Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Umjesto u vreće, smeće u kante

Javno komunalno poduzeće Čistoća i zelenilo nedavno je podijelilo kante za odlaganje otpada u mjesnim zajednicama Mala Bosna, Mišićevo i Đurđin, a trenutačno se dijele u Žedniku. Tipske posude, kante zapremine 120 litara zamijenit će žute džakove u koje su godinama mještani ovih naselja odlagali smeće. Kako je najavljeno, Čistoća i zelenilo će smeće iz tipskih kanti odvoziti od veljače i umjesto dosadašnjeg svakog drugog, odvozit će ga svakog tjedna.

Dobivanje kanti za kućanstva znači i povećanje mjesečnih izdataka za ovu komunaliju. Po novim cijenama usluga upravljanja komunalnim otpadom koje će biti na snazi od 1. veljače. Mjesečno će se odvoženje smeća u naseljenim mjestima u kojima se usluga obavlja po kućanstvu plaćati 637 dinara, dok će cijene jedne žute vreće biti 151,25 dinara (s PDV-om).

Sami nosili na deponij

Iako će odvoženje smeća mještane naselja u kojima su podijeljene kante koštati skuplje nego do sada, većina podržava novi način rješavanja otpada. Među zadovoljnim obiteljima su i Alen i Martina Kopunović iz Žednika.

»Vijest o dobivanju kanti za smeće, kao i redovito odnošenje istih na tjednom nivou, nas je obradovala jer je to nešto što je neophodno svakom kućanstvu, a pogotovo onom u kojem ima male djece, kao kod nas. Mi smo imali problem s odlaganjem pelena, naročito ljeti, jer je to nešto što se svakoga dana baca, uz ostatak kućanskog otpada. Sakupljali smo u žute džakove ali ni to nije rješenje, jer po selu ima dosta pasa lutalica koji su to kidali, razvlačili po ulicama, i još gore – njivama. Po mom mišljenu je ovo bilo baš potrebno i svima će olakšati odlaganje smeća«, priča Martina Romić-Kopunović.

Do sada su smeće odlagali u žute džakove, a s obzirom na to da su se oni odvozili svaka dva tjedna, kada bi se nakupilo više smeća odvozili su ga i sami na gradski deponij. Također, obitelj Kopunović samoinicijativno i reciklira svoj otpad.

»Plastičnu ambalažu odvajamo posebno i nosimo u vrtić iz kojeg to dalje ide na reciklažu, a ostatak smeća nosimo na gradski deponij kad se nakupi. Ono što mi još smeta jest paljenje smeća/otpada/lišća, što također nije rješenje jer zagađuje okoliš, a poprilično je zastupljeno po selima. Dva puta godišnje budu postavljeni kontejneri za kabasti otpad na nekoliko mjesta u selu, što je dobro, ali nedovoljno, trebalo bi i to češće organizirati. Idealno bi bilo i kad bismo u budućnosti dobili makar na jednom mjestu u selu kontejnere za reciklažu otpada (staklo, plastika, papir) pa da i time unaprijedimo i očuvamo naše selo. Do tada svakako da svatko u svom domu može početi sortirati, ali ovako bar da imamo neku vidnu motivaciju«, kaže Romić-Kopunović.

Konačno dobro

Predsjednik Savjeta Mjesne zajednice Mala Bosna Vinko Stantić zadovoljan je što je i ovo selo dobilo kante za odvoženje otpada. Kaže kako je ovo prvi puta da je odvoženje smeća u Maloj Bosni dobro uređeno.

»Ranije smo plaćali odvoženje smeća ovisno o veličini dvorišta, tj. po kvadratu. To nije imalo smisla, ne pravi dvorište smeće već kućanstvo! Potom su nam otpad rješavali putem žutih vreća. Tek je to bilo bezveze, jer su kerovi kidali vreće i razvlačili smeće po ulici. Bilo ga je svugdje. Ovo sada s kantama je dobro – imat ćemo gdje odlagati otpad i odvozit će ga svakog tjedna, a ne kao do sada svakog drugog«, priča nam Stantić.

Iako će odlaganje smeća od veljače biti dobro uređeno, Stantić navodi kako stanovnicima Male Bosne gorući problem nije riješen, a to je pošta.

»Prije pet godina su nam ugasili ured pošte i od tad se borimo da je vratimo. Za sad je sve na obećanjima, ali nadam se da će se uskoro i to riješiti, jer je veliki problem kad jedno selo nema poštu.«

Jesenska i proljetna akcija

Izvangradske mjesne zajednice iz kojih se smeće još uvijek odvozi putem žutih džakova su Mirgeš, Tavankut, Kraljev Brig, Hajdukovo, Šupljak, Bikovo, Verušić i Novi Žednik. Iz JKP-a Čistoća i zelenilo kažu da će tijekom 2023. i ovih preostalih osam mjesnih zajednica dobiti kante.

»Tijekom 2023. godine, kada budemo nabavili još tipskih posuda (kanti V=120 l) i kada dobijemo suglasnost Tajništva za komunalne poslove, energetiku i promet, građani i ovih mjesnih zajednica mogu očekivati da će dobiti kante«, navode iz ovog poduzeća.

Pored redovitog odvoženja otpada svakog, odnosno svakog drugog tjedna, Čistoća i zelenilo dva puta godišnje, u proljeće i u jesen, provodi velike akcije odvoženja kabastog otpada iz kućanstava s cijelog teritorija Grada Subotice, ne samo po selima. Navode kako je protekle godine više smeća prikupljeno u proljetnoj akciji te da nema potreba za organiziranjem više od dvije takve akcije godišnje.

»Tijekom 2022. godine u okviru proljetne akcije odvoženja kabastog otpada iz kućanstava s teritorija Grada Subotice odneseno je 4.035 kubičnih metara, odnosno 1.130 tone kabastog otpada, dok je tijekom jesenske akcije odvoženja kabastog otpada iz kućanstava s teritorija Grada Subotice odneseno 3.285 kubičnih metara, odnosno 920 tona kabastog otpada. Iz ovoga možemo zaključiti kako imamo veliki odaziv građana koji ove akcije koriste kako bi se riješili nagomilanog kabastog otpada i tako očistili svoja dvorišta, tavane, podrume... Smatramo kako je sasvim dovoljno provođenje ovih akcija dva puta godišnje«, navodi se u priopćenju Čistoće i zelenila.

Iz Čistoće i zelenila poručuju kako se očekuje smanjenje divljih deponija u mjesnim zajednicama koje su dobile kante za smeće.

Na pitanje kada se može očekivati razvrstavanje otpada u kućanstvima na teritoriju Grada, odnosno dobivanja više od jedne kante nismo dobili odgovor. Upit smo uputili Regionalnom deponiju iz kojeg smo dobili odgovor kako je to u nadležnosti JKP-a Čistoća i zelenilo. Iz ovoga poduzeća uputili su nas na Tajništvo za komunalne poslove, energetiku i promet, no od njih nismo dobili odgovor do zaključenja broja.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika