Aktualno Aktualno

Potpora opstanku hrvatskoga naroda u Srbiji

Hrvatsko nacionalno vijeće u Subotici posjetio je 30. studenoga vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Gosta iz Hrvatske primili su dužnosnici HNV-a na čelu s predsjednicom Vijeća Jasnom Vojnić.

Dekanić je istaknuo kako će ta županija nastaviti podupirati projekte hrvatske zajednice čiji je cilj njihov opstanak i očuvanje kulturnog i vjerskog identiteta.

»Dolazili smo često, susretali se, razgovarali i djelovali skupa po pitanju raznih projekata s Hrvatima u Srbiji. A naši ciljevi su pomoći opstanak hrvatskoga naroda, njihovih običaja, vjere, kulture na ovom prostoru. Budući da radimo aktivno sa srpskom zajednicom u Vukovarsko-srijemskoj županiji, povlačimo paralele i pomažemo da Hrvati u Srbiji na isti način i sa sličnim projektima realiziraju svoje potrebe. Suradnja je intenzivirana u posljednje vrijeme na svim planovima i siguran sam da ćemo u budućem razdoblju polučiti značajno bolje rezultate nego što je to bilo do sada«, kazao je Dekanić.

Župan je također izrazio zadovoljstvo što je predstavnik Hrvata Tomislav Žigmanov postavljen za ministra u srbijanskoj vladi dodavši kako je siguran da će to pridonijeti boljem ostvarivanju prava pripadnika te zajednice. Dodao je i kako će ta županija sa svojim iskustvima pomoći građanima Srbije glede apliciranja na predpristupne fondove Europske unije.

Jasna Vojnić podsjetila je kako Vukovarsko-srijemska županija već duži niz godina pomaže hrvatsku zajednicu u Srbiji. Ta se potpora odnosi na više područja – obrazovanje, kulturu, gospodarstvo, a tu je i desetak prekograničnih projekata koji se trenutno privode kraju.

»Na današnjem susretu razgovarali smo i o događajima u hrvatskoj zajednici koji su se zbili od našeg prethodnog susreta, kao što su izbori za HNV, izgradnja Hrvatske kuće u Subotici, a bilo je riječi i o budućim koracima po pitanju obrazovanja, susreta pet županija, koji smo već ranije dogovarali te ranije započetih projekata«, rekla je Vojnić.

Nakon sastanka u HNV-u, župan Dekanić nazočio je gala koncertu u subotičkoj Sinagogi povodom 50 godina s tamburom profesorice i dirigentice Mire Temunović.

D. B. P.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika