Aktualno Aktualno

Od rezultata popisa ovisit će položaj hrvatske manjine

Republika Srbija započela je provedbu Popisa stanovništva, kućanstava i stanova koji traje od 1. do 31. listopada ove godine. Tim povodom  pripadnicima hrvatske zajednice zajedničku poruku uputili su Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a i Tomislav Žigmanov, predsjednik DSHV-a.

»Riječ je o iznimno važnom događaju za cijelo društvo, a osobito za hrvatsku zajednicu. Naime, rezultati popisa nisu nikako samo brojka na papiru. Od rezultata popisa ovisit će sveukupni položaj hrvatske nacionalne manjine, ostvarivanje naših prava u obrazovanju, kulturi, informiranju i službenoj uporabi jezika i pisma, financiranje projekata, udruga, krovne institucije, osiguravanje uvjeta za očuvanje vlastitog identiteta i budućnost našeg naroda.

S tim u svezi, Hrvatsko nacionalno vijeće u suradnji s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini te drugim hrvatskim institucijama i udrugama provodi kampanju pod nazivom Znam tko sam!. Cilj iste je pripadnicima naše zajednice dati sve ključne informacije koje se tiču jasnog i preciznog izjašnjavanja o pitanjima identiteta na predstojećem popisu.

Želimo i ovom prigodom naglasiti kako će se na predstojećem popisu u našu zajednicu pribrojavati jedino oni pripadnici koji se jasno i isključivo izjasne o nacionalnom identitetu kao Hrvat odnosno Hrvatica, čuvajući time svoju pripadnost bunjevačkoj, šokačkoj, banatskoj, srijemskoj ili nekoj drugoj subetničkoj, odnosno regionalnoj skupini hrvatskog naroda u Republici Srbiji. Također, tijekom popisa treba izričito navesti kako nam je hrvatski jezik materinski, jer njemu pripadaju šokački, bunjevački odnosno srijemski govori kojima se svakodnevno služimo. Na koncu, najveći dio naše zajednice pripada Katoličkoj crkvi, a njoj će biti pribrojeni oni koji se izjasne kao rimokatolici ili katolici. Svi drukčiji odgovori ili kombinacije neće biti pribrojeni hrvatskoj zajednici već će postati zasebne kategorije, tj. bit će svrstani među ostale. Ne dopustimo da, kao na popisu 2011. godine, bude 57.900 Hrvata i više od 300.000 Jugoslavena, regionalno ili subetnički izjašnjenih, neizjašnjenih i ostalih.

Čuvajmo bogatstvo koje nam je povjereno, potaknimo i ohrabrimo jedni druge te na popisu posvjedočimo cjelovitu istinu svog nacionalnog, jezičnog i vjerskog identiteta!«, navodi se u poruci dvoje dužnosnika. 

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika