Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Žalosno 250. proštenje kapele Gospe žalosne

Pobožnost križnog puta vjernika Petrovaradina uglavnom više nije vezana za javne prostore. Jedan takav nalazi se na Novom Majuru, nedaleko crkve sv. Roka, u Ulici Tome Maretića. Devastirano stanje križnoga puta i kalvarijske kapele, posvećene Gospi žalosnoj, koja 15. rujna slavi svoje 250. proštenje, teško je ustvrditi kada već vrlo rijetki katolici znaju za mjesto gdje se nalazi. Uzrok je tome ubrzana izgradnja pobrđa Petrovaradina, bestijalna devastacija križeva i cijelog prostora 1990-ih godina, ali i promjena namjene ovoga prostora.

Petrovaradinski povijesni izvori kažu da je prva Kalvarija u Petrovaradinu izgrađena na brežuljku između crkava sv. Roka i Tekijske Gospe. Nije trebalo ručno donositi zemlju nego je fruškogorski reljef pomogao u tome. Sadržavala je 11 postaja, dok je 12. bila sama građevina kapele s tri kamena križa. Križevi su podignuti skupa s kapelom, ukopani u prirodno brdašce, a kapela ispod križeva popločana opekom. Kapela je podignuta 1772. godine, daleko od tadašnjih gradskih zidina, o čemu svjedoči i teško oštećeni natpis na ulazu, a križevi su podignuti 1779. godine. Na otvorenju kapele nazočilo je oko 2.000 vjernika. Ona je mjesto pobožnosti petrovaradinskih katolika sve do II. svjetskog rata, osobito na Veliki petak i na blagdan Gospe žalosne. I danas postoji stari oltar Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije, a i prostor podno oltara, za postavljanje korpusa radi pobožnosti Velikog tjedna.

Naime, Kalvarija je 1990-ih pretrpjela znatna oštećenja. Novopridošli stanovnici Petrovaradina su prelazili vozilima preko prostora i prilaza, a vandali su srušili središnji križ, koji do danas nije obnovljen. Srušene su i mnoge postaje od 12 koje su od crkve sv. Roka vodile do Kalvarije, reljefni prikazi tirolskih majstora, koji su bili postavljeni u postaje na mjesto starih limenih su zamijenjeni, a reljefi su odneseni u tekijsko svetište gde je 2000-ih izgrađen novi križni put.

Ovo graditeljski impozantno djelo, koje i dalje ima veliki vjerski značaj, nalazi se na parceli u vlasništvu Grada Novog Sada, kojoj je nedavno, zalaganjem urbo-prostornoga planera iz Zavoda za urbanizam Grada Novog Sada dr. Darka Polića, vraćena vjerska namjena, čime postaje moguće da se ona u budućnosti i zatraži za staru namjenu. Time bi se otvorila vrata mogućnosti obnove Kalvarijske kapele, od vrlo velikog povijesnog značaja za petrovaradinski hrvatski katolički puk.

M. Tucakov / Foto: Youtube, Miroslav Farkaš

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika