Aktualno Aktualno

Poziv Hrvatima da se ne boje izjasniti na popisu

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izrazio je punu podršku predsjedniku DSHV-a Tomislavu Žigmanovu i predsjednici HNV-a Jasni Vojnić uoči izbora u Hrvatskom nacionalnom vijeću te pozvao sve pripadnike hrvatske manjine da se na Popisu stanovništva u Srbiji slobodno izjasne i potvrde svoju pripadnost, priopćila je hrvatska Vlada.
Uoči popisa stanovništva u listopadu, u Zagrebu su se jučer sastali predsjednik vladina Ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.
»Iznimno je važno da hrvatska zajednica u Srbiji izađe na popis stanovništva i da jasno i nedvojbeno pokaže svoju pripadnost hrvatskom narodu«, rekao je Milas novinarima nakon sastanka. Dodao je da je politička, moralna i financijska potpora Vlade u Zagrebu Hrvatima u Srbiji »nedvojbena«.
Vojnić je upozorila da je na popisu 2011. bilo više od 300.000 Jugoslavena, Bunjevaca, neizjašnjenih i ostalih, a da su većina tih zapravo Hrvati.
»Nažalost, Hrvati se u medijima najčešće prikazuju u negativnom kontekstu što ima implikacije da se razvija strah među stanovništvom i taj strah najviše utječe da se ne izjasne o nacionalnoj pripadnosti«, rekla je.
»Zato je jako važno i da predstavnici vlasti Hrvatske daju jednoznačnu poruku da se jasno i hrabro izjasnimo kao Hrvati i da na predstojećem popisu bude što više. To nije samo statistički podatak, o tom broju će u idućih deset godina ovisiti naš položaj«, istaknula je.
I Žigmanov kaže da su Hrvati u Srbiji negativno stigmatizirana zajednica, pa je vodstvo hrvatske manjine nedavno pokrenulo kampanju Znam tko sam kojom želi dekonstruirati »ono što je negativno i neistinito na nas stavljeno«.
»Radimo kampanju da se građani hrvatske nacionalnosti ponosno, odlučno i smjelo na popisu izjasne da su Hrvati po nacionalnosti, da im je materinski jezik hrvatski i da su, ako su vjernici, pripadnici Rimokatoličke Crkve«, rekao je Žigmanov.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika