Aktualno Aktualno

Milanović podržao europski put Srbije, Vučić mu zahvalio

Velika većina Srbije negativno gleda na članstvo u Europskoj uniji, rekao je predsjednik Zoran Milanović u ponedjeljak u Brdu kod Kranja, a srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, javlja Tanjug, zahvalio mu je na podršci europskom putu Srbije.

»Opet treba naglasiti da je u ovom trenutku raspoloženje javnosti u Srbiji prema članstvu u EU-u izrazito negativno«, rekao je Milanović na konferenciji za medije na skupu Procesa Brdo-Brijuni, prenosi Novi list.

On je rekao kako je »dvije trećine pripadnika srpskog naroda u Srbiji« protiv članstva te da je to broj s »kojim svaki političar treba itekako računati, odnosno kad računa, da se ne preračuna«.

»To je jedina zemlja u kojoj je raspoloženje takvo«, rekao je predsjednik Hrvatske, dodavši kako s Vučićem na skupu nije razgovarao o optužnicama protiv hrvatskih pilota i da je njegov stav tu jasan, »da to nije pravi pristup«.

Srbijanski predsjednik, koji je održao konferenciju za medije istovremeno s hrvatskim i slovenskim kolegom, zahvalio je Milanoviću na »današnjem racionalnom stavu da podrži europski put Srbije«, navodi Tanjug.

Vučić je također rekao da bi građani Srbije danas odbili članstvo u EU-u, no i da se »nada da će se u narednim mjesecima i godinama pred nama« to uspjeti promijeniti.

Kaže da je takvo raspoloženje prema EU kod građana Srbije iz mnogo razloga, a da je jedan od njih svakako to što su danas svima u EU-u puna usta teritorijalnog integriteta Ukrajine, iako su ga u slučaju Srbije pogazili kao maljem, piše Tanjug.

Govoreći o optužnicama, Vučić je rekao da se »zna koji su nadležni organi« i da stoga nema smisla razgovarati o tome.

Komentirajući pak odluku eparhije Novogračaničke-srednjozapadnoameričke Srpske pravoslavne crkve da odlikuje Vojislava Šešelja, Vučić je rekao da to pitanje treba postaviti predstavnicima te eparhije.

»Vi svakog dana odlikujete ubojice Srba, na to niste nimalo osjetljivi. Kod nas je crkva veoma nezavisna u odnosu na državu. Ne znam kako je kod vas Hrvata, ali mi se veoma ponosimo sekularnošću naše države, to su odavno uspostavljene europske i svjetske vrijednosti«, kazao je Vučić.

H. R. / Foto: Hina

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika