Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ljubav prema zmijama i paucima pretočena u kreativni biznis

Ovoga tjedna imate priliku upoznati potpuno drugačiji tip gospodarstvenika, točnije poduzetnika, od svih koje smo do sada prikazali u našem tjedniku. Naš sugovornik je Boris Ilić, čovjek koji se bavi pravljenjem hiperrealističnih modela paukova i zmija od polimerne gline, aluminijske žice i akrilnih boja.

Skoro svaki model koji je konstruirao Boris je imao priliku osobno držati u ruci, proučiti ga u divljini te stoga imati pravu predstavu kako se određena životinja ponaša, koje se boje presijavaju na njoj i pod kojim uglovima dok se slobodno kreće kroz džunglu. Boris inače živi u Belgiji, te smo imali rijetku priliku uloviti ga na odmoru u Subotici. Boris Ilić samostalni je umjetnik, budući da je u Belgiji drugačiji sustav pomoći umjetnicima, država nudi priliku biti samouposlenik uz pomoć određenih agencija koje posreduju između ljudi i države.

Svijet zmija i paukova

Srednju naobrazbu završio je u Bačkoj Topoli u Poljoprivrednoj školi na smjeru veterina, te je tada shvatio kako se želi baviti biologijom, stoga je upisao Biološki fakultet u Beogradu. Zbog financijske situacije 2015. godine se preselio u Belgiju kako bi mogao skupiti sredstva za pokretanje vlastitog biznisa. Ljubav prema ovom svijetu mu se rodila prateći dokumentarce o zmijama i paucima.

»Jedan od prvih planova bio mi je snimiti mnoštvo materijala i napraviti emisiju o prirodi, raznim gmazovima, paucima, ali svjedoci smo migriranja edukacijskih sadržaja s televizijskih emisija na društvene mreže, socijalne medije poput Youtubea, TikToka i drugih. Inicijalna zamisao mi je bila plasirati sadržaj preko YouTubea, ali algoritam na tom socijalnom mediju se drastično promijenio. Postavio sam prvi video 2021. godine, ali uspjeh je bio daleko ispod mojih očekivanja. Ovoga ljeta sam napravio nalog na TikToku, tu sam doživio svoj pravi uspjeh. Za svega nekoliko mjeseci sam ostvario preko četiri milijuna pregleda. Što god postavim, uvijek prolazi odlično. Nisam siguran je li algoritam bolji ili je publika prešla na TikTok, ali recimo razlika između ove dvije platforme je oko stotinu tisuća pregleda po video snimci. Format mog rada je sljedeći: napravim mini dokumentarac o određenoj životinjskoj vrsti koju snimim u divljini, a samim tim napravim i njenu realističnu mini skulpturu koju prikažem na kraju videa. Na primjer, malezijska jamičarka, koja je jedna od najopasnijih zmija jugoistočne Azije, nju sam išao snimiti na Tajland kako bih imao pravu sliku o toj zmiji jer je sasvim drugačije vidjeti je u divljini. Trebalo mi je nekoliko mjeseci rada na modelu kako bih usavršio njene šare, miješati određene boje za baš tu nijansu koju ona ima, uskladiti koliko gline je potrebno da bih pogodio njene proporcije«, rekao je Boris.

Nova godina u džungli

Boris je s nama podijelio jednu originalnu ideju kako proslaviti Novu godinu: »Budući da je moje putovanje bilo u prosincu, imao sam želju dočekati Novu godinu u džungli, u mraku, sam. Bio je to vrhunski doživljaj.«

Upitan koji mu je omiljeni model, a i model koji je najtraženiji, Boris nam odgovara:

»Najtraženiji model za prodaju je pauk crna udovica, oni su sada diljem svijeta, u Švicarskoj, Americi, Njemačkoj, itd. Najveću potražnju očekujem upravo sada uoči predstojećih blagdana. Dokazano je kako se najviše troši pred Božić i Novu godinu, stoga ću sada imati priliku vidjeti kako će se pokazati potražnja za mojim proizvodima. Poanta mojega posla je konstantno stvarati nove modele skulptura različitih životinjskih vrsta. Mogu recimo napraviti stotinu crnih udovica, ali može doći do zasićenja tržišta. Za sada sam daleko od toga, ali da bih opstao u poslu, moram u ponudi imati što više vrsta. Svaki nov model iziskuje mnoštvo istraživanja, za njih ne možete naći upute online, moram ih osobno konstruirati i usavršavati do momenta kada smatram da je proizvod završen i savršen. Plasiram ih i po raznim europskim sajmovima arahnologije, na primjer u Austriji su svi izloženi modeli rasprodani«, ističe Boris.

Putovanje na Tajland

»Odazvao sam se pozivu mog prijatelja koji živi na Tajlandu sa suprugom, budući da je on znao čime se bavim i što mi je cilj. Krenuli smo skupa obilaziti džunglu, ali budući da su oni uposleni kao profesori, nisu me mogli stalno pratiti, pa sam na terene odlazio sam. To je bilo novo iskustvo za mene, moraš sam sebi čuvati leđa, jer je to okruženje potpuno drugačije od onoga na što smo navikli u gradu. Na svakom koraku moraš biti svjestan činjenice kako nisi predator nego si potencijalna lovina divljim mačkama, zmije otrovnice su na sve strane i koriste najsavršeniju prirodnu kamuflažu, morate svoja čula staviti na maksimum. Na takav strah smo zaboravili ovdje u Europi, budući da ne postoji toliko životinja koje nas mogu povrijediti. Zaštitna oprema je svakako prioritet, koristim specijalne štitnike na nogama i rukavice koje zmije ne mogu probiti zubima. Tu je kuka za rukovanje zmijama, lampe, kamere, kao i ostala oprema za kvalitetan i siguran rad. Imao sam važnu životnu lekciju još na fakultetu kada me je tijekom fotografiranja za prst ujela zmija koja srećom nije otrovna. Nisam želio ponoviti tu situaciju s otrovnicom. Izdvojit ću jedno interesantno iskustvo s ovog putovanja, a to je moj susret s malezijskim kraitom koja je među najotrovnijim zmijama u cijeloj Aziji. Ukoliko vas ona ujede, šanse za preživljavanje, čak i uz primljen protuotrov, su svega 50 posto. Budući da sam imao listu zmija koje želim obraditi, ova je bila na samom vrhu. Uhvatili smo je tijekom noćne ekspedicije, ali sam je htio snimiti po danu kako bi se pokazala njena prava ljepota i predivne boje. Stavio sam je u dvije herpetološke vreće za svaki slučaj i ponio sa sobom u smještaj. Oko pola 4 ujutru sam se probudio i vidio kako vreća više nije tamo, te sam mislio da je pobjegla. Nisam smio spustiti noge, a nisam mogao nikoga dozvati jer sam bio zaključan. Uzeo sam svjetiljku i krenuo ga tražiti po sobi. Srećom, ostala je u vreći, samo je prilikom migoljenja pala na pod. Bio je to jedan od najstrašnijih momenata na tom putovanju«, priča nam Boris Ilić.

»Ljubav prema zmijama ili paucima je vrlo specifična stvar. To je recimo kao kada volite umjetnost, vama slika ili skulptura ne može uzvratiti ljubav. Kada ste spremni pružiti razumijevanje jednom pauku ili zmiji, baviti se njima, to sa sobom nosi i druge benefite. Oni nisu sisavci, ne izražavaju emocije poput neke mačke ili psa, jednostavno prihvatate svu ljepotu koje to biće nudi. Meni je osobno to pomoglo u komunikaciji s drugim ljudima, napose onima koji zahtijevaju više strpljenja i razumijevanja. Znam da zvuči nespojivo, ali doista je tako«, ističe Boris.

Borisov rad možete pratiti na YouTubeu, TikToku i Instagramu pod istim imenom: BokiRez. Iako najviše truda ulaže u TikTok, redovito odgovara na sve privatne poruke na Instagramu.

Ivan Ušumović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika