Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Nijemi svjedok bogate povijesti

Svečanim euharistijskim slavljem u rimokatoličkoj crkvi Presvetog Trojstva u Surčinu 12. studenoga obilježen je za Surčince značajan jubilej – 125. obljetnica izgradnje crkve. Misno slavlje je predvodio generalni vikar Srijemske biskupije i župnik u Rumi mons. Josip Ivešić u zajedništvu sa župnikom domaćinom preč. Markom Kljajićem. Tom prigodom blagoslovljene su i adaptirane prostorije, dio podruma ispod župnog ureda.

Dosadašnji župnici

Rimokatolička crkva Presvetog Trojstva u Surčinu izgrađena je 1896. godine za vrijeme biskupa Đakovačko-bosanske i srijemske biskupije Josipa Jurja Strossmayera (1850. – 1905.). Tijekom proteklih 125 godina stolovali su biskupi Đakovačko-osječke i Srijemske biskupije dr. Antun Akšamović, Stjepan Bauerlein, Ćiril Kos, Marin Srakić i u novije vrijeme iz Srijemske biskupije mons. Đuro Gašparović i mons. Fabijan Svalina. Prvi župnik u Surčinu bio je Petar Fischer (1938. – 1944.), zatim Pavao Matica (1944. – 1945.), Petar Jus (1945. – 1946.), Franc Smodej (1946. – 1947.), don Antonio Makjanić (1947. – 1949.), dr. Jakov Benković (1948. – 1949.), Adam Žabarović (1948. – 1955.), Josip Štimec (1955. – 1960.), Antun Kolarević (1960. – 1977.), Josip Šlogar (1977. – 1985.), Petar Petrović 1986., Đuro Kedveš (1986. – 2005.) i sadašnji župnik Marko Kljajić koji je došao u Surčin 2005. godine. Uz zahvalnost Bogu na daru crkve, te svim biskupima i župnicima koji su kroz povijest dali svoj doprinos surčinskoj župi, župljani su u crkvi postavili spomen ploču s njihovim imenima. Nju je poslije svete mise blagoslovio mons. Josip Ivešić.

»Rimokatolička crkva u Surčinu izgrađena je davne 1896. godine. Župni ured pored crkve izgrađen je 40 godina poslije. Tada su bili ispunjeni preduvjeti da tadašnji biskup Đakovačko-srijemske biskupije pošalje župnika u surčinsku župu. Tek 1930. godine želja župljana je ispunjena. Po dekretu biskupa dr. Antuna Akšamovića u Surčin je stigao prvi župnik Petar Fischer, koji je ostao u Surčinu do 1944. godine. Kada smo registrirali našu čitaonicu, iz poštovanja i zahvalnosti Bogu što je Surčin imao vrijednog župnika Petra Fischera, nazvali smo je po njemu. Po župničkom stažu u Surčinu najdugovječniji je bio pokojni preč. Đuro Kedveš. Župnik sam u Surčinu od 2005. godine, a Đuro je bio dvije godine dulje od mene. Ako odem u mirovinu iz Surčina, stići ću župnika Đuru po godinama župnikovanja u ovoj dragoj nam župi«, kaže preč. Kljajić.

Uređenje podrumskog prostora

Uz financijsku pomoć Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske župljani su preuredili podrumski prostor koji će imati dvojaku ulogu: pastoralni rad i za potrebe Hrvatske čitaonice Fischer, ali i za okupljanja i druženja župljana.

»Uspjeli smo urediti dio podruma i on će uz našu čitaonicu i etno sobu surčinskih Hrvata biti još jedan prostor u kojem ćemo se moći okupljati, družiti i sastajati. Najvjerojatnije ćemo taj prostor nazvati po suradniku Petra Fischera, Franji Kovačiću koji je bio učitelj u hrvatskoj školi i prosvjetitelj. Na ove prostore je donio kulturu gajenja vinove loze i bio je osnivač Hrvatskog kulturnog društva Zrinski, o čemu se malo znalo. Sve udruge s hrvatskim predznakom su poslije Drugog svjetskog rata izbrisane, a sada sam došao do novih informacija o njima«, priča preč. Kljajić.

Ustrajni u vjeri

U ime biskupa misno slavlje je predvodio generalni vikar Srijemske biskupije mons. Josip Ivešić, koji je u obraćanju župljanima izrazio zahvalnost Bogu ne samo za materijalno zdanje, crkvu u Surčinu, nego i za živu Crkvu.

»Poručio bih vjernicima da njeguju povijest, jer ona je učiteljica života. Ako je zanemarimo, vrlo lako se može dogoditi da izgubimo i vlastiti identitet, pa onda i budućnost. U tom smislu je doista potrebno da i u Surčinu obilježimo jubilej crkve i postavimo ploču koja će biti trajni spomen na ovaj jubilej, ali isto tako i na prošlost ovoga mjesta. Vjerujem da će to biti i poticaj mnogima koji dolaze u crkvu da se spominju prošlih vremena, ali uvijek u perspektivi budućnosti«, istaknuo je mons. Ivešić.

»Za nas vjernike u Surčinu ovo je značajna obljetnica«, istaknula je predsjednica Hrvatske čitaonice Fischer Katica Naglić i dodala: »Prošlo je 126 godina od izgradnje crkve u Surčinu i zahvalni smo Bogu što je imamo. Proslava jubileja je trebala biti održana prošle godine, ali je zbog epidemijskih mjera odgođena. Drago mi je što smo mi župljani ustrajni u svojoj vjeri. Također, ponosni smo što je župa dobila financijska sredstva od Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u dva navrata, od kojih smo uspjeli adaptirati podrum«.

Petar Štampar je glavni odbornik u župnoj crkvi Presvetog Trojstva, koji je tom prigodom rekao:

»Okupili smo se kako bismo proslavili 125. obljetnicu postojanja naše crkve. Osobito mi je drago što smo uredili i staru dvoranu koja je bila zapuštena kako bismo se u njoj mogli družiti i obavljati druge aktivnosti. Najbitnije je da se družimo i da gradimo zajedništvo«.

Nakon blagoslova u preuređenom prostoru uslijedilo je prvo druženje župljana i gostiju. Svojim skladbama su ih zabavljali mladi tamburaši Hrvatske čitaonice Fischer, također jedni od sljedbenika očuvanja svog identiteta i bogate kulture.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika