Tema Tema

Bolja suradnja kao obveza

Povodom održavanja petnaestog znanstvenog skupa »Srpsko-hrvatski odnosi« u Golubiću (obrovačkom) u Hrvatskoj predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac parafirali su Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, prenio je tjednik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Novosti.

Dokument će, kako je najavljeno, potvrditi tijela jedne i druge zajednice (političke stranke) na svojim tijelima, unutar demokratskog procesa.

Uzajamna potpora

U Deklaraciji se politički predstavnici Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj obvezuju da će, polazeći od specifičnosti dviju zajednica, u svrhu zajedničkog interesa i boljeg međusobnog razumijevanja, raditi na uzajamnoj potpori i boljim odnosima između dviju država s ciljem još tješnjeg povezivanja Hrvatske i Srbije.

Potiču se države u kojima žive, umjesto obnavljanja sukoba, na suradnju u cilju prosperiteta svih građana što podrazumijeva rješavanje svih postojećih i mogućih otvorenih pitanja kroz dijalog, razumijevanje i poštovanje međunarodnog prava u Hrvatskoj i Srbiji, kao i uspostavljanje najviših standarda zaštite manjinskih zajednica.

»To također podrazumijeva dosljednu primjenu i provođenje svih važećih zakona koji se tiču ljudskih i manjinskih prava, preuzetih međunarodnim obavezama, međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma«, piše u Deklaraciji.

Osuda propagiranja mržnje

Deklaracija je parafirana i na hrvatskom i na srpskom jeziku, kao i na ćirilici i na latinici.

»Prava Srba u Hrvatskoj ne mogu biti nevažna komponenta. Budući da su države opterećene drugim odnosima, smatrali smo potrebnim da istaknemo nužnost suradnje i pozovemo dvije zemlje da krenu u tom smjeru. Na temelju tog programa dobit ćemo konkretne oblike i političkih odnosa Srbije i Hrvatske«, kazao je Pupovac za Novosti.

Na novinarsko pitanje dodao je da sadašnje okolnosti niti su išle, niti idu, na ruku suradnje Hrvatske i Srbije.

»Ali nema nikakve sumnje da politike u Zagrebu i Beogradu nisu izolirale prostor suradnje između Hrvatske i Srbije, bilo od unutarnjopolitičkih bilo vanjskopolitičkih. Mislimo kako je sada moment da započne zaštita ovog prostora i suradnje između Hrvatske i Srbije«, istaknuo je Pupovac.

»Deklaracija je posljedica naše višegodišnje plodne suradnje, koja u sebi sadržava sve što smo i do sada činili. Važan je to korak prema daljnjem proširivanju naših namjera. Vjerujem da će ova imati pozitivne posljedice, ne samo za ove dvije zajednice nego i šire kada su u pitanju politike međudržavnih odnosa«, kazao je Žigmanov.

Gostujući na N1 Žigmanov je rekao: »Samo smo stavili parafe, treba proći verifikaciju. Tražit ćemo partnere u vlasti u Srbiji i u Hrvatskoj. U Subotici je 2016. godine već potpisana jedna deklaracija, potpisali su je tadašnja predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i predsjednik Vlade Aleksandar Vučić, jedan dio pitanja se tiče i statusa društvenih zajednica, pitanje nestalih je druga točka. Možemo dati impuls da se nametnu ta pitanja i počnu se razrješavati. Mi koji trpimo posljedice neriješenih pitanja ne možemo se miriti s takvom situacijom i pokušavat ćemo staviti na stol ono što nije trenutno«.

Tijekom skupa sudionici su se bavili temama vezanim za heroizaciju i političkim mitovima na prostorima Hrvatske i Srbije, a govorilo se i o poticajima EU-a kako bi se potakao ruralni razvoj Dalmacije. Uz znanstvenike, na skupu su prisustvovali predstavnici DSHV-a i SDSS-a, kao i drugi politički predstavnici Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije, te lokalni dužnosnici.

Skup su organizirali Udruga za povijest, suradnju i pomirenje iz Golubića (obrovačkog) i Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada.

J. D.

Mi, politički predstavnici Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, polazeći od specifičnosti položaja dviju zajednica na prostorima na kojima žive, a u svrhu djelovanja u pitanjima od zajedničkog interesa, kao i boljeg međusobnog razumijevanja, uzajamne podrške i boljih odnosa između Hrvatske i Srbije, potpisujemo

DEKLARACIJU O SURADNJI SRBA IZ HRVATSKE I HRVATA IZ SRBIJE

Uzimamo u obzir potrebu još tješnjeg međusobnog povezivanja na dobrobit obiju naših zajednica i obiju naših država – Srbije i Hrvatske.

Polazimo od potrebe suživota, međusobne pomoći i zajedničke, europske perspektive ravnopravnih naroda i država.

Suglasni smo zajedno raditi na boljim odnosima dvaju naroda, kako u našim dvjema državama, tako i na širem prostoru, te surađivati u svim područjima od zajedničkog interesa.

Suglasni smo raditi na planu stvaranja uvjeta za bolji život i zaštitu prava, kako svoje tako i druge partnerske zajednice.

Obvezujemo se na unaprjeđenje dosadašnje suradnje u svim područjima društvenog, političkog, privrednog, kulturnog i sportskog života na korist naših zajednica i država u kojima živimo.

Ovom Deklaracijom potičemo države u kojima živimo da se umjesto obnavljanju sukoba napokon okrenu suradnji u cilju prosperiteta svih njihovih građana, a time i razvoja naših dviju zajednica. To podrazumijeva rješavanje svih postojećih i mogućih otvorenih pitanja kroz dijalog, razumijevanje i poštovanje međunarodnog prava u Hrvatskoj i Srbiji, kao i uspostavljanje najviših standarda zaštite manjinskih zajednica. To također podrazumijeva dosljednu primjenu i provođenje svih važećih zakona koji se tiču ljudskih i manjinskih prava, preuzetih međunarodnih obveza, međunarodnih ugovora i bilateralnih sporazuma.

Osuđujemo svaki oblik iskazivanja i propagiranja mržnje prema pripadnicima druge nacije i druge države, veličanja ili negiranja zločina koje su počinili pojedinci ili grupe prema pripadnicima drugog naroda, posebno naroda koje predstavljamo.

Ponovno podsjećamo na činjenicu da su Srbi danas manjina u Hrvatskoj, a Hrvati u Srbiji, te da svaki akt prijetnje ili agresije prema manjinskoj zajednici u jednoj državi od strane većine, dovodi u opasnost manjinsku zajednicu u onoj drugoj zemlji.

Potičemo svaki oblik obeštećenja žrtava ratnih sukoba i pristup uskraćenim pravima njih i njihovih obitelji, kao i nepristranu, otvorenu i na međunarodnim obvezama zasnovanu suradnju u pitanjima suđenja za ratne zločine i pitanjima nestalih osoba, i hrvatske i srpske nacionalnosti, rukovodeći se pri tome primarno humanitarnim motivima i pristupom.

Potpisujemo ovu Deklaraciju u Golubiću (obrovačkom), kao mjestu suradnje i povezivanja znanstvenika i političara u kojem se petnaest godina zaredom organiziraju međunarodni znanstveni skupovi o srpsko-hrvatskim odnosima, obnovi međusobnog povjerenja i pomirenju.

Ovu deklaraciju potpisujemo na dva ravnopravna pisma i jezika – na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu i hrvatskom jeziku i latiničnom pismu.

 

prof. dr. sc. Milorad Pupovac

predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke

Tomislav Žigmanov

predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini

U Golubiću (obrovačkom), dana 25. 8. 2022. godine

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika