Kolumne Kolumne

Vruće teme

Veliko prelo u Subotici, Hrvatsko nacionalno vijeće i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini bili su prošlog vikenda točka okupljanja najviših državnih dužnosnika Srbije i Hrvatske. Nastavak je to, započet 6. siječnja na proslavi Badnjeg dana u Srpskom narodnom vijeću u Zagrebu. Poslije Božića zgodno se namjestilo Prelo i prilika da sada Hrvati u Srbiji uzvrate i budu ti koji će okupiti šefove diplomacija dvije države i druge dužnosnike. Poruke uravnotežene, dobro izvagane, da ne potaknu novi niz prijepora. Retoriku je donekle promijenio i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić, čije izjave nakon povratka iz Zagreba nisu ulijevale pretjerani optimizam. S druge strane, za hrvatskog šefa diplomacije Gordana Grlića Radmana dobrosusjedski odnosi manifestacija su političke zrelosti. Uz ono »ali«, a to ali je čitav niz pitanja koja nisu rješavana 30 godina.

Prvi konkretan potez načinjen je dva dana nakon subotičkog posjeta kada su se u Zagrebu sastali predsjednik Komisije Vlade Srbije za nestale Veljko Odalović i predsjednica Povjerenstva Vlade Hrvatske za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri. Konkretno ništa nije dogovoreno, ali je već pomak i to što je sastanak održan. (I što, kao 2007. godine, Veljko Odalović nije napustio razgovore.) I što je novi zakazan za ožujak. Pitanje nestalih sigurno nije pitanje oko koga će se dvije strane brzo i lako složiti, pa će to biti neka vrsta lakmusa koliko se Srbija i Hrvatska zaista žele približiti.

Otvorit će se tu i pitanje logora u Stajićevu i nekim drugim mjestima u kojima su bili zatočeni Hrvati. Pitanje komemoriranja akcije Oluja

Mnogo vrućih tema za neki budući službeni sastanak dvojice šefova diplomacije.

S tim temama ulazimo u 21. godinu našeg tjednika. I još nekim drugim, kao što je nezapamćena devastacija dijela tavankutskog zemljišta koje je postalo mjesto odakle se naveliko iskapa pijesak i na tome zarađuje. Naravno, ne u Tavankutu.

P. S. I kad već spomenuh naših prvih 20 godina evo za kraj tweet Tomislava Žigmanova: »Velika gorkost glede, za HR u SRB prevažne, obljetnice izazvala je činjenica da nitko iz RH, ni oni kojih se to neposredno tiče, a nije ih u profesionalnom statusu malo, nije registrirao, a kamoli uputio čestitku! Nećemo reći ništa novoga: nijedan medij u RH nije objavio ni slovo!«

Z. V.

Najava događaja

15.06.2024 - Godišnji koncert HKPD »Matija Gubec« iz Rume

Godišnji koncert Velikog tamburaškog orkestra HKPD-a Matija Gubec iz Rume bit će održan u subotu, 15. lipnja, u Velikoj sali Kulturnog centra Brana Crnčević u Rumi, s početkom u 19.30 sati. Ovom prigodom obilježava se i 121. obljetnica djelovanja te hrvatske udruge. Koncert je humanitarnog karaktera.

16.06.2024 - Festival »Djeca su ukras svijeta« u Tavankutu

HKPD Matija Gubec iz Tavankuta organizira XXIX. festival dječjeg stvaralaštva Djeca su ukras svijeta koji će biti održan u nedjelju, 16. lipnja, u Tavankutu. Program se održava na ljetnoj pozornici Etnosalaša Balažević a počinje u 18 sati. U slučaju loših vremenskih uvjeta, festival će biti održan u mjesnom Domu kulture. Festival se održava u sklopu Tavankutskog kulturnog lita 2024..

22.06.2024 - ​​​​​​​Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji

U organizaciji splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika od 22. do 26. lipnja bit će priređeni »Dani Hrvata Bunjevaca u Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji«. U bogatom programu nastupit će HKPD Matija Gubec i Galerija Prve kolonije naive u tehnici slame iz Tavankuta, HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice, Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU Hrvatska riječ.

22. 6. (subota) u 19:30 sati

Velika dvorana Nadbiskupskoga sjemeništa

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Split, HU Benedikt, Hrvatsko Nadzemlje)

23. 6. (nedjelja) u 11 sati

Svečana pjevana Misa u crkvi sv. Josipa na Mertojaku

Predstavljanje likovnog stvaralaštva u tehnici slame

(HMI Podružnica Split, župa sv. Josipa – Mertojak, LU »Emanuel Vidović«)

23. 6. (nedjelja) u 20 sati

Gradina Solin

Folklorni koncert HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, Tamburaškog orkestra HGU-a »Festival bunjevački pisama«, Folklornog ansambla »Jedinstvo« i Kulturno-umjetničkog društva »Salona«

(HMI Podružnica Split, Javna ustanova u kulturi »Zvonimir – Solin«)

25. 6. (utorak) u 19:30 sati

Dvorac Vitturi – Kaštel Lukšić

Predstavljanje Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«

Glazbena pratnja tamburaša HGU-a »Festival bunjevački pisama« i folklorna koreografija HKPD-a »Matija Gubec« Tavankut, KUD-a »7 Kaštela« i KUD-a »Ante Zaninović«

(HMI Podružnica Split, MH Ogranak Kaštela)

22.06.2024 - Marijanski pučki festival u Monoštoru

Međunarodni Marijanski pučki festival pod nazivom Zdravo budi, Marijo! bit će održan u subotu, 22. lipnja, u Monoštoru.

Manifestacija se održava u crkvi Sv. Petra i Pavla, a početak je u 19 sati. Festival organizira KUDH Bodrog iz Monoštora.

24.06.2024 - Etnografska izložba »Vrijeme nade« u Zagrebu

Narodno sveučilište Dubrava poziva na svečano otvorenje međunarodne etnografske izložbe Vrijeme nade slamarska umjetnost – nematerijalna kulturna baština Hrvata Bunjevaca i Ukrajinaca, koja će se održati u galeriji Kontrast Kulturnog centra Dubrava, na adresi Dubrava 51a u Zagrebu, 24. lipnja, u 19 sati. Na izložbi će se predstaviti radovi u tehnici slame Marije Kravčuk iz Ukrajine i Jozefine Skenderović iz Subotice.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika