Aktualno Aktualno

Financiranje udžbenika

Kao što smo već pisali u proteklih mjesec dana svi učenici cjelovite nastave na hrvatskom jeziku dobili su potrebne udžbenike. Roditelji su plaćali minimalni iznos, kotizaciju tek 1.000 dinara, koja je naspram kompleta udžbenika koji je koštao od oko 8.000 dinara za prvaše, pa do skoro 18.000 za osmaše, tek skroman doprinos.

Besplatni, odnosno minimalno plaćeni udžbenici, su tek jedna od pogodnosti za one koji su u nastavi na hrvatskom jeziku, ali ti udžbenici nisu za sve besplatni. Za njih je i ove školske godine trebao izdvojiti nešto više od dva milijuna dinara.

»Ove godine je utrošeno nešto malo više od dva milijuna dinara za nabavu udžbenika, s time da smo imali u HNV-u i nekih zaliha udžbenika. Udžbenici su, kao i sve drugo, poskupjeli i predstavljaju veliki izdatak za Hrvatsko nacionalno vijeće. Upravo radi toga smo se uključili i u ovaj program prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije kako bismo mogli sve potrebne udžbenike osigurati djeci, a početak školske godine olakšati roditeljima. Svima je jasno da se radi o velikoj svoti novca, a budući da HNV ima i druge stavke, kao i nekoliko velikih otvorenih projekata ovo je za budžet HNV-a velika olakšica, a ono što je najvažnije djeca imaju kvalitetne udžbenike iz kojih mogu učiti i raditi«, kaže predsjednica Odbora za obrazovane pri HNV-u i predsjednica HPD-a Bela Gabrić Margareta Uršal.

Novac za kupovinu udžbenika osiguran je putem dva natječaja: »Jačanje aktivnog turizma na području Grada Iloka i unaprjeđenje školstva za zajednicu Hrvata u Republici Srbiji« uz pomoć kojeg je osigurano 90.000 kuna ili oko 1.000.407 dinara bez PDV-a, koji je plaćen iz kotizacije koju su uplatili roditelji.

Zahvaljujući Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske putem projekta »Obrazovanje na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji – nabava udžbenika« osigurano je 25.000 kuna, što je još 400.000 dinara. Kroz taj projekt plaćeni su udžbenici za učenike četvrtog razreda srednje škole, kao i dopuna udžbenika za osnovnu školu.

Za ovu školsku godinu kupljeno je 2.242 udžbeničke jedinice, od toga 1.028 udžbenika i 1.214 radnih bilježnica koje su u službenoj upotrebi u Srbiji i prevedeni sa srpskog na hrvatski jezik te dobili odobrenje Pedagoškog zavoda Vojvodine za uporabu u nastavi na hrvatskom jeziku. Također, za pripremno-predškolski program osigurano je 50 didaktičkih radnih listova.

»Jedan od osnovnih zadatak HPD-a Bela Gabrić jest skrb o djeci i njihovim potrebama te je iz toga i proistekao ovaj projekt koji nastoji osigurati udžbenike za djecu koja pohađaju programe na hrvatskom jeziku. O važnosti ovakvih aktivnosti govore nam i svjedoče roditelji djece upisane u predškolski program na hrvatskom jeziku kao i u cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku u osnovnoj i srednjoj školi, naročito oni koji imaju više djece te ističu da bi im nabava udžbenika bila značajna stavka u kućnom proračunu te da je to velika olakšica, a poneki i da im je to bio dodatni motiv za upis u predškolski odgoj i obrazovanje na hrvatskom jeziku, kako za osnovnu tako i za srednju školu«, kaže Uršal i napominje kako je u prekograničnom projektu osim HPD-a Bela Gabrić sudjelovao i Grad Ilok.

Zahvaljujući realizaciji ova dva projekta osigurani su kompletni udžbenici i radne bilježnice od vrtića do maturanata (velikih). Po riječima Margarete Uršal HPD Bela Gabrić je osigurao i dodatna sredstva za mlade – pripadnike Hrvatske zajednice koja će biti dodijeljena kao jednokratna pomoć/materijalna potpora za aktivizam mladih u zajednici i našem društvu za srednjoškolce i studente koji studiraju u Srbiji i Hrvatskoj i napominje da je ulaganje u mlade ulaganje u budućnost naše zajednice.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika