Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Privrženi svojoj vjeri i tradiciji

Katolički vjernici u Opovu proslavili su prošle subote blagdan zaštitnice svoje crkve i župe, svete Elizabete Ugarske. Svečanosti su uz brojne župljane i goste iz okolnih mjesta nazočili i predstavnici hrvatske diplomacije u Srbiji, Autonomne Pokrajine Vojvodine, Hrvatskog nacionalnog vijeća, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, čelnici lokalne samouprave kao i dostojanstvenici Srpske pravoslavne crkve.

Slavlje crkvenoga goda po tradiciji je započelo ulaznom procesijom svećenstva i ministranata, a misu je predvodio velečasni Dušan Milekić, župnik u Inđiji i Novim Banovcima, u koncelebraciji s velečasnim Markom Kljajićem iz Surčina i Rafom Pinozom, služiteljem svete mise i dušobrižnikom u Opovu.

»Elizabeta je baš primjer kako je potrebno ponekad i one svoje privilegije koje imamo staviti na stranu zbog toga da bismo se približili drugima i to je najbolja poruka koju nam šalje ova svetica«, istaknuo je među ostalim vlč. Pinoza.

Nakon kompletne obnove crkve svete Elizabete Ugarske, ove godine su zahvaljujući potpori Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Općine Opovo završeni radovi na župnom dvoru koji je napokon povratio stari sjaj. No, crkveno vijeće pred sobom ima nove ciljeve koje želi ostvariti.

»Planiramo se obratiti biskupu s molbom da našim vjernicima izađe ususret i odobri župnika koji će živjeti u Opovu i to ako je moguće da on dođe iz Hrvatske jer se kod nas baštine hrvatski običaji i tradicija. Zbog toga i uređujemo župni dom i sve ostalo kako bi bio osiguran stalni boravak svećenika u ovom mjestu«, naglašava predsjednik crkvenog vijeća Željko Horvat.

Proslava kirbaja u Opovu uvijek iznova podsjeća na to koliko je za njegove građane važno njegovanje multikulturalnosti i suživota. Te vrijednosti prepoznaju predstavnici Hrvatske, Pokrajine Vojvodine, ali i lokalne samouprave

»Kod nas postoji stoljetna tradicija međusobnog poštovanja i uvažavanja. Prije dvije godine podigli smo to na višu razinu pokrenuvši natječaj za financiranje vjerskih zajednica na temelju kog podjednako pomažemo svim crkvama na teritoriju naše Općine održavati sakralne objekte te tako čuvamo naše zajedničko kulturno i vjersko naslijeđe«, izjavio je nakon blagdanske svete mise predsjednik Općine Opovo Miloš Markov.

Župljanima u Opovu blagdan nebeske zagovornice također je prigoda za srdačne susrete i razgovore s dragim prijateljima i rođacima s kojima se inače ne mogu često vidjeti, a svi oni ovoga su puta druženje nastavili u nedavno obnovljenom župnom domu.

D. M.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika