Aktualno Aktualno

Ostrogonac: Vratiti hrvatski radijski program u Subotici

Narodna skupština je usvojila u ponedjeljak izmjene Zakona o privremenom uređivanju načina naplate takse za javni medijski servis i dopunu Zakona o javnim medijskim servisima, koje je podnijela Vlada.

Zastupnik Mirko Ostrogonac iz Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini je tijekom zasjedanja istaknuo kako je potrebna pozitivna diskriminacija glede informiranje na hrvatskom jeziku te zatražio da se ponovno uvede radijski program na hrvatskom jeziku u Subotici.

»Budući da su na dnevnom redu ove sjednice i dvije točke posvećene zakonskom uređivanju načina funkcioniranja i financiranja javnog medijskog servisa, istakao bih dva primjera koja se odnose na informiranje hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji. Prvi je problem gašenje trosatne radio emisije na hrvatskom jeziku Radio Subotice, koja je emitirana svakog dana, a osim informacija iz svakodnevnog života na lokalnom nivou, zatim obrazovnih i jezičnih tema, kulturnih i sportskih sadržaja, bile su obuhvaćene i teme iz područja privrede i poljoprivrede, te o narodnim običajima itd. Postupak gašenja ove emisije pravdan je neminovnošću procesa privatizacije, premda smo vjerovali u načelo da se dostignuti nivo manjinskih prava ne može i neće umanjivati. U pitanju je bila redakcija s pet do šest uposlenika, što realno i nije veliki izdatak, čak i za proračun na lokalnom nivou. Drugi primjer je da se već nekoliko godina na RTV-u svakoga dana emitira petnaestominutna informativna TV emisija na hrvatskom jeziku i to je bio pravi primjer dobre prakse, imajući u vidu prije svega činjenicu da je hrvatska manjina disperzirana na prostoru Bačke, Srijema i Banata, te u znatno manjem broju južno od Save i Dunava, te tako može biti informirana na materinjem jeziku. Vjerujem da bi po principu pozitivne diskriminacije bilo moguće imati sluha, te podržati ovako male i suptilne projekte u području ostvarivanja manjinskih prava, pa da se u nekom pogodnom trenutku obnovi spomenuta emisija, makar i jednosatno na dnevnom nivou, s minimalnim brojem izvršilaca«, rekao je Ostrogonac.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika