Sport i zabava Sport i zabava

Na ponos hrvatskoj zajednici

U Hrvatskom nacionalnom vijeću 8. kolovoza upriličen je prijam za nogometnu reprezentaciju Hrvata iz Srbije, koja je sudjelovala na Europeadi 2022 – Europskom nogometnom prvenstvu autohtonih nacionalnih manjina, održanoj u Austriji od 25. lipnja do 3. srpnja. Ova momčad predstavljala je hrvatsku nacionalnu manjinu iz Srbije i od ukupno 20 ekipa koje su se natjecale, osvojila je šesto mjesto.

Prijamu su nazočili nogometaši Bojan Ušumović, Luka Dulić, Neven Ivandekić, Damir Lukač i Kristijan Čorba i članovi vodstva reprezentacije Petar Kuntić, Ivan Budinčević i dr. Zdravko Doko.

Svaki pojedinac je važan zajednici

»Osim četiri područja za koje je Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji izravno nadležno, jako nam je važno razvijati i druge segmente koji su u centru interesa pripadnika našeg naroda, kao što su gospodarstvo ili sport. HNV do sada nije posvećivao dovoljno pažnje razvoju sporta, ali smatramo kako je to izuzetno važno i nastojat ćemo u suradnji s Mladeži Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini organizirati sportska događanja koja će privući mlade. Svaki pojedinac je važan zajednici, a među ovim mladim nogometašima vjerujem da ima onih koji će u budućnosti biti ne samo na ponos zajednice nego i cijele države«, rekla je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Petar Kuntić je rekao kako je odlukom Izvršnog odbora HNV-a 2005. godine postavljen za koordinatora ove reprezentacije.

»Izbornik naše reprezentacije Marinko Poljaković je najzaslužniji, naravno uz nogometaše, što smo na raznim turnirima, natjecanjima, bili u samom vrhu. Poljaković je bio izvrstan nogometaš, a jedino je igrao za subotički nogometni klub Bačka. Sada je već u poznim godinama, večeras nije mogao doći. Za pronalaženje novog izbornika imamo nekoliko kandidata«, rekao je Kuntić i naglasio kako su troškovi za odlaženje reprezentacije na natjecanja veliki.

»Bez potpore Hrvatskog nogometnog saveza ne bismo bili u mogućnosti sudjelovati na ovom natjecanju, a pomogla je i Vukovarsko-srijemska županija. Bez te potpore ostali bismo kod kuće i ne bismo putovali u Klagenfurt. Uz velika obećanja, potporu od Fudbalskog saveza Srbije nismo dobili. Unutar vodstva odlučili smo da ćemo ubuduće nastojati osigurati potrebna sredstava i putem natječaja i sponzora. Timu rukovodstva pridružit će se Luka Budinčević, koji će biti zadužen za praćenje raznih natječaja i izradu projekata«, kazao je Kuntić.

Uspjeh i pored malobrojne momčadi

Reprezentacija Hrvata iz Srbije na ovom natjecanju sudjelovala je sa skoro potpuno novom ekipom, jer je od momčadi koja je 2019. odigrala utakmicu s reprezentacijom Srba iz Hrvatske u Tavankutu ostalo tek dva igrača.

»Bili smo na Europeadi oko tjedan dana, ostvarili smo dobar rezultat, smatram da smo korektno odigrali utakmice. Bilo je teže igrati u ovakvoj reprezentaciji, jer smo imali manje igrača u momčadi nego što bi se očekivalo. Reprezentacija nije imala treninge, a utakmice smo igrali svakoga dana, a jedan dan je bio slobodan. U Subotici igram kao kadet za Nogometni klub Arena«, kaže nogometaš Luka Dulić.

»Prvi put sam pozvan u ovu reprezentaciju i drago mi je bilo na pozivu. Svakoga dana smo igrali utakmice i nije bilo dosta vremena za odmor. Imali smo samo 12 nogometaša u momčadi i dobro smo izborili plasman na šesto mjesto. U Subotici igram za Nogometni klub Spartak«, kaže nogometaš Neven Ivandekić.

Jasna Vojnić čestitala je nogometašima na uspjehu i uručila im simbolični pokal na kojem piše »Na ponos ste hrvatskoj zajednici!«, dok je ona na dar dobila dres reprezentacije s brojem 1.

Organizator Europeade je Federalistička unija europskih narodnosti (FUEN) u kojoj se nalazi 98 nacionalnomanjinskih zajednica. Reprezentacija Hrvata iz Srbije imala je na dresovima ispisane inicijale Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji.

Zvonko Sarić

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika