Aktualno Aktualno

Privremene ovlasti i dužnosti

Premunićem biskupa mons. Slavka Večerina Subotička biskupija ostala je bez pastira, te je za privremenog dijecezanskog upravitelja izabran dotadašnji generalni vikar biskupije mons. Ferenc Fazekas, župnik župe sv. Jurja u Subotici.

Zbor savjetnika biskupije, kojeg čini osam svećenika koje je izabrao još pokojni biskup Večerin, sastao se 29. kolovoza kako bi među sobom izabrali privremenog upravitelja. Na njima je tada bila uprava biskupije i dužni su bili sastati se u roku od osam dana od preminuća biskupa i donijeti odluku. Izbor je pao na mons. Fazekasa koji je ovu dužnost prihvatio.

»Izabran sam na ovu službu, možda iz poštovanja prema našem biskupu koji me je imenovao generalnim vikarom biskupije. Osjetio sam da mi je to dužnost u ovim teškim trenucima, ali isto tako da je to moj čin poštovanja biskupa Večerina, koji mi je bio dugogodišnji prijatelj. Znao sam njegov stil i stavove, pa sam osjetio da mogu nastaviti tamo gdje je on stao«, kaže mons. Fazekas i pojašnjava kako je na ovo mjesto mogao biti izabran bilo koji svećenik, pomoćni biskup ili biskup u mirovini.

Zbor savjetnika, na čelu s upraviteljem, imao je obvezu organizirati ukop i sve potrebno, dočekati nadbiskupe, biskupe i svećenike. Kako nam je protumačio mons. Fazekas, upravo radi toga je važno izabrati dijecezanskog upravitelja prije sprovoda. Ova služba slična je kao i biskupska, ali upravitelj nema te ovlasti.

Misa zadušnica

Misa zadušnica povodom šest tjedana od preminuća pokojnog biskupa Večerina bit će služena u subotičkoj katedrali sv. Terezije Avilske u nedjelju 9. listopada u 18 sati.

»Osnovna zadaća upravitelja je biskupiju očuvati u cjelini. One goruće probleme, dopise, molbe i administrativne stvari mora rješavati, a svi veći pothvati mu nisu dozvoljeni, nego treba poštivati postavljeno. U tom duhu treba raditi. Upravitelj može po potrebi premještati mlađe svećenike koji su na službi župnog vikara, ali župnika ne smije. Neki kažu, tek za godinu dana, ali se nadam da neću biti godinu dana upravitelj nego da će do tada biti imenovan novi biskup. Neke stvari koje su strogo vezane za biskupski red, kao što su blagoslov crkve, ulja, zvona, ređenje svećenika i druge nije moguće obavljati. Ako u biskupiji ima neki veći problem, onda se to rješava u zajedništvu sa Zborom savjetnika biskupije i donosi se zajednička odluka«, pojašnjava mons. Fazekas.

Prije dvije godine svjedočili smo imenovanju biskupa i njegovom svečanom ređenju. Tada nitko nije pomislio da će se Subotička biskupija ponovno naći pred procesom izbora, te kasnije i imenovanja novog biskupa. Prošloga mjeseca papa Franjo je za novog apostolskog nuncija u Srbiji imenovao mons. Santa Rocco Gangemija, naslovnog nadbiskupa Umbriatika što je prvi korak u pokretanju postupka za izbor, odnosno imenovanje biskupa.

»Nuncij je važna osoba u procesu izbora novog biskupa, zapravo on koordinira ovim procesom. On u Srbiju dolazi narednog mjeseca iz Salvadora i u nekom narednom periodu Nuncijatura će kontaktirati svećenike i čuti njihova mišljenja. Sve se odvija u tajnosti. Nitko ne zna koji će svećenik biti pitan, a koji ne. Pitani svećenici moraju predati pismeno tri kandidata koje bi smatrali sposobnim i časnim biti na mjestu biskupa. To trebaju kratko obrazložiti. Nakon analize i razgovora nuncijatura daje prijedlog Svetom Ocu. U tom procesu će se za mišljenje pitati i Vlada Srbije, tako da će tu biti i diplomatskih dopisivanja. Tu se misli prvenstveno na pitanje je li kandidat pogodan za društvo u cjelini. Sve to može trajati više mjeseci, ali ovisi... Možda već imaju uvid od prije dvije godine, ali to zaista ništa ne možemo znati. To je proces koji mora proći«, pojasnio je upravitelj biskupije.

Također, ovom prilikom mons. Fazekas je pojasnio kako postoje i određeni uvjeti prilikom imenovanja. Budući da je Subotička biskupija višejezična, onda je potrebno da budući biskup zna barem mađarski i hrvatski jezik (što znaju gotovo svi svećenici). Po zakonu kandidat mora imati najmanje 35 godina, ali kako je sugovornik rekao to se u praksi rijetko događa. Naime, papa Franjo ne želi biskupom imenovati nikoga tko je mlađi od 50 godina, jer smatra da je za obnašanje ove dužnosti potrebno iskustvo. Mlađi svećenik može biti imenovan jedino pomoćnim biskupom. Ono što je mons. Fazekas također napomenuo jest da se ne gleda nacionalnost, nego je li taj svećenik dobar za svoj narod, za svećenike, za vjernike.

Svjesni smo da je to proces koji se mora obaviti, ali mons. Fazekas je bio iskren i rekao: »Ne možemo očekivati biskupa u skorije vrijeme. Kada bi bili veliki optimisti možda bi mogli razmišljati o imenovanju biskupa početkom naredne godine, ali i to je veliko možda. Izabrati privremenog upravitelja je bila naša stvar, ali tu je više čimbenika i uvjeta, pa je potrebno i više vremena.«

Mons. Fazekas je župnik u župi sv. Jurja u Subotici i kako je rekao trudi se vikendom, pa kad je moguće i radnim danom biti sa svojim vjernicima, a njemu u ispomoć je došao župni vikar vlč. Tomislav Vojnić Mijatov kako župna zajednica ne bi bila uskraćena u duhovnom životu.

Ovom prilikom dijecezanski upravitelj mons. Ferenc Fazekas pozvao je vjernike da mole za izbor biskupa kako bi Subotička biskupija dobila dobrog pastira.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika