Aktualno Aktualno

DSHV pozdravlja jučerašnje događaje u Vukovaru i očekuje snaženje uključivih politika za Hrvate u Srbiji

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravlja i čestita na, kako navode, velebnom događaju srpske zajednice u Hrvatskoj – jučerašnjem blagoslovu obnovljene crkve svetog Nikole i Srpskog doma u Vukovaru, što je učinio patrijarh sestrinske Srpske pravoslavne Crkve i mitropolit Zagrebačko-ljubljanski Porfirije.

»Ove događaje razumijevamo kao krunu brojnih uključivih politika koje Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Andrejom Plenkovićem kreira i provodi spram pripadnika srpskog naroda u Hrvatskoj. Sve to skupa izravno demantira lažnu i neutemeljenu oznaku hrvatske Vlade kao 'ustaške'. I ovaj, ponovni posjet poglavara SPC-a Porfirijia Republici Hrvatskoj, kao i razlozi njegova dolaska, probudio je nade među Hrvatima u Srbiji da on može pridonijeti tomu da i poglavar Katoličke Crkve papa Franjo posjeti Srbiju te da se druge uključive politike spram Hrvata u Srbiji ostvare«, navodi se u priopćenju DSHV-a koje potpisuje predsjednik te stranke Tomislav Žigmanov.

DSHV dalje navodi kako uključive politike koje Hrvatska provodi u kontinuitetu spram srpske zajednice, osim sudjelovanja u procesima donošenja odluka putem instituta zajamčenih mandata za sve razine vlasti, podrazumijevaju i redovitu i snažnu financijsku podršku njihovim potrebama – hram sv. Nikole, koji je razoren tijekom agresije na Hrvatsku, obnovljen je najvećim dijelom sredstvima koje je osigurala Vlada Hrvatske.

»S istim ponosom ćemo reći da je po obrascu financiranja koji uključuje potrebe hrvatske zajednice, tadašnji predsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić, na inicijativu DSHV-a i Hrvatskog nacionalnog vijeća, odobrio pozamašna financijska sredstva za kupovinu dijela rodne kuće bana Josipa Jelačića u Petrovaradinu, a sredstvima Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i Grada Novog Sada isti se uspješno obnavlja! U isto vrijeme, s milijun eura srbijanska Vlada na čelu s predsjednikom Vučićem pomaže obnovu Srpskog doma u Vukovaru, koji je ranije kupila Vlada Republike Hrvatske za potrebe Srba u Istočnoj Slavoniji. Grad Novi Sad je s 5 milijuna dinara nekoliko godina kasnije podržao završetak obnove. U tome kontekstu, vrijednim nam se čini napomenuti da se i izgradnja Hrvatske kuće u Subotici provodi po modelu financiranja iz matične države, što sve zlurade i zlonamjerne komentare koje možemo čuti u javnosti snažno i nedvosmisleno dekonstruira«, navodi se.

Kako se zaključuje, jučerašnji događaj u Vukovaru, njegov povod kao i način na koji je ostvaren, nanovo u DSHV-u budi očekivanja da bi i Hrvati u Srbiji trebali institucionalno i kroz uključive politike dosegnuti istu razinu integracije i beneficija.

»To znači da – kao i Srbi u Vukovaru, Vukovarsko-srijemskoj županiji i drugim županijama te u Vladi Republike Hrvatske – budu dio vlasti, da sudjeluju u procesima donošenja odluka, da budu pitani za potrebe, da im se državne politike ne miješaju u identitetski prostor s otkidanjem Bunjevaca, da prestanu biti objekti negativnih označavanja, da nakon 10 godina napokon počne sa zapošljavanjem u javnom sektoru... Riječju, da se usustave politike integracije Hrvata u srbijansko društvo!«, zaključuje se u priopćenju.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika