Aktualno Aktualno

Pupovac podržao kampanju »Znam tko sam!«

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac podržao je kampanju »Znam tko sam!« koju Hrvatsko nacionalno vijeće provodi za predstojeći popis stanovništva. Tim povodom Demokratski savez Hrvata u Vojvodini je objavio priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

»Cijelim nizom aktivnosti ključne institucije hrvatske zajednice na čelu s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji, brojne organizacije i veliki broj pojedinaca daju svoj doprinos uspješnoj realizaciji popisa stanovništva, koji će u Srbiji biti proveden tijekom listopada. I Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, svjestan važnosti ovoga društvenog događaja, pruža punu podršku ovim nastojanjima. Jedan dio tih aktivnosti odnosi se i na kampanju »Znam tko sam!«, koja ima za glavni cilj osvijestiti među građanima važnost iskazivanja punine istine vlastitog identiteta. Konkretno, to znači da ovom kampanjom želimo građane hrvatske nacionalnosti u Srbiji potaknuti da svoje identitetske sastavnice koje se odnose na nacionalno i vjersko – dakle, da su po nacionalnosti Hrvati, da im je jezik hrvatski, a vjera (ukoliko su vjernici) rimokatolička – bez straha i sa zdravim ponosom jasno očituju tijekom popisa.
Iste su aktivnosti naišle na cijeli niz pozitivnih reakcija ne samo među pripadnicima hrvatske
zajednice već i od drugih društvenih subjekata. Jer, ono što se čini u kampanji »Znam tko sam!« ne samo da je legitimno nego je i zakonski dopušteno, a kako je riječ o kreativno dobro osmišljenoj i realiziranoj skupini aktivnosti, normalno je da pristižu i pohvale. Istina, bilo je i nekoliko suprotnih primjera, recimo uvreda, govora mržnje, prigovora i spočitavanja. Ovo posljednje je činila srbijanska veleposlanica u Hrvatskoj Jelena Milić, koja nije odgovorila na pitanje zašto nije tako reagirala na kampanju Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj »Budi e-Srbin«, koju je ono provodilo za tamošnji popis! Tim prije nas je to pogodilo, jer je Srbija financijski pomogla kampanju SNV-a i različitim aktivnostima pridonijela njezinoj uspješnosti.
No, prvi čovjek institucije koja je provodila kampanju »Budi e-Srbin«, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke i Srpskog narodnog vijeća u Hrvatskoj Milorad Pupovac, tijekom održavanja Međunarodnog znanstvenog skupa »Hrvatsko-srpski odnosi« u Golubiću kraj Obrovca, snažno je i nedvosmisleno podržao kampanju koju Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji provodi za predstojeći popis stanovništva. Neposredno nakon što je parafirana Deklaracija o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, primivši vrećicu s logom kampanje »Znam tko sam!« od predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislava Žigmanova, predsjednik SDSS-a i SNV-a Milorad Pupovac prisutnima se obratio sljedećim riječima: 'Ovo je prvi znak i prva potvrda našeg partnerstva u osjetljivim stvarima kao što je pitanje popisa stanovništva, koje u našim prostorima uvijek nosi sa sobom jednu dozu političkog opterećenja. Mi bismo htjeli pozvati sve ljude, pripadnike hrvatske zajednice u Srbiji da se opredjeljuju bez političkog opterećenja i da to, kao što smo mi činili prema našim sunarodnjacima u Hrvatskoj tijekom proteklog popisa, i oni čine. Da u onim okolnostima koje su oko njih budu to što jesu i da se izjasne slobodno u osnovama koje ima nacionalni, jezični i vjerski identitet. Jedino tako kako smo mi pozivali naše sunarodnjake, a nakon toga su to radile i neke druge nacionalne zajednice u Hrvatskoj, to je u našim okolnostima veoma važno'«.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika