Tema Tema

Šest mjeseci bez nove Vlade

»Kako vrijeme odmiče, sve je izvjesnije da će nova Vlada biti formirana u 'minut do 12', odnosno koncem listopada budući da je posljednji zakonski rok za to 2. studeni«, piše ovih dana Blic. Također prenosi i mišljenje izvršnog direktora Cesida Bojana Klačara kako, kada je riječ o strankama koje će ući u Nemanjinu 11, ima samo jednu dilemu, a to je hoće li Demokratski savez Hrvata u Vojvodini biti u novoj Vladi.

»Jedino je pitanje hoće li DSHV biti u novoj Vladi. To je bilo u žiži jedno vrijeme da bi sada sve splasnulo«, kaže Klačar.

Što se tiče razloga zašto Vlada do sada nije formirana, Klačar ocjenjuje da se oni trebaju tražiti u aktualnim prioritetima, a to su pitanja Kosova, sankcije Rusiji, energetike kao i otvorena pitanja u vezi s nekoliko personalnih rješenja. S druge strane, izvršni direktor agencije Faktor plus Predrag Lacmanović ocjenjuje da je razlog kašnjenju geopolitička situacija, odnosno rat u Ukrajini, prenosi Blic.

I drugi analitičari razloge neformiranja Vlade vide uglavnom u vanjskopolitičkim okolnostima, ali i činjenici da zakonski okvir to omogućuje.

Sve u svemu, do isteka roka ostaje još dva tjedna, ali se čini kako ova tema, uz povremena podsjećanja kako nemamo Vladu već mjesecima, ne zaokuplja previše pažnje ni analitičara ni medija, a ni političara.

Krajnji rok

Podsjetimo, 1. kolovoza ove godine potvrđeni su mandati zastupnika čime je konstituiran 13. saziv Narodne skupštine Srbije. Rok za formiranje nove Vlade počeo je teći od tog datuma. Naime, prema članku 109. ustava Narodna skupština se raspušta ukoliko ne izabere Vladu u roku od 90 dana od dana konstituiranja, što znači da je krajnji rok 2. studenog.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je 27. kolovoza da će mandatarka za sastav novog kabineta biti dotadašnja premijerka Ana Brnabić. Javnost je upoznata i da će predsjednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić biti prvi potpredsjednik Vlade, a potpredsjednici Miloš Vučević i Siniša Mali. I na tome se stalo. Ostale pojedinosti, sastav, program kao i datum formiranja Vlade još uvijek su nepoznati.

Politolog i istraživač suradnik u Institutu za političke studije Dejan Bursać je za portal 021 naveo nekoliko razloga zbog kojih formiranje Vlade traje toliko dugo. Prvi je jednostavno taj što to Ustav i zakon omogućuju, a nositelji vlasti koriste. Nakon završetka izbora (uz ponovljene izbore), 30 dana je rok za konstituiranje parlamenta, a nakon toga Ustav omogućuje još 90 dana za formiranje Vlade, što je, kaže Bursać, među europskim rekordima.

Zastupnici u Skupštini

Novu Narodnu skupštinu Srbije čini 250 zastupnika s ukupno 12 lista izabranih na izborima 3. travnja. Najviše ima koalicija okupljena oko Srpske napredne stranke, njih 120. Oporbena koalicija Ujedinjeni za pobjedu Srbije osvojila je 38 mandata, dosadašnji koalicijski partner vladajuće stranke Socijalistička partija Srbije ima 31 mandat, a oporbena koalicija Moramo 13 zastupnika. Koalicija NADA ima 15 zastupnika, a koalicija oko Dveri i Zavetnici imaju po deset zastupnika. Stranke nacionalnih manjina imaju ukupno 13 zastupnika, od toga Savez vojvođanskih Mađara ima pet, Stranka pravde i pomirenja tri, koalicija Zajedno za Vojvodinu i Stranka demokratske akcije Sandžaka po dva, dok jedan mandat ima Koalicija Albanaca Doline.

Bursać objašnjava i kako političari u Srbiji vole koristiti ovaj rok do maksimuma:

»Posebno oni koji igraju na kartu vlastite političke moći, vlastitog rejtinga i vlastite aure ličnosti, a Vučić je takav. Kada imate tu v. d. situaciju, gdje su svi u tehničkom statusu – Vlada, ministri i skupština – jedina konstanta političke moći je Vučić. To utvrđuje njegov status pred građanima i to mu pojačava popularnost«, kazao je Bursać, te je dodao i kako razloge za šestomjesečno (ne)formiranje Vlade treba tražiti i u vanjskopolitičkoj situaciji.

»Najprije, tu je sukob Rusije i Ukrajine, odnosno Rusije i Zapada. Postoji pritisak da se Srbija priključi sankcijama prema Rusiji, što mi stidljivo i činimo. U UN glasamo za rezolucije koje osuđuju Rusiju, priključili smo se nekim sankcijama Bjelorusiji, ali teško da ćemo se priključiti kompletnim sankcijama Rusiji. Uz to, postoji stalni pritisak u vezi s Kosovom. Vučić je svjestan kako će morati napraviti ustupak po jednom od ta dva pitanja. Naravno, benefitno mu je da to što više odgađa, koliko god to može, nadajući se promjeni vanjskoopolitičkih okolnosti«, rekao je Bursać za portal 021.

Nade bez osnova

Mandatarka nove Vlade Ana Brnabić je pak ovako objasnila rastezanje rokova do krajnjih granica: »Kada pogledate kakav je bio rujan, jasno je što se ulazi u listopad, sve što smo imali s putovanjima, predsjednik u New Yorku, čuvanje mira i sigurnosti uslijed provokacija i razgovori u kolovozu i rujnu s Lajčakom i Escobarom, stalni sastanci da sačuvamo mir i stabilnost, jer se danas svi za taj mir uzdaju u Srbiju, da bude faktor stabilnosti«, rekla je Brnabić za RTS koncem rujna.

Prema njenim rečima, »konture Vlade se polako naziru, ne sva rješenja i ne kompletno, ali bit će promjena i promjena zakona o ministarstvima«.

»Ja se nadam da će to biti prva polovica listopada, ali nikad ne znate što će vam doći od obveza«, rekla je Brnabić tada, a očito je obveza bilo i previše.

Kad je postalo očito da Vlade neće biti u prvoj polovici listopada već će se sačekati krajnji rok, Brnabić je pojačala retoriku objašnjavajući za TV Pink da Vlade još nema jer je počeo Treći svjetski rat:

»I jeste zaista počeo Treći svjetski rat. I kada me netko pita: 'E, dobro, zašto nema još Vlade', ja kažem: 'A je li vam jasno da je u međuvremenu počeo Treći svjetski rat?'. I da je Srbija i Vlada Srbije, OK u tehničkom mandatu, ali svejedno Vlada koja radi svaki dan, bori se za bolji životni standard i stabilnost građana i da je ta Vlada svaki dan morala, pod jedan – spremati se za ovu zimu, pod dva – gasiti neke požare, pod tri – boriti se rame uz rame s predsjednikom da očuvamo našu samostalnost u odlučivanju, a opet, s druge strane da to ne ugrozi bilo kakve investicije ili radna mjesta ili životni standard i našu mogućnost da podignemo i plaće i mirovine u 2023. godini. Ponovo, što zaista neće veliki broj država moći. I da se borimo za minimalac koji će od 1. siječnja 2023. prijeći 40.000 dinara. Dakle, bit će dvostruko veći nego prije 10 godina. Sve su to neke stvari za koje se Vlada mora boriti i koje su bile važnije nego da iskoristimo svaki dan da imamo novu Vladu. Dakle, mogli ste birati što ćete uraditi, mislim da smo postupali najodgovornije moguće i Vlada će biti u zakonskom roku«.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika