Kolumne Kolumne

Rampa

Dojmovi visokih državnih dužnosnika Srbije i Hrvatske koji su se prije desetak dana susreli u Subotici, a sve je, da podsjetimo, prštalo od poruka pomirenja, otopljavanja, dobrosujedskih odnosa, suradnje (usprkos različitim stavovima u mnogim pitanjima) nisu se još čestito ni slegli, a već je na relaciji Zagreb – Beograd putovala prosvjedna nota. Uputio ju je šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman (a preko veleposlanice u Zagrebu Jelene Milić) svom srbijanskom kolegi Ivici Dačiću, a razlog je rampa koja je na graničnom prijelazu Bogojevo spuštena za saborskog zastupnika, člana saborskog Odbora za Hrvate izvan Hrvatske i predsjednika Hrvatskih suverenista Milana Pavličeka.

Nepoželjnom osobom na srbijanskoj granici Pavliček je proglašen »zbog bezbednosti Republike Srbije i njezinih građana« i ekspresno vraćen u Hrvatsku.

Pavliček je u Hrvatskom saboru više puta tražio da se sa Srbijom razriješe pitanja ratne odštete, nestalih osoba, kao i odštete logorašima koji su bili zatočeni u logorima u Srbiji, pa se tu vjerojatno i može tražiti razlog što nije stigao na Šokačku večer u Vajsku gdje se i zaputio.

Više sreće imao je župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić, koji je na Šokačku večer stigao, ali s dva i pol sata zakašnjenja, koliko je trajalo njegovo zadržavanje na graničnom prijelazu Bačka Palanka. Bez valjanog obrazloženja.

Župan Dekanić granicu Srbije i Hrvatske prešao je prije desetak dana kada je u Subotici bio gost Velikog prela. I nekoliko puta prije toga. Bez problema. Što je sada drugačije, pokušali smo doznati u Minustarstvu unutarnjih poslova Republike Srbije. I nismo doznali.

A ne tako davno Vukovarsko-srijemska županija, koju vodi upravo Dekanić, isticana je kao primjer dobre prekogranične suradnje s Autonomnom Pokrajinom Vojvodinom. Zajednički se radilo na turističkoj ponudi, jačanju kapaciteta u izvanrednim situacijama, poboljšanju poslovnog okruženja… Planira se i dalje. Korisno za ljude i s jedne i s druge strane granice. Ah, da: samo da netko ne spusti rampu.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika