Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ponosno čuvamo tradiciju naših predaka

Sa željom očuvanja tradicije i narodnih običaja u Golubincima je 2016. godine osnovano udruženje građana Ruzmarin. Jedno je od najmlađih udruženja u Srijemu. Ime je dobilo po »ružmarinskom« Srijemu, budući da su Golubinci u općini Stara Pazova, smješteni na razmeđi »svinjskog« i »vinskog« Srijema. Ružmarin im je simbol po kojoj je njihov štand prepoznatljiv na svakoj manifestaciji gdje se predstavljaju. Udruženje trenutno broji 22 člana, iako taj broj varira iz godine u godinu. Osim čuvanja starih predmeta i rukotvorina svojih predaka, članovi ovog udruženja izrađuju rukotvorine na sačuvanim starim kalupima po motivima i uzorima starina. No, ono po čemu se ovo udruženje izdvaja i po čemu je nadaleko poznato, jest etno kuća i kotobanja (čardak) u kojem se nekada skladištio kukuruz i žitarice. S ponosom ih predstavljaju brojnim posjetiteljima iz Srbije i regije. Etno kuća je prostor koji koriste članovi Udruženja i građani, uz druženje na izložbama i kulturnim događajima.

Prezentiranje tri kulture

Posjetili smo štand Udruženja građana Ruzmarin na manifestaciji Gastro Srem u Staroj Pazovi. Tamo su zajedno s ostalim udruženjima iz Vojvodine izložili stare kućanske predmete, tradicijska jela, stare ručne radove i one radove koje članice izrađuju.

»Općina Stara Pazova je multinacionalna sredina i mi predstavljamo kulturu naroda koji tu žive. Naše članice i članovi su pripadnici različitih nacija. Multikulturalnost i multietničnost krasi naše mjesto. Spojili smo tri kulture. Imamo tradicijske nošnje Srbije, zatim iz Hrvatske i slovačke nošnje, nošnje tri entiteta koji žive na ovim prostorima. Pokušavamo otrgnuti od ruku zaborava sve ono što su nekada naši preci radili svojim rukama. Sve to ponosno čuvamo. Cilj našeg postojanja ne bio bio ostvaren u potpunosti da se bavimo samo sakupljanjem starina nego se trudimo da sa sačuvanim kalupima i na osnovu modela i motiva starih rukotvorina izrađujemo svoje radove. Naše članice vezu, pletu, heklaju. Drago mi je da su se mnoge od njih, pogotovo mlađe žene, počele time baviti. Također, sudjelujemo na brojnim manifestacijama, kako u Srijemu tako i po cijeloj Srbiji, ali imamo i prekograničnu suradnju s Bosnom i Hercegovinom i Hrvatskom. Kao predsjednik udruženja sam veoma sretan što je tako, jer me upravo ta povezanost s ljudima čini zadovoljnim i ispunjenim. Smatram da život ima smisla ako gradimo prijateljstva, rušimo granice koje su nam nekada bile prepreka. To je želja svih naših članova u udruženju kao i očuvanje naše tradicije i običaja«, kaže predsjednik UG-a Ruzmarin Miodrag Erceg.

Duh starog vremena

Razlog postojanja udruge je upravo očuvanje od zaborava svega onoga što je krasilo stanovništvo Golubinaca u prošlosti. Potaknuti tom idejom, objekt u Golubincima gdje je kotobanja podignuta, ugovorom o korištenju kuće, potpisanim od Ljiljane Galetić, vlasnice, i Miodraga Ercega, tadašnjeg člana Upravnog odbora Udruženja žena Vesele Sremice, 2013.-2014. godine, ustupljen je tom udruženju. Nakon osnivanja novog udruženja Ruzmarin, Erceg je krenuo u adaptaciju oba objekta i vraćanju njegovog autentičnog izgleda. Ambar s kotobanjom obitelji Lepšanović predstavnik je jedne od najvećih dragocjenosti narodnog graditeljstva XIX. vijeka. Pod zaštitom je države i proglašen je kulturnim dobrom od izuzetnog značaja. Gradnju ovog objekta započeli su gazde Nićifor Nića Lepšanović i majstor Petar Štrapajević 1887. godine, a završili su ga Nićin sin Boža i Petar Dešić 1921. godine.

»Etno kuća u Golubincima dočarat će vam duh starih vremena i relaksaciju od stresnog suvremenog života. Vidio sam tu kuću 2016. godine i stupio sam u kontakt s vlasnicima. Budući da je kuća bila ruinirana, uz pomoć Općine Stara Pazova uspjeli smo je obnoviti. Općina je prepoznala da se time ozbiljno želimo pozabaviti i ponosno predstaviti tradiciju naših predaka. Ja im se i ovim putem zahvaljujem. Uređen je enterijer i okućnica, popravljen je krov. Pored majstora, u rad su se uključili i članovi udruge. Unutar kuće i u kotobanji smješteni su stari predmeti, a izgled kuće je ostao identičan kao što je i prije bio. Zidovi su oslikani molerajem kao što su to nekada naše bake radile, a tu su i razni predmeti koji su stari više od 100 godina. Svi posjetitelji koji dođu počašćeni su starinskim tradicijskim jelima i kolačima i svatko tko dođe može osjetiti duh prošlosti i starih vremena. Imamo jako dobru suradnju s Turističkom organizacijom Stara Pazova. Oni su nam također dovodili posjetitelje i ekskurzije iz raznih dijelova Srbije, a ugostili smo i posjetitelje iz Njemačke. To su potomci predaka koji su nekada živjeli u Srijemu. Organizirali su se i došli u Srijem. Lijepo smo ih ugostili i oni su se sretni i zadovoljni vratili kući. Iskoristili smo pauzu u radu u vrijeme pandemije za renoviranje kuće. Kotobanja sada ima novi izgled, a uskoro će i kuća imati novu fasadu, ali nećemo mijenjati prvobitni izgled jer želimo očuvati njenu identičnost«, ističe naš sugovornik, pozivajući sve zaintereserine i ljubitelje duha starog vremena da ih posjete.

S velikim entuzijazmom i željom da sačuvaju prave vrijednosti i dragocjenosti iz svoje povijesti članovi Udruženja građana Ruzmarin najavljuju još intenzivniji rad na prikupljanju starina, obogaćivanju postava i privlačenju brojnih turista u svrhu što bolje prezentacije svog mjesta, koje je nadaleko poznato po brojnim turističkim manifestacijama kojima Golubinčani žele očuvati svoje običaje i duh svoje bogate povijesti.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika