Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Oaza duhovnosti i mira

U središtu Subotice, u nedjelju, 30. listopada, u dvorištu franjevačke crkve sv. Mihovila Arkanđela blagoslovljene su slike četiri sveca i novopostavljeni križ. Tako je po riječima fra Zdenka Grubera Subotica dobila mjesto gdje njeni sugrađani mogu doći pronaći mir, pomoliti se...

Uz već postojeće slike sv. Nikole, sv. Antuna pustinjaka, sv. Franje i Majke Terezije, koje je izradio subotički slikar Imre Molnár, ovom prilikom su blagoslovljene i četiri nove slike koje je uradio spomenuti umjetnik, a to su slike sv. Elizabete, sv. Veronike, sluge Božjeg oca Tome Gerarda Stantića i sv. Leopolda Bogdana Mandića.

Po riječima fra. Zdenka, Majka Crkva izlaže svece na javno štovanje zato da imamo pred očima slike onih koji su Krista vjerno slijedili.

»Slijedimo njihov primjer i tražimo onaj budući grad i stupajmo putem na kojem ćemo najsigurnije doći do savršena jedinstva s Kristom. Sveci su prijatelji i subaštinici Isusa Krista, oni su naša braća i izvanredni dobročinitelji. Oni nas ljube, stoje uz nas, brižno za nas posreduju i na čudesan su način u zajedništvu s nama«, pojasnio je fra Zdenko smisao izrađivanja slika, koje su još davno bile u planu. Naime, po njegovim riječima, slikar Imre Molnár je još osamdesetih godina razmišljao o tome kako u ovome prostoru nedostaju neke slike, a njegova želja se ostvarila nakon gotovo 40 godina. »Slike su vrlo jednostavne, ali imaju duboku poruku i možda sam subjektivan, ali su jako dobro napravljene. Ako pogledamo Majku Tereziju, vidimo da je naslikana s tamnom pozadinom, a ona je uvijek govorila: 'Ako ikada budem sveta, ja ću biti svetica tame. Tražit ću od Boga da me pošalje tamo gdje je tama, da donosim svjetlo'. Okviri na slikama su u stilu vitraža na crkvi i zaista mislim da je umjetnik odradio izuzetan posao«, kaže fra Zdenko.

Sada osam slika krasi ovaj prostor.

»Fra Zdenko je predložio koji sveci trebaju biti naslikani. Napravio sam gomilu skica i crteža i kada je rekao da je to dobro po svim propisima, počeo sam raditi. Prošle godine su urađena četiri sveca, a ove još četiri. Radio sam ih i prošle i ove godine u periodu od svibnja do rujna, te se nadam da je postignuto ono što je trebalo«, kaže slikar Imre Molnár.

Osim slika, ovom prigodom je blagoslovljen i novopostavljeni križ, koji je podigla obitelj Brejar, točnije Marija Skenderović Brejar i Lazar Brejar sa svojom obitelji.

»Križ je podignut na slavu Božju, a na sve veće spasenje naših duša. Motiv koji nas je posebno dotaknuo jest 'Ostani u mojoj ljubavi' (Usp. Lv 15,9). Ideja o podizanju križa je prisutna već 20 godina, ali nismo imali odgovarajuću lokaciju. Sada se sve nekako posložilo da se ovaj prostor preuređivao i naša ideja o podizanju križa je provedena u djelo«, kaže Marija Skenderović Brejar i dodaje kako uz križeve ide i puno milosti, a ona i njen suprug Lazar danas imaju za što zahvaljivati, za svoju djecu i unučad.

Po riječima fra Zdenka, puno je ljudi sudjelovalo u uređenju ovoga prostora, a osobito je pomagao brat Đeno. Prostor je do sada bio zatvoren za javnost, a sada je dobio sasvim novu namjenu.

»Ovo su doista divni poticaji za nas i našu duhovnost, a posebna je radost jer je zajedništvo bilo na djelu.«

Osim slika i križa, ovaj prostor krasi i 13 zasađenih ruža, koje simbolički predstavljaju Isusa i 12 apostola, a postavljene su i klupe gdje se može sjesti, odmoriti, promišljati i moliti«, kaže Fra Zdenko.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika