Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Novi rukometni teren u tavankutskoj školi

Zahvaljujući projektu »Sportom povezani«, realiziranom u okviru Programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije, koji su podržali Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH i Javno poduzeće za gospodarenje cestama, urbanističko planiranje i stanovanje Subotica, OŠ Matija Gubec iz Tavankuta dobila je novi rukometni teren. Projektni partneri su Osječko-baranjska županija, Osnovna škola Gorjani i spomenuta tavankutska škola, a svečanost u povodu završetka projekta održana je u četvrtak, 3. studenoga, na obnovljenom sportskom terenu.

Teren za sve Tavankućane

Cilj ovog projekta, prema riječima ravnateljice OŠ Matija Gubec iz Tavankuta Stanislave Stantić Prćić, bio je obnoviti stari, dotrajali rukometni teren u okviru škole, kako bi učenicima te ostaloj djeci, omladini i mještanima sela omogućili da se u boljim uvjetima aktivno bave sportom.

»Rekonstrukcija ovog sportskog terena omogućit će, s jedne strane, kvalitetnije uvjete za izvođenje nastave fizičkog odgoja u ovoj školi, a s druge, budući da želimo da školsko dvorište bude mjesto okupljanja za svu djecu i omladinu Tavankuta, mogućnost da se svatko tko želi bavi nekom fizičkom aktivnošću. Riješena je i rasvjeta, tako da i u večernjim satima ona mogu doći ovdje radi rekreacije pa i druženja na otvorenom prostoru i na zraku«, ističe ravnateljica, dodajući kako škola za potrebe ove nastave u vanjskim uvjetima, osim s rekonstruiranim rukometnim koji se koristi i za nogomet, raspolaže i s košarkaškim te terenom za odbojku na pijesku.

Ideja za novim projektima nikad ne nedostaje, a kada je riječ o onim koji se tiču sporta i rekreacije Stanislava Stantić Prćić navodi da su među planovima postavljanje zida za penjanje, izgradnja terena za atletiku...

»Također, jedna od velikih želja je da u tavankutskoj školi osnujemo badminton klub, koji nema ni Subotica i željeli bismo biti prvi u tome«, kaže ona i na koncu opisuje kako je izgledao ovaj jednodnevni posjet učenika i kolega iz OŠ Gorjani:

»Današnji dan je u znaku realizacije projekta, tj. u provjeravanju kvalitete terena na način da će učenici gostujuće i škole domaćina, podijeljeni u četiri ekipe (Jabuke, Kruške, Šljive i Grožđe) odigrati štafetne igre. S gostima iz Gorjana obišli smo Suboticu i Tavankut, održali radionice slame i učeničke zadruge, te prezentirali nastavu tehničke kulture i informatike za koju imamo zbilja posebne uvjete za rad, posebne rezultate i putem koje smo realizirali nekoliko Erasmus+ projekata«.

Detalje o projektu dobili smo od pomoćnice pročelnice Upravnog odjela za pripremu i provedbu projekata Osječko-baranjske županije Marije Krišto:

»Projekt 'Sportom povezani' prijavljen je na javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU koji se zove Prekogranična suradnja Hrvatska-Srbija. Ukupna vrijednost je nešto manje od 300 tisuća kuna, od čega je Osječko-baranjska županija od Ministarstva dobila 60 tisuća, a OŠ Matija Gubec 70 tisuća kuna. Ostalo su iznosi vlastitog sufinanciranja projektnih partnera. Njime je planirana rekonstrukcija sportskog terena u tavankutskoj školi te obnavljanje poda sportske dvorane u OŠ Gorjani, kao i sportska druženja učenika ove dvije škole«.

Upravnom odjelu i OŠ Gorjani ovo je prva suradnja s nekom školom iz Vojvodine.

»Osječko-baranjska županija ima 53 osnovne škole kojima smo osnivač i želimo unaprijediti uvjete u svakoj školi što se tiče opreme i stanja objekata. U okviru ovog projekta vidjeli smo mogućnost za obnavljanje jedne naše škole, ali primarno nam je bilo da partnerima iz Tavankuta omogućimo da i oni ostvare unaprjeđenje svojih uvjeta. Osim toga, tu su i međusobno povezivanje, stvaranje novih prijateljstava...«, kaže Krišto.

O dugogodišnjoj suradnji

Suradnja Osječko-baranjske županije i Hrvata u Vojvodini traje dugi niz godina, a ona se, kako ističe pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i mlade Osječko-baranjske županije Miranda Glavaš Kul, osim s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji, Hrvatskom čitaonicom Subotica i drugim institucijama, očituje i kroz škole.

»Vojvođanski Hrvati imaju prijatelje u našoj županiji i smatramo da je normalno pomagati svom narodu u rubnim dijelovima susjedne zemlje i da ta potpora bude stalna. Jako je važno da ljudi znaju da nam se mogu obratiti za pomoć i da smo tu kao dio Europske unije, kao netko tko se može prijavljivati na ove projekte i pronalaziti partnere. Čim smo vidjeli da je izašao poziv za prekograničnu suradnju, trebalo je naći ovdje odgovarajuću školu u kojoj se Hrvati kao nacionalna manjina školuju na svom materinjem jeziku i odlučili smo se za tavankutsku OŠ Matija Gubec«, navodi Glavaš Kul.

Inače, Miranda Glavaš Kul je od 2004. do 2008. godine, kao prva profesorica hrvatskog jezika u Srbiji, angažirana od strane tadašnjeg Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Hrvatske, radila u Subotici i okolnim naseljima, kako bi pomogla u usustavljivanju nastave na hrvatskom jeziku.

»U tom mom mandatu uspjeli smo napraviti doista puno. Krenula je nastava na hrvatskom jeziku od 5. do 8. razreda, uspjeli smo u Gimnaziji imati prvo izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, a potom i otvoriti nastavu na hrvatskom. To je bio veliki uspjeh i na to sam izrazito ponosna. Također, u to vrijeme sam bila i lektorica tjednika Hrvatska riječ i njegovog podlistka za djecu Hrcko. Vrlo rado i često dolazim u Suboticu i okolna mjesta i vrlo sam osjetljiva na pitanja ovdašnjih Hrvata koji imaju određene poteškoće u smislu organizacije, načina rada i nedostatka financijskih sredstava.«

Ravnatelj Osnovne škole Gorjani Damir Jukić ovom je prigodom pozvao učenike i kolege OŠ Matija Gubec u uzvratni posjet, a članica Gradskog vijeća Grada Subotice zadužena za obrazovanje i kulturu Milanka Kostić, koja je također prisustvovala svečanosti, istaknula je kako je Grad Subotica uvijek tu da pruži potporu i tako će biti i u narednom periodu.

I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika