Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Želimo biti ravnopravni pregovarači

Prosvjedi poljoprivrednika prošlog ljeta završeni su kako su završeni: bez nekog značajnijeg ustupka u pregovorima koje su predstavnici poljoprivrednika vodili s vlastima. Blokade su uklonjene, a poljoprivrednici koji su sudjelovali na prosvjedima kućama su se vratili nezadovoljni postignutim. Dva dana duže na blokadama su ostali subotički poljoprivrednici istrajni u zahtjevu da se suša proglasi elementarnom nepogodom. Nisu uspjeli u tome, ali su lekciju naučili – pojedinačno ili kao grupa ne mogu puno postići, ali ako se organiziraju i osnuju udruženje mogu postati ozbiljni pregovarači.

Udruženje za ratare, stočare i pčelare

Osnivačka skupština na kojoj je bilo više od 40 poljoprivrednika održana je 1. prosinca, a 13. prosinca u Agenciji za privredne registre registrirano je Udruženje poljoprivrednih proizvođača Subotice. Vodi ga sedmočlani Upravni odbor u kome su poljoprivrednici iz više subotičkih mjesnih zajednica i okolnih mjesta, a za predsjednika je izabran Miroslav Matković, jedan od sudionika ljetošnjih prosvjeda subotičkih poljoprivrednika i jedan od pregovarača u Gradu, Pokrajini i Vladi. Članovi se bave ratarstvom i stočarstvom, različite su životne dobi, poljoprivredna gospodarstva su im različite ekonomske snage, a uz ratare i stočare udruženju su se priključili i pčelari.

Matković na početku razgovora za Hrvatsku riječ podsjeća da tijekom prosvjeda iza poljoprivrednika nije stalo nijedno udruženje, da su praktički na blokadama bili kao grupa građana.

»Proglašenje suše elementarnom nepogodom bio je naš glavni zahtjev, ali kao što znate u tome nismo uspjeli. Ali već tada na prosvjedima razmišljali smo o osnutku udruženja. I sami smo vidjeli da je to potrebno, a i u Gradskoj upravi su nam rekli da ćemo moći pregovarati o utrošku 50 milijuna dinara namijenjenih poljoprivredi, koje nam je tijekom prosvjeda i pismeno obećao gradonačelnik, ali moramo imati službeno registrirano udruženje«, pojašnjava Matković razloge za osnutak udruženja i dodaje da će uz to udruženje pratiti i reagirati ukoliko Ministarstvo poljoprivrede ne ispuni svoje zakonske obveze o isplati u zadanim rokovima poticaja, a na koje poljoprivrednici sada čekaju godinu i više dana.

Ured na Otvorenom sveučilištu

Ured Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice je na Otvorenom sveučilištu na trećem katu, soba broj 15. Za sada ured ne radi redovito, ali poljoprivrednici Udruženje mogu kontaktirati putem telefona 064-662-68-02. Udruženje je otvoreno za nove članove, inicijative i prijedloge.

Kako utrošiti 50 milijuna?

Novo udruženje subotičkih poljoprivrednika krajem godine imalo je i dva sastanka u Gradskoj upravi na kojima su iznijeli svoje prijedloge za utrošak proračunskh 50 milijuna dinara, koji su izdvojeni u proračunu Grada Subotice za 2023. godinu.

»Dali smo prijedlog raspodjele tih sredstava, kako bi poljoprivrednici imali najviše koristi i kako bi ta sredstva mogli brzo utrošiti. Predložili smo da se više od 21 milijun dinara izdvoji za kupovinu mehanizacije. I to tako da bi poljoprivrednici dobili povrat od 70 posto do maksimalnog iznosa od 300.000 dinara po gospodarstvu. Zatim, naš prijedlog je bio da se oko 20 milijuna dinara izdvoji za subvencioniranje kamata na bankarske kredite, do iznosa kredita od milijun dinara i da se uključi više banaka kako bi što više proizvođača moglo koristiti tu vrstu pomoći«, kaže Matković.

Udruženje poljoprivrednika Subotice predložilo je i da se po hektaru osiguranih usjeva iz proračuna izdvoji po 1.000 dinara, a da ovom vrstom pomoći bude obuhvaćeno više osiguravajućih tvrtki.

»Prihvatili smo i da se Poljoprivrednoj stručnoj službi zbog analiza zemljišta koje rade iznos poveća s 2,5 na tri milijuna dinara. I posljednja stavka jest poticaj pčelarima od milijun dinara. Oni žele napraviti školicu pčelarstva i svi koji završe tu školicu dobili bi 2-3 košnice, što je poticaj za uključivanje novih pčelara i dalji razvoj«, kaže Matković.

U proračunu Grada Subotice izdvojeno je 50 milijuna dinara za mjere podrške ruralnom razvoju, međutim još nije poznato na koji način će ta sredstva biti raspoređena i koliko će od prijedloga Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice biti usvojeno.

»Imamo informaciju da je grupa od 13 stočara mimo nas predala svoj zahtjev za raspodjelu sredstava. Nismo dobili informaciju tko su tih 13 poljoprivrednika i kako su oni mogli podnijeti zahtjev, a nama je rečeno da prijedloge možemo davati samo kao registrirana udruga. Što se sad tu događa? Tako da strahujemo da opet ne budemo izigrani«, kaže Matković.

Konačna odluka o raspodjeli 50 milijuna dinara bit će donijeta na sjednici Skupštine grada Subotice u veljači. Prije toga mora se uraditi Program mjera ruralnog razvoja, koji će prije nego dođe pred vijećnike proći nekoliko tijela.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika