Aktualno Aktualno

Poruke državnih prvaka koje hrabre

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravio je susret predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, koji je održan na marginama Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu.

»DSHV s radošću je primio informaciju da su se tijekom održavanja u okviru bilateralnog susreta sastali predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, budući da je riječ o prvom susretu 'na vrhu' nakon više od četiri godine. Također nas raduje i činjenica da je sastanak i od strane predsjednika Vučića i premijera Plenkovića ocijenjen pozitivnim, to jest korektnim, što je snažna garancija da će se međudržavni odnosi, koji su nekoliko godina unazad bili u 'ćorsokaku', ponovno vratiti u prostor institucionalnih okvira komunikacije i isto takve suradnje«, navodi se u priopćenju stranke koje potpisuje predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

Kako se nadalje navodi, DSHV su, kao političku organizaciju hrvatske zajednice u Srbiji, posebno ohrabrili sadržaji poruka koje smo imali priliku čuti od državnih prvaka dviju susjednih država – o važnosti bilateralnih odnosa, politike dijaloga, potrebe za smirivanjem tenzija te svijest o potrebi dodatnih napora u rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske, uz očitovanu vjeru da će se glede toga uspjeti ostvariti napredak. U DSHV-u drže »kako je zbog navedenog riječ o državničkim potezima dvojice lidera«.

»Naravno, u DSHV-u smo svjesni da smo i mi, zajedno sa svojim političkim partnerima iz Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske, dali veliki doprinos u 'otopljavanju' odnosa između dvije države kojemu svjedočimo. S ponosom ćemo ponovno istaknuti da su predsjednici dviju manjinskih stranaka Milorad Pupovac i ja bili ključni posrednici da se dogodi susret između dvojice ministara vanjskih poslova – Ivice Dačića i Gordana Grlića Radmana u Zagrebu 6. siječnja ove godine. DSHV će, vjeran vlastitom političkom programu, i dalje nastaviti davati svoje prinose za sve pozitivne procese u odnosima između, ne samo dviju država, nego i dvaju naroda. Vjerujemo da će Subotica kao grad susreta Hrvata i Srba ostati i dalje važno mjesto u ukupnim hrvatsko-srpskim odnosima, što će vrlo vjerojatno biti potvrđeno već u subotu, 28. siječnja, kada bunjevački Hrvati organiziraju Veliko prelo – jednu od najvažnijih priredaba vezanih uz tradicijsku kulturu«, zaključuje se u priopćenju.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika