Kolumne Kolumne

Utjeha

Godina je izbora i popisa. Ne samo kod nas. Popisujemo se mi, a popis je u tijeku i u Mađarskoj. Birali smo mi, a prije nekoliko dana birali su i građani Bosne i Hercegovine. Na neslužbene rezultate popisa, i one naše i one mađarske, pričekat ćemo mjesec ili dva. Na rezultate izbora ne čeka se toliko dugo, pa su već iste noći nakon zatvaranja birališta u Bosni i Hercegovini slavili oni koji su pobjedili ili su mislili da su pobjedili. A sve je dodatno začinio visoki predstavnik Bosne i Hercegovine Christian Schmidt, koji je u izbornoj noći donio odluku o promjenama izbornog zakona, ali i Ustava Federacije BiH. U ovisnosti o kom se konstitutivnom narodu i kojoj političkoj opciji radi ova odluka tumači se različito. Bez obzira na tumačenja, svi bi se složili da je izborni zakon u Bosni i Hercegovini neriješeni politički čvor koji nije raspetljan ni Schmidtovom odlukom donijetoj u noći kada su birači već iskazali svoju političku volju. Ne ulazeći u tumačenje ove odluke, sam potez visokog predstavnika za BiH, u 12 i minutu, jasno pokazuje kako stoje stvari i tko povlači konce.

No, čak i tako, čak iako u svom rodnom mjestu protukandidatkinja Miloradu Dodiku nije dobila niti jedan jedini glas, ovi izbori, po ocjeni Dejana Jovića s Fakulteta političkih znanosti, demokratičniji su od izbora održanih u Srbiji. Jović je (gostujući u emisji U mreži Prvog Hrvatskoga radija) kazao kako su izbori u Bosni i Hercegovini bili demokratični, a tu svoju tvrdnju potkrijepio je usporedbom sa Srbijom, gdje je u izbornoj noći, kako je podsjetio, ingerencije Državnog izbornog povjerenstva preuzeo predsjednik najjače stranke i jedan od kandidata na predsjedničkim izborima (Aleksandar Vučić). Uz sve manjkavosti kompliciranog izbornog sustava, u Bosni i Hercegovini to se nije dogodilo.

Logično je onda da punih pola godine od izbora nemamo Vladu, a ne znamo ni kada ćemo je imati. Od toliko datuma koje smo čuli, sada premijerka koja treba okupiti tim kaže: »u zakonskom roku.«

Logično je onda da se na početku jesenskog dijela rada ne zna kada će zastupnici Narodne skupštine Srbije ponovno na svoja radna mjesta.

Izgleda da nam nisu potrebni ni Vlada ni parlament. Eto utjehe ovima u Bosni i Hercegovini.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika