Aktualno Aktualno

I potpis i popis

Dragi pripadnici naše zajednice koji ćete svojim potpisom i popisom to posvjedočiti,

vrijeme je izbora! Vrijeme je kada na dva načina možemo izabrati hoćemo li narednih godina biti pojedinac ili ćemo svoje talente staviti na raspolaganje zajednici koja će nam uzvratiti osjećajem pripadnosti, vlastite vrijednosti, zadovoljstva i ponosa što smo dio nje.

Svi već znate da je u tijeku prikupljanje potpisa podrške elektorima za novi saziv HNV-a. Najmanje 60 elektora treba prikupiti po 60 potpisa podrške kako bi se elektorska skupština, koja je zakazana za 13. studenoga 2022., mogla održati čime će se omogućiti da hrvatska zajednica i naredne četiri godine ima svoju krovnu instituciju. Stoga, ako još niste, požurite. Vjerujem da će HNV naredne četiri godine vaš potpis utrostručiti i osiguravanjem udžbenika, prijevoza djece, poticajima u gospodarstvu, podrškom udrugama, kapitalnim projektima... i sve čemu ste već bili svjedocima u prethodnom periodu.

Druga mogućnost izbora jest kada nam popisivač, počevši od 1. listopada, dođe u kuću u okviru popisa stanovništva cjelokupne Republike Srbije. U kampanji smo već više puta čuli: nacionalnost – Hrvat/ica, jezik – hrvatski, vjeroispovijest – rimokatolik. Svi mi Bunjevci, Šokci i Srijemci taj dan ćemo biti dio velikog korpusa hrvatskog naroda kojem pripadamo kako bismo i narednih deset godina mogli nastaviti čuvati i naš jezik i običaje, tradiciju i još više pripadnost bunjevačkom, šokačkom rodu, srijemskom, banatskom, beogradskom, niškom... teritoriju i državi Srbiji. Republički zavod za statistiku potvrdio je kako će se rimokatolici i katolici pak ubrajati u istu kategoriju tako da se oko toga ne trebamo brinuti. I, također, sve ukućane koji su privremeno odsutni obavezno popišite!

Dakle, i potpis i popis. Ne iz razloga što ćemo narednih godina imati koristi od tog papira, nego zato jer on odgovara istini, našem dostojanstvu i blagu koje nam je povjereno. Sretno, i širimo istinu o popisu i potpisu dalje, jer samo tako će nam narednih godina naša grana obilno roditi...

Jasna Vojnić, predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika