Aktualno Aktualno

Zahtjev za hitnu sjednicu zbog suše

Odbornička grupa DSHV – LSV – Ujedinjeni za demokratsku Suboticu uputila je danas predsjedniku Skupštine Grada Subotice dr. sc. Bálintu Pásztoru zahtjev za sazivanje hitne, izvanredne sjednice Skupštine Grada Subotice s jedinom točkom dnevnog reda – Proglašenje elementarne nepogode – suša.

Odbornici te koalicije traže i da se donese odluka o formiranju komisije koja bi utvrdila štetu i na osnovi toga zahtijevala od Vlade Republike Srbije da proglasi stanje elementarne nepogode od suše.

Odbornici u zahtjevu navode kako su pojedine poljoprivredne kulture zbog suše pretrpjele ogromnu štetu te će prinosi biti minimalni zbog čega u okviru mjera ublažavanja posljedica suše treba prilagoditi davanja poljoprivrednika Republici, Pokrajini i lokalnoj samoupravi. Također se kaže da porez na imovinu, naknadu za odvodnjavanje, pašarinu, kao i doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti treba reprogramirati na 5 godina s grejs periodom od 2 godine. Odbornici traže da se u stanje privremenog mirovanja poljoprivrednicima stave: rate kredita, rate prema fondovima i lizing kućama te da se cijene zakupa državne zemlje prilagode situaciji nastaloj usljed proglašenja elementarne nepogode. Od Republičke direkcije za robne rezerve traže da se poljoprivrednicima, a prvenstveno stočarima iz Grada Subotice, osigura adekvatna pomoć. Liga socijaldemokrata Vojvodine i Demokratski savez Hrvata u Vojvodini se pridružuju zahtjevima poljoprivrednika da cijena suncokreta ne bude niža od 700 eura po toni, da cijena suncokreta ima paritet prema litri ulja, gorivo za jesenske radove da se osigura za 170 dinara na svim crpkama, te da se omoguće najmanje tri točenja dnevno po kartici i dva u rezervoare radnih strojeva. Za proljetnu sjetvu traže da se osigura plavi dizel i oslobađanje akciza na gorivo.

U obrazloženju svog zahtjeva odbornici kažu kako je ovo je pitanje opstanka velikog broja domaćinstava na teritoriju Grada, u kojem politička pripadnost ne smije imati odlučujuću ulogu, nego se mora uspostaviti politički koncenzus da se iz opasne situacije uzrokovane elementranom nepogodom – sušom, izađe sa što manje posljedica. Osim korodiniranog djelovanja na svim razinama vlasti, odbornici smatraju kako je posljednji trenutak da se donese i zakon o subvencijama koje će biti po hektaru i stočnom grlu jer Srbija ostaje bez mlijeka i mesa, navodi se u priopćenju.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika