Kolumne Kolumne

Potez

Konačno, Vučić je povukao potez. Dobili smo imena ministara koji će biti u oročenoj Vladi Srbije. Među njima je i u javnosti zaboravljeno ministarsko ime Tomislava Žigmanova, političkog lidera ovdašnjih Hrvata. Jeste Vučić govorio o ulasku predstavnika hrvatske manjine u buduću Vladu nakon izbora. Ali kako se oduljilo formiranje Vlade, a u odnose Beograda i Zagreba umiješao Vučićev neodlazak u Jasenovac, prijepori oko distribucije energenata i tko zna čega još ime Tomislava Žigmanova nije se više spominjalo u kadrovskoj kombinatorici nove Brnabićkine Vlade. I malo je tko vjerovao da se u tom kontekstu u novoj Vladi može naći i jedan Hrvat.

Sve do prošle nedjelje kada je ime Tomislava Žigmanova pročitao sam Vučić, kandidirajući ga za ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Šahovski rečeno, Vučić je odigrao dobar potez. Prvo, držao se onoga što je rekao u travnju. Drugo, pokazao je kako usprkos svemu može prihvatiti da jedan Hrvat bude dio (njegove) Vlade, a što se uvijek može politički korisno iskoristiti.

U kratkom razgovoru za Hrvatsku riječ Žigmanov je potvrdio da je dan prije objave spiska budućih ministara Vučić razgovarao s njim i da je prihvatio ponuđeno ministarstvo.

Počelo je obećavajuće, jer su riječi potpore stigle i iz Hrvatske, a oni koji spore imenovanje Žigmanova na dužnost ministra sveli su se na nekoliko glasova oko takozvanog bunjevačkog pitanja.

Hoće li biti lako? Neće.

U Vladi je 28 imena, još nije jasno je li Srbija zaista ne europskom putu ili još krivuda između Zapada i Rusije, još je neriješenih pitanja između Srbije i Hrvatske... Sa svim time morat će se nositi i ministar Žigmanov.

I kada sam već počela s potezima, upadljiv je još jedan, a to je povratak u procese europskih integracija Tanje Miščević, koja je od 2013. do 2019. godine predvodila pregovarački tim Srbije za pregovore o članstvu u Europskoj uniji. Sada će s pozicije ministrice za europske integracije imati zadaću raditi na europskom putu Srbije. Moglo bi to značiti da u onom krivudanju između Zapada i Rusije slijedi zaokret ka Zapadu.

Hoće li domino efektom Vučićev potez značiti i neka pomjeranja na lokalnim razinama vlasti, odnosno uključivanje Hrvata u lokalnu izvršnu vlast? Što je, podsjetit ću, i dio Međudržavnog sporazuma.

Rano je kazati. Rad Vlade analizira se nakon 100 dana.

Z. V.

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika