Intervju Intervju

Dr. sc. Slaven Bačić: Na popisu očekujemo izjašnjavanje bez straha

Prirodno je da se određena manjinska prava mogu ne samo kvalitetnije konzumirati, već i elementarno ostvariti tek ako postoji dovoljno brojno manjinsko stanovništvo 

 

 

HR: U Srbiji se 1971. godine deklariralo Hrvatima gotovo 185.000 osoba, 1991. nešto više od 105.000, a 2002. tek malo više od 70.000 osoba. Što očekujete na ovom popisu stanovništva?

Prije svega, naša su očekivanja da će se dosadašnji strahovi od nacionalnoga, vjerskog i jezičnog očitovanja Hrvata umanjiti, i da ćemo tako doći do objektivnijega broja Hrvata u Vojvodini, Beogradu i Srbiji. Držimo da je ključni razlog za to proeuropska orijentacija Vlade Srbije, koja preteže nad retrogradnim nacionalističkim strukturama prijašnjih režima – Miloševićeva i Koštuničina.
Slogan s kojim smo krenuli u organiziranu i osmišljenu kampanju jest »Izjasni se HRabro!« Kampanja obuhvaća prije svega promidžbu na mjesnim radijskim i TV-postajama i novinama, medijima na hrvatskome jeziku, postavljanje jumbo-plakata, distribuciju letaka... Slogan je istaknut na svim našim manifestacijama posljednjih tjedana, šaljemo na kućne adrese promidžbene letke, koristimo se društvenim mrežama poput Facebooka itd. Reakcije našega svijeta su dobre, no pitanje je koliko ćemo uspjeti doprijeti do Hrvata koji su fizički daleko od naše kampanje, u udaljenijim srijemskim selima ili u središnjoj Srbiji, koliko će biti sredstava za promidžbu na nacionalnim medijima, visokotiražnim novinama itd.
Smanjenje broja Hrvata, kao i svih ostalih manjina u Vojvodini i Srbiji, prihvatljivo je samo ako je rezultat loše demografske strukture ili dragovoljnoga preseljenja, dok je sve ostalo anticivilizacijski i anakronizam nacionalističkoga državnoga ustroja Srbije kakav je bio za Miloševića i Koštunice.

Jasminka Dulić

Opširnije u tiskanom izdanju i u internetskom izdanju za pretplatnike

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika