Kolumne Kolumne

Skupštinski i drugi divani

Dočekali smo i to. Izabrani zastupnici Skupštine Srbije konačno su dobili svoje mandate i konačno je konstituirano najviše zakonodavno tijelo ove države. Čekalo se i čekalo. I dočekalo. Od svih imena koja su se spominjala kao ime prvog među 250 zastupnika, nekoliko dana prije same sjednice isplivalo je ime Vladimira Orlića. Ako je suditi po njegovom minulom političkom radu, oporbi neće biti lako. A zlu ne trebalo tu je i predsjednik zastupničkog kluba vladajuće stranke da priskoči ako zatreba. Jer ipak će sada oporba biti brojnija, glasnija, pa će i boriti se protiv njih trebati svim u skupštini dozvoljenim sredstvima. Iako je granica između tih dozvoljenih sredstava i vrijeđanja, pa ne daj Bože i nečega više od toga, kod nas vrlo tanka.

Priliku da sjedne na mjesto prvog čovjeka srbijanskog parlamenta na kratko je imao oporbenjak Vladeta Janković (nesuđeni gradonačelnik Beograda). U stilu pravog političara iskoristio je tu priliku da kaže što mu leži na političkoj duši. A mnogo toga mu se nakupilo za proteklih deset godina. Od nepoštenih izbora, ucjena, pritisaka, zatvorenog javnog medijskog servisa... I da ne bude baš njegova zadnja utkrivali su se u osudi takvog nastupa privremenog predsjednika skupštine zastupnici vladajuće stranke.

A kako je počelo tako će biti i nastavljeno, jer neće politička većina tako lako dozvoliti manjini da se razmahne. Ne daj Bože, ukaže na neki problem, loša odluka, korupcija... Pa će, ako ništa drugo, ovaj skupštinski saziv biti polemičniji, ali (silom prilika) češće će se čuti i drugačije mišljenje u direktom TV prijenosu (kada već ne može na drugi način).

A bit će i materijala za razne analitičare i one srodnih zanimanja koji kao putujuća karavana obilaze televizije kako bi, kada to zatreba, još malo pridodali apokaliptičnih najava, kojekakvih uvreda i etiketa.

Staze su već uhodane i potvrđene novom raspodjelom dozvola za nacionalne frekvencije.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika