Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Obnovljen pastoralni centar u Plavni

Uzvratnim posjetom u sklopu projekta prekogranične suradnja PLA-PET 2022, kojeg financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske, a u svojstvu vodećeg partnera, župljani grkokatoličke župe Pokrova presvete Bogorodice iz Petrovca posjetili su 12. studenoga svoga partnera, odnosno župljane rimokatoličke župe sv. Jakova iz Plavne.

Tijekom ovog studijskog posjeta gosti iz Hrvatske posjetili su drevni biskupski i kraljevski grad Bač i mjesto Plavnu s ciljem boljeg upoznavanja bogatstva duhovne, kulturne i višestoljetne povijesne baštine na ovim prostorima.

Po riječima grkokatoličkog svećenika, župnika župe Pokrova Presvete Bogorodice iz Petrovca Vladimira Sedlaka ovaj projekt je nastao u sklopu programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Hrvata iz Srbije. Tu su, kako je naglasio, četiri aktivnosti: adaptacija pastoralnog centra u Plavni koja je gotova, a koja ima za cilj okupljanje hrvatske zajednice u Plavni s osobitim naglaskom na rad HKUPD-a Matoš, dva studijska posjeta i medijsku zastupljenost i s jedne i s druge strane.

»Ovaj naš posjet Baču i Plavni bila je treća projektna aktivnost. Spomendan sv. Jozafata biskupa i mučenika, zaštitnika crkvenog jedinstva bio je znakovito odabran. U sklopu studijskog obilaska posjetili smo nekadašnju rezidenciju bačko-kaločkih nadbiskupa, danas župni dvor i crkvu sv. Pavla, Hamam – tursko kupatilo, jedino sačuvano u ovom dijelu Europe, Šiljak kapiju, Stari bački grad i tvrđavu iz 14. stoljeća, drevnu templarsku/franjevačku crkvu i samostan iz 12 st. sagrađen na temeljima starorimske bazilike, Samostanski muzej i bogatu etnografsku zbirku hrvatske šokačke nošnje Bača i okolice. U Plavni smo se upoznali s poviješću ovoga mjesta kao i same župne crkve, a za nas su domaćini članovi HKUPD-a Matoš priredili prigodan program«, priča vlč. Sedlak i pojašnjava kako je Plavna udaljena od Vukovara isto koliko i Petrovci (manje od 10 km).

»Plavna je posljednjih gotovo 30 godina nepoznanica mlađim generacijama, a Bač kao bogato stjecište hrvatskog i kulturnog života, i općenito administrativno povijesnog značaja, također je velika nepoznanica i to nam je bio cilj: približiti se jedni drugima. No, put do Plavne danas je duži, jer skela na Dunavu nije u funkciji, te je naš put namjesto 20-ak minuta, trajao dva sata. Našim posjetom Plavni tu udaljenost pokušali smo umanjiti i pokazati kako je lijepo međusobno, kao prvi susjedi surađivati.«

Druženje župljana ovih dviju župa nastavljeno je upravo u Pastoralnom centru koji je ovom prigodom i svečano otvoren, tj. prvi puta nakon obnavljanja upotrijebljen u svojoj namjeni. Po riječima tamošnjeg župnika vlč. dr. Marinka Stantića Plavna osim škole trenutno nema drugi prostor namijenjen društvenim okupljanjima vjerskog i kulturnog oblika, te je po njemu ovaj adaptirani prostor od velikog značaja za Plavanjce.

Ovom susretu prethodio je studijski posjet Plavanjaca Vukovaru i mjestu Petrovcima, kao mjestu domaćina, gdje su imali priliku upoznati se s bogatom poviješću Grada Vukovara, a potom su isto učinili i s naseljem Petrovci.

Svećenici ovih dviju župa, kao i brojni župljani, nadaju se kako će ovaj projekt pokrenuti i suradnju na polju kulture, obrazovanja, sporta i lokalne samouprave, te se tako još bolje i jače povezati.

Vrijednost ovog prekograničnog projekta iznosila je 115 tisuća kuna, od čega je po riječima vlč. Sedlaka, veći dio novca, kako je i predviđeno projektom, prepušten partnerima u Srbiji. Tako je Plavna dobila 100 tisuća kuna za adaptaciju Pastoralnog centra, dok je župa u Petrovcima dobila 15 tisuća kuna za studijske posjete.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika