Aktualno Aktualno

Gubi li Vojvodina multietnički karakter?

Očekuje se da predstojeći popis stanovništa pokaže, među ostalim, i koliko Vojvodina brzo gubi svoj multietnički karakter, jer nacionalne manjine ‘nestaju’ brže od većinskog naroda, piše dnevni list Danas.

Predviđa se da će do 2050. godine u Srbiji biti 20% manje ljudi nego danas, a kako će se to odraziti na nacionalne manjine u Vojvodini pokazat će predstojeći popis, ali prema demografskim i društvenim trendovima (manjinsko stanovništvo osim Roma starije je od srpskog, izražena je emigracija i izloženi su asimilaciji) može se pretpostaviti da će rezultati biti porazni.

Danas podsjeća kako je u Vojvodini 2011. »statistika popisala 1.931.809 stanovnika. Srpske nacionalnosti evidentirano je 1.289.635 građana i njihovo učešće bilo je 66,76 odsto. Prema publikaciji 'Etnokonfesionalni i jezični mozaik Srbije’, 1991. godine u Vojvodini je živelo 339.491 Mađara (16,9 odsto), a 2011. 251.136, odnosno 13 odsto. Hrvata je 1991. bilo 74.808, odnosno 3,7 odsto, dok ih je 2011. bilo 47.033, odnosno 2,43 odsto«.

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov rekao je kako očekuje da ovaj popis stanoviništva bude organiziran i proveden po načelima koja zahtijevaju razvijena demokratska društva, te da se u popisni proces uključe i pripadnici hrvatske zajednice.

»Kao zajednica o kojoj veliki broj pripadnika većinskog naroda ima negativne stavove očekujemo da klima u javnosti pred i za vrijeme popisa bude daleko relaksiranija kako bi se stvorili preduvjeti da se građani hrvatske nacinalnosti mogu slobodno izjasniti. Znate da je na prošlom popisu najviši broj neizjašnjenih bio na području lokalnih samouprava gdje je najveći broj hrvatskog stanovništva, kao što su Subotica, Sombor i Šid. Demokratski trendovi nisu povoljni, Hrvati u Vojvodini prosječno su stariji od većinske populacije, povećan je i broj ekonomskih migracija, ali vjerujemo da taj pad neće biti dramatičan«, kazao je Žigmanov za Danas.

H. R. / Foto: Wikipedia

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika