Tema Tema

Stopama blaženice

Prije tjedan dana, 28. listopada, blagoslovljen je temeljni kamen za nove jaslice koje će se graditi u sklopu vrtića Marija Petković – Sunčica u Subotici. Uz temeljni kamen donesen iz Prižbe, malog mjesta na Korčuli, u temelje jaslica položene su moći blažene Marije Propetog Isusa Petković, utemeljiteljice Družbe sestara Kćeri Milosrđa i vremenska kapsula s porukom tko gradi jaslice.

Gradnju jaslica, kao i prije više od dvadeset godina izgradnju vrtića, pokrenula je s. Silvana Ivanka Milan, dugogodišnja poglavarica, a sada ekonoma samostana sestara Kćeri Milosrđa u Subotici.

Korak po korak, kamen po kamen

Odmah do vrtića Marija Petković – Sunčica u Skerlićevoj ulici, kuću, odnosno (sada) plac za izgradnju jaslica sestrama je darovala prva susjeda Teza Nimčević, koja je prepoznala potrebu i želju sestara za izgradnjom novog objekta.

»Sretna sam što sam mogla pomoći. Još prije sam kroz razgovor s časnom Silvanom shvatila da postoji potreba za malu djecu, za bebe, i odmah sam joj rekla da ću dati kuću. Meni dica nikad nisu smetala, oni mene razvesele. I sad su mi djeca u vrtiću bila prvi susjedi. Sad sam kod časnih, a kad sve bude gotovo onda ću odjedared imat punu kuću«, kaže vidno uzbuđena teta Teza, kako je mnogi zovu.

Potrebu za gradnjom jaslica davno je prepoznala s. Silvana, no za to su trebali vrijeme, dokumentacija i novac.

»Stigli smo i do ovoga. Gradilište je otvoreno, stara kuća je srušena i pred nama su veliki poslovi. Radimo svim srcem i nadamo se da će biti ostvarena naša davna želja da uz vrtić imamo i jaslice. U sklopu ovoga prostora bit će dvije jaslene skupine po 16 djece, a uz to će biti izgrađena kuhinja i apartman za potrebe samostana, a sve će stajati oko 200 tisuća eura. Nadamo se da će biti gotovo za godinu dana, do blagdana sv. Franje, te da će, uz Božju providnost, djeca od sljedeće jeseni već biti ovdje«, kaže s. Silvana.

Na milostima je zahvalila i predstojnica subotičkog samostana s. Nelija Pavlović, koja je između ostaloga rekla:

»Na ovaj pothvat su nas ohrabrili roditelji koji već imaju djecu u našem vrtiću, a ne boje se otvoriti Božjim planovima i radosti prihvaćanja novih života. Postupno je ideja sazrijevala i nije puštala s. Silvanu dok se nije pokazao jasan znak da dobri Bog priprema srca ljudi za sabiranje kamenčića«.

Na polaganju glavnog »kamenčića« – temeljnog kamena bio je nazočan i direktor valpovačkog poduzetničkog centra Vanja Miličević, koji je partner u ovome prekograničnom projektu.

»Cilj ovoga projekta je podizanje pedagoškog standarda, kako u Valpovu tako i ovdje u Subotici. Pokrenuli smo ovu inicijativu, imamo partnera s kojim dijelimo interes, te tako možemo raditi na razvoju naših krajeva. Kompletan projekt iznosi oko milijun i pol kuna, odnosno oko 200 tisuća eura, a naš udio je ovoga puta bio nešto niži. Mi imamo radove na rekonstrukciji za što smo nabavljali opremu u vrijednosti od oko 30 tisuća eura, a razlika je otišla na stranu sestara koje imaju radove na izgradnji i puno veće troškove«, kaže Miličević.

Stoljeće prisutnosti i rada

Po riječima župnika župe sv. Roka mons. dr. Andrije Anišića, koji je i predvodio sam čin blagoslova, u srpnju ove godine, na blagdan blažene Marije Petković započelo je obilježavanje godine jubileja. Naime, ove godine se obilježava 100 godina prisutnosti i djelovanja sestara i polaganje temeljnog kamena i sam blagoslov je prvi događaj u nizu ove značajne proslave.

»Tako naše sestre na najbolji način nastavljaju ono zbog čega je blažena Marija Petković prije 100 godina dovela sestre u Suboticu, a to je briga za djecu«, istaknuo je Anišić.

Svoju radost izrekla je i provincijalna predstojnica Provincije Krista Kralja Družbe Kćeri Milosrđa s. Mirjam Gadže.

»Osobito mi je drago što se ovaj događaj uklopio u stogodišnjicu od dolaska sestara. Sestre nastavljaju stopama blažene Marije Petković. Blažena Majka je došla prvenstveno pomoći sirotoj djeci, ali se kasnije pokazalao da su potrebe i ovdje jednake, da je i ovdje potrebno donositi ljubav, milosrđe, odgajati djecu za život. S tom karizmom smo i danas ovdje. Želimo nastaviti putem milosrdne ljubavi s najmanjima. Po providnosti koja je dovela našu blaženicu i mi danas najprije zahvaljujemo Bogu za stogodišnji hod s ovim narodom i nastavljamo raditi u službi najmanjih. To je naš put svetosti, kako je rekla blažena Marija: 'Svetost jedne osobe očituje se u njezinu odnosu prema djeci, koliko ih ljubi i cijeni' (pouka: 12.8.1944.). Neka njezin zagovor prati i ovu materijalnu gradnju, a još više duhovnu i životnu izgradnju svih onih koji će kroz ovu ustanovu proći«, kazala je provincijalka s. Mirjam Gadže.

Blaženičino ime osim dva vrtića u Subotici nosi još šest vrtića u Hrvatskoj: u Zagrebu, Splitu, Blatu, Puli, Čakovcu i Osijeku, a kako je s. Gadže rekla sve više se u njihov rad uključuju i laici budući da je duhovnih poziva malo, ali da ovim činom potiču i mlade naraštaje da se odvaže na redovnički život.

Prvi vrtić na hrvatskom jeziku

U ovaj projekt uključilo se i Hrvatsko nacionalno vijeće, na čelu s predsjednicom Jasnom Vojnić koja je ovom prilikom istaknula:

»Hrvatsko nacionalno vijeće danas ima malu ulogu, ali smo tu da potvrdimo da s. Silvana zaista živi djelo Marije Montessori koje glasi: 'Pomozi mi da uradim sam'. Sestri Silvani je trebala podrška, koju smo joj pružili. Hvala joj što je vjerovala u ovo. Kada hrvatska zajednica nije imala institucije, o našem narodu na ovom prostoru skrbila je Crkva, a to potvrđuje i obljetnica koje sestre obilježavaju. Obrazovanje na hrvatskom jeziku je prvo pokrenuto baš u ovome vrtiću i zbog toga je ovaj projekt još veći, važniji«, istaknula je Vojnić.

Za izgradnju jaslica zaslužno je Ministarstvo regionalnog razvoja Europskih fondova Hrvatske koje je preko programa prekogranične suradnje omogućilo inicijalna sredstva za projektnu dokumentaciju i početne radove, Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Grad Valpovo kao partner u projektu, Provincija Krista Kralja Trećega samostanskog reda sv. Franje Družbe kreći Milosrđa, župa sv. Roka, te brojni donatori.

U prikladnom programu sudjelovala su djeca iz vrtića Marija Petković – Sunčica s odgojiteljicama, a svoju zahvalnost uputila je Kristina Anišić koja je bila prva generacija među djecom u ovome vrtiću, a danas je majka dvoje djece, vrtićkog uzrasta, te se nada nagodinu i jaslenog.

Vrtić Marija Petković – Sunčica otvorile su sestre Družbe Kćeri Milosrđa uz financijsku pomoć i podršku Katoličke službe za pomoć (CRS) još 2001. godine, a vrtić je nakon tri godine pripojen PU Naša radost. U Subotici, pri župi Marija Majka Crkve, radi i djeluje još jedan vrtić koji nosi blaženičino ime Marija Petković – Biser gdje se program također odvija na hrvatskom jeziku, a koji osim vrtićke skupine, od prije dvije godine ima i jaslice.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika