Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Mljekare u Srbiji isplaćene, vojvođanske na čekanju

Poticaji za proizvodnju mlijeka, koje osigurava država, a koji se isplaćuju preko mljekara s kojima surađuju proizvođači bit će, kako je dogovoreno nakon prosvjeda poljoprivrednika, za drugi, treći i četvrti kvartal ove godine 15 dinara po litri. Pravo na te poticaje imaju svi proizvođači mlijeka. Međutim, dinamika isplate više nije ista za sve pa se tako, za razliku od stočara u užoj Srbiji, farmerima u Vojvodini duguju poticaji za drugi i treći kvartal, jer je država poticaje isplatila mljekarama u užoj Srbiji, ali ne i onima s područja Vojvodine.

Na obiteljskoj farmi Vuković u salašima Gradina kraj Sombora dnevno se Somboledu isporuči oko 250 litara mlijeka. Uz cijenu od 53 dinara koju dobivaju za mlijeko ekstra klase, ovim proizvođačima pripadaju i poticaji od 10, odnosno sada 15 dinara po litri isporučenog mlijeka. Ti poticaji isplaćuju se kvartalno, preko mljekara, ali iako je polovina studenog, Vukovići još nisu dobili poticaje za drugi i treći kvatal.

»Do sada su nam isplaćeni poticaji za prvi kvartal, odnosno za prva tri mjeseca. Posljednjih godina te isplate bile su redovite tako da smo zatečeni ovim kašnjenjem. U godini suše kada je smanjena proizvodnja stočne hrane ovi poticaji značajni su za nas i mi smo na našem gospodarstvu ta sredstva obično koristili za plaćanje veterinarskih usluga. Sada nama duguju poticaje, mi veterinarima. Znaju oni na terenu kakva je situacija i za sada imaju razumijevanja za nas«, kaže Tomislav Vuković.

Uz kašnjenje isplate poticaja za mlijeko, Vuković kaže da je tek sada dobio rješenje o isplati poticaja kao pomoć proizvođačima u covidu. Riječ je o poticajima od 20.000 dinara po grlu za 2020. godininu.

Vinko Stantić iz Male Bosne, za razliku od Vukovića, dobio je poticaje za drugi kvartal, 15 dinara po litri.

»Mlijeko isporučujem Šabačkoj mljekari i drugi kvartal nam je isplaćen, sada je na redu treći. To očekujemo u studenome ili prosincu. Nama je problem što još nema isplate poticaja koji se isplaćuju po grlu. I kada zovemo i pitamo, odgovor je da je predmet u obradi. Već tri mjeseca su u obradi«, kaže Stantić.

Međutim, kako je u razgovoru za Hrvatsku riječ potvrdio predsjednik Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije Vukadin Baćina, za razliku od vojvođanskih proizvođača premije su dobili proizvođači u centralnoj Srbiji.

»Država je prije mjesec dana isplatila premije za mlijeko mljekarama iz centralne Srbije – Imlek i Ub, manje mljekare, dok Somborska mljekara, Mlekoprodukt iz Zrenjanina i Pančevačka mljekara još nisu dobile novac za poticaje koje trebaju podijeliti proizvođačima. Dva kvartala nam nisu platili premije za mlijeko. Reč je o 10 dinara po litri ili 15, ako bude toliko. Čudno je da su isplatili mljekarama u ostatku Srbije, a u Vojvodini nisu. Mislim da je i Vojvodina Srbija i da bismo svi trebali biti isti, ali izgleda da smo mi prizvođači drugog reda«, kaže Baćina.

Kaže, nije moguće da su mljekare, preko kojih se isplaćuju poljoprivrednici dobile sredstva, a da nisu isplatile proizvođače.

»Novac se uplaćuje mljekarama, a one imaju 48 sati rok da isplate stočare od kojih otkupljuju mlijeko.«

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika