Aktualno Aktualno

U Njemu je k nama došao sam dragi Bog

Drage moje sestre i braćo u Kristu!

»Evo javljam vam Blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodioSpasitelj – Krist Gospodin« (Lk 2,10-11). Uistinu, navještaj Isusova Rođenja radosna je vijest za sve nas, jer zajedno s Njim možemo se nadati početku ljepšeg svijeta. U Njemu je k nama došao sam dragi Bog. On nam želi biti blizak u svim našim radostima, ali i u našim slabostima, u našoj osamljenosti, u našim neuspjesima. Dobar dio našeg današnjeg svijeta, prema svojoj mogućnosti, slavi ove dane u svečanom blagdanskom ozračju. Međutim, ako se u mislima vratimo na povijesni Božić, opazit ćemo da betlehemski Božić nije bio tako raskošan. Jer, što ima lijepoga u jednoj zapuštenoj štali, kakve li ljepote u oskudnosti i što ima lijepoga u ljudskom ravnodušju? Što ima lijepoga u onome što su ljudi ondašnjeg svijeta pružili Sinu Božjemu prigodom Njegovog rođenja na ovaj svijet? Doista, povijesna betlehemska slika izgleda pustom, neutješenom. Ali ipak nešto ju je učinilo nezaboravljenom, krasnom i to vječito krasnom, jer nam se tada objavio dragi Bog, Gospodinov smiješak, Njegova dobrota, Njegovo milosrđe i Njegova ljubav. Nebeski je Otac zato izabrao za mjesto rođenja svoga Sina baš tako oskudan okoliš da bi nas uvjerio u to da nema takve bijede, nema takve napuštenosti koja se ne bi mogla pretvoriti u ljepotu, budući da se Bog pojavljuje, koji je sama Ljubav (usp. 1 Iv 4,8). Tako naš život, naše životne okolnosti mogu biti i siromašne, oskudne, osamljene ili čak bolne, ali ako ih ljubav okružuje, onda se sve se to otkriva u drugačijem svijetlu.

Riječi svetog Lava Velikoga, pape, nas također pozivaju na radost: »Predragi, radujmo se, jer nam se danas rodio naš Spasitelj. I ne smijemo biti žalosni danas kad slavimo rođendan Života. Gospodin je uništio strah od smrti i obradovao nas obećanjem da će nam dati vječni život. I nek se nitko ne odvaja iz ove radosti. Svi imamo jedan jedini razlog općeg veselja: naš je Gospodin uništio grijeh i smrt i kao što nikoga nije našao bez grijeha, tako je došao da nas sve spasi. Nek se raduje pravednik, jer se približuje pobjedi! Nek se veseli i grešnik jer je pozvan na oproštenje! Nek kliče od radosti i nekršteni, jer je pozvan na život!« (I. Govor o Rođenju Gospodnjem).

Cijelom Božjem narodu naše Biskupije želim od srca da ovaj velik Blagdan Božića doživi u radosti, da se i u našim srcima zaista rodi Isus Krist i Njegova ljubav. Amen.

Ferenc Fazekas, dijecezanski upravitelj

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika