Aktualno Aktualno

Pobjeda liste »HRvati i dalje ZAjedno«

Lista HRvati i dalje ZAjedno, čija je nositeljica dosadašnja predsjednica HNV-a Jasna Vojnić, pobijedila je na izborima za novi, peti saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća. Elektorska skupština održana je danas u Beogradu. Vojnić će vršiti dužnost predsjednice i u idućem četverogodišnjem mandatu a predloženih 29-ero elektora s te liste osvojili su mandate u novom sazivu Vijeća. Novi vijećnici bit će: Jasna Vojnić (nositeljica liste), Nevena Baštovanović, Nataša Stipančević, Tanja Dulić, Margareta Uršal, Karolina Bašić, Ninoslav Radak, Vojislav Temunović, Lazar Cvijin, Marinko Katić, Denis Lipozenčić i Miroslav Kujundžić (Subotica); Mira Tumbas, Ljubica Vuković Dulić i Slavko Benčik (Tavankut); Matilda Pelhe (Mala Bosna), Josip Bako (Đurđin), Martina Kopunović (Žednik), Snežana Periškić i Željko Šeremešić (Monoštor), Tomica Vuković (Sombor), Mata Zec (Sonta), Mladen Šimić (Vajska), Vera Hornjak (Petrovaradin), Dario Španović (Srijemska Mitrovica), Hristina Štimac (Ruma), Darko Menđan (Sot), Snežana Pupić (Batrovci) i Nikola Pavlić (Starčevo).

Kao i na prošlim izborima 2018. godine, lista predvođena DSHV-om (ovoga puta naziva HRvati i dalje ZAjedno) bila je jedina koja se kandidirala. Na elektorskoj skupštini sudjelovalo je 83 od ukupno 88 elektora, koliko ih je u ranijem procesu uspjelo prikupiti najmanje 60 potpisa potpore. Gotovo apsolutna većina, 82 elektora, bila je s liste HRvati i dalje ZAjedno dok je jedan elektor (Blaško Temunović iz Subotice) bio samostalan. U konačnici, glasovalo je 82 elektora, listu HRvati i dalje ZAjedno podržalo je 80 elektora, a dva listića bila su nevažeća.

Temelji za dalje

Nositeljica liste Jasna Vojnić u svom je govoru kazala kako su u prethodne četiri godine kroz institucionalno i kadrovsko snaženje postavljeni temelji za razvoj hrvatske zajednice »da bi se u sazivu koji je pred nama mogli usmjeriti na programe i potrebe svakog pojedinca«.

»Više terenskog rada, informativnih i edukativnih susreta u cilju obnove zajednice doprinijet će da institucije koje smo u proteklom razdoblju izgradili uistinu dobiju svoj smisao. Umrežavanje hrvatske akademske zajednice, stručnjaka, studenata, gospodarstvenika, jačanje mladeži i manifestacija mora se staviti među prioritete. U periodu koji je pred nama fokus također trebamo usmjeriti i na jačanje pozicija i povezanosti s Republikom Srbijom. Uključenost u institucionalni i politički sustav koji smo izborili mora nam biti pokretač dugo iščekivane integracije u lojalne i zadovoljne građane Srbije koji snažno čuvaju i njeguju svoj nacionalni identitet. Odnos kakav smo izgradili s Republikom Hrvatskom mora se preslikati i na našu domicilnu državu Srbiju«, rekla je Vojnić.

Žigmanov: Nastavak sinergijskog djelovanja

Predsjednik DSHV-a i ministar u vladi Srbije Tomislav Žigmanov izrazio je zadovoljstvo ishodom izbora.

»Peti saziv HNV-a bit će saziv kontinuiteta - velike energije, posvećenog rada i odlučnog zalaganja za boljitak Hrvata u Srbiji. To je prepoznato od strane velikog broja Hrvata koji su dali potpis za čak 87 elektora s liste koju je predvodio DSHV«, kazao je on.

Dodao je kako je stranka na ovim izborima »potvrdila svoju neprikosnovenost među Hrvatima u Srbiji«. »Kako se radi o sastavu Vijeća na čelu sa starom predsjednicom Jasnom Vojnić i DSHV-om kao stožernom snagom čvrsto vjerujem da ćemo na isti, sinergijski način nastaviti dalje zajedno djelovati«, zaključio je čelnik DSHV-a.

Obrazovanje i informiranje

Kada je riječ o obrazovanju, težit će se i dalje pozitivno percipiranom i kvalitetnom obrazovanju na hrvatskom jeziku.

»Podizanjem kvalitete odgojnog i obrazovnog rada, suvremenim metodama, učilima, udžbenicima, jačanjem jezičnih kompetencija nastavnog kadra, kao i proširenjem mreže osnovnih škola i predškolskih ustanova radit ćemo na povećanju obuhvata djece u nastavi na hrvatskom jeziku. Potrebno je umrežiti, osnažiti i poticati studente te pomoći im da pronađu svoje mjesto u zajednici. Potrebno je i dalje raditi na osnivanju rekreacijsko-edukacijskog centra za usavršavanje na jadranskom primorju i Školskog centra u Subotici. Potrebno je sve primjere dobre prakse u obrazovanju proširiti u druge dijelove Bačke, Srijema i Banata jer naša budućnost ovisi o kvalitetnom obrazovanju u sadašnjosti«, rekla je ona.

Kada je u pitanju informiranje, potrebno je zajedno s Hrvatskom riječi povećati vidljivost i pozitivnu sliku hrvatske zajednice i u Srbiji i u Hrvatskoj. Kako je Vojnić navela, potrebno je povećati broj čitatelja i gledatelja povećanjem broja informativnih portala, otvorenim konferencijama za medije, osiguranjem stabilnog financiranja medija, opremanjem modernog studija i izradom vlastitog medijskog sadržaja te osnaživanjem kadra u redakcijama.

Kultura i razvojna agencija

U području kulture, bit će nastavljena tijesna suradnju sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, pružanje podrške udrugama kulture posredovanjem u dobivanju projekata i nastojat će se stvoriti jedinstvena kulturna scena hrvatske zajednice. Posebni akcent bit će na snaženju udruga u Somboru, Sonti i Baču, osnivanju kazališta i scene na hrvatskom jeziku, muzeja Hrvata u Srbiji, podizanju kvalitete manifestacija i programa u kulturi i još jaču povezanost s Crkvom.

»Kako bi se svi veliki planovi i projekti mogli realizirati u V. sazivu neminovno će biti usmjeriti se na osnivanja razvojne agencije i podizanje njezinih kadrovskih kapaciteta. Hrvatsko nacionalno vijeće i u V. sazivu mora biti institucija otvorenih vrata i mobilnog ureda, koja okuplja ljude svih obrazovnih skupina, dobi i socijalnog statusa, gdje se otvoreno razgovara o problemima uz puno međusobno povjerenje. V. saziv HNV-a će i dalje biti stjecište svih onih kojima je do napretka i razvoja hrvatske zajednice stalo, 'košnica' ljudi koji kreiraju razvojne programe unutar zajednice, centar koji ima plansko djelovanje spram mladih, sol Republike Hrvatske, bogatstvo Republike Srbije i oslonac koji skrbi o Hrvatima iz svih krajeva zemlje u kojoj živimo«, zaključila je Vojnić.

Nakon što izabranim vijećnicima Republička izborna komisija (RIK) potvrdi mandat, oni imaju rok od 20 dana da održe konstituirajuću sjednicu HNV-a, imenuju predsjednika i formiraju izvršna tijela HNV-a.

H. R.

Čestitka ministra Grlića Radmana

Čestitke listi HRvati i dalje ZAjedno na izbornom uspjehu uputio je hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman. »Nastavljamo raditi na snaženju položaja nacionalne manjine u Srbiji, zaštiti njihovog nacionalnog identiteta i bogatog kulturnog naslijeđa«, poručio je hrvatski šef diplomacije na svojem Twitter nalogu.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika