Kolumne Kolumne

Europa (nije) za sve

Naslov ovog uvodnika posudila sam iz naziva nekadašnjeg projekta nekadašnje Vlade Srbije »Europa za sve«, čiji je cilj bio da u posjet Europskoj uniji odvede pojedince iz lokalnih sredina koji su se istaknuli svojim radom, kako bi prvi puta vidjeli kako izgleda ta famozna Europska unija i valjda onda svoje pozitivne dojmove širili u svojim sredinama. Od tog projekta prošlo je više od desetljeća, a mi smo tu gdje smo i bili 2010. godine kada su izabrani kandidati prvi put kročili na tlo Europske unije. I dalje smo zarobljeni na kosovskom pitanju, pa kao da nam to nije bilo dovoljno, na vrat nam se nakačilo migrantsko, pa rusko pitanje, prijetnja uvođenjem viza… I dok se mi trudimo te nakačene omče oko vrata koliko-toliko olabaviti, uhvatiti malo zraka, drugi dišu punim plućima.

Naš zapadni susjed (Hrvatska) ulazak u Novu 2023. godinu uz koncerte na trgovima, veselja po hotelima i restoranima proslavio je dizanjem graničnih rampi na prijelazima prema ostalim članicama Europske unije. I tako se otvorio prostor od više od 400 milijuna stanovnika u kome će sada bez graničnih barijera cirkulirati ljudi i roba. A mi? Mi smo ostali s druge strane granice Schengena, pa i još malo udaljeniji, jer će državljanima Srbije od konca ove godine za ulazak u zonu Schengena trebati odobrenje (i plus sedam eura).

Sivilo početka godine ipak je »razbila« jedna vijest. Najava da će Srbija poraditi na otopljavanju odnosa s Hrvatskom. Uz pomoć lidera srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji Milorada Pupovca i Tomislava Žigmanova. U Zagrebu bi danas, uz ministra za ljudska i manjinska prava Žigmanova, trebao biti ministar vanjskih poslova Ivica Dačić, a s hrvatske strane premijer Andrej Plenković i nekoliko ministara hrvatske Vlade. Svi okupljeni na tradicionalnom božićnom prijemu Srpskog narodnog vijeća. No, pitanje je hoće li se odmaći od tog protokolarnog susreta, hoće li se razgovarati, rečeno jezikom diplomacije, na marginama ovog događaja, hoće li biti suglasja oko toga što su otvorena pitanja i kako ih rješavati?

No, godina je tek počela.

Z. V.

Najava događaja

21.09.2024 - Gastrofest u Hrtkovcima

Hrvatsko kulturno društvo Dr. Nikola Dogan iz Hrtkovaca po prvi puta organizira 21. rujna manifestaciju pod nazivom Gastro fest. Gastronomska manifestacija će biti održana u župnom dvorištu, ulica Karađorđeva 1, u Hrtkovcima. Okupljanje sudionika je u 11 sati. Tijekom kuhanja sudionike će zabavljati tamburaši, a nakon kuhanja će od onoga što ekipe sudionika priprave biti poslužena večera. Cilj manifestacije je da se prikaže pripremanje jela i hrane s područja Srijema, Bačke, Banata i Slavonije. Ekipe se mogu prijaviti na broj telefona 063/1743178 ili na email: hkdnikoladogan@gmail.com

28.09.2024 - Tavankutski festival voća

XIV. Tavankutski festival voća i autohtonih rukotvorina bit će održan u subotu, 28. rujna, na Etnosalašu Balažević, s početkom u 10 sati.

Manifestacija je posvećena predstavljanju privrednih potencijala i proizvoda, autentičnih rukotvorina, kao i proizvoda starih zanata. Ovom manifestacijom organizatori žele afirmirati privredni i stvaralački potencijal Tavankuta.

29.09.2024 - Festival bunjevački pisama u Subotici

Festival bunjevački pisama, 24. po redu, bit će održan u nedjelju, 29. rujna, u Subotici, u Sportskoj dvorani Tehničke škole Ivan Sarić. Vokalne soliste pratit će Festivalski tamburaški orkestar HGU Festival bunjevački pisama, koja je i organizator te glazbene manifestacije. Početak je u 19 sati.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika