Aktualno Aktualno

Raspisani izbori za nacionalno-manjinska vijeća

Ministrica za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić potpisala je danas Odluku o raspisivanju izbora za članove nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, koji će biti održani u nedjelju, 13. studenoga, objavila je Beta.

Kako je istaknula, devetnaest manjina svoje predstavnike u vijeća birat će izravno, a četiri manjine putem elektorske skupštine.

Čomić je dodala da će Republička izborna komisija biti zadužena za provedbu izbora i da će u narednim danima izdati uputstvo za njihovo provođenje.

»Pozivam pripadnike nacionalnih manjina da nastave upis u poseban birački popis kako bi mogli glasovati, jer će se upis obnavljati do 27. listopada, kada se popis zaključuje«, objasnila je Čomić.

Raspisani su izbori za članove nacionalnih vijeća 23 nacionalne manjine.

Bira se 15 članova Nacionalnog vijeća Albanaca, 15 članova aškalijske manjine, 35 članova bošnjačke, po 19 članova bugarske i bunjevačke, 23 člana vlaške, po 15 članova grčke i egipatske, 35 članova vijeća Mađara, po 15 njemačke i poljske manjine. Bira se i 35 članova romske manjine, 23 člana rumunjske nacionalne manjine, 19 rusinske, 15 ruske manjine, 29 članova slovačke i po 15 članova nacionalnih vijeća slovenačke, ukrajinske i češke manjine.

Putem elektorske skupštine bira se 15 članova goranske nacionalne manjine, po 23 člana makedonske i crnogorske i 29 članova Nacionalnog vijeća Hrvata.

»Nacionalna vijeća koja budu izabrana ostvarit će ovlasti u oblasti kulture, obrazovanja, informiranja i službene upotrebe jezika i pisama i oni odgovaraju građanima koji su ih birali«, rekla je Čomić.

Foto: Detalj s elektorske skupštine za IV. saziv HNV-a (2018. godina)

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika