Tema Tema

Vladimir Orlić izabran za predsjednika Narodne skupštine

Predsjednik prethodnog saziva Skupštine Srbije Ivica Dačić sazvao je za ponedeljak, 1. kolovoza, konstitutivnu sjednicu 13. saziva parlamenta. Na prvoj sjednici potvrđeni su mandati narodnih zastupnika, a kao druga točka dnevnog reda uslijedio je u utorak izbor predsjednika Narodne skupštine, a potom i potpredsjednika. Predsjednik Skupštine Srbije bira se iz redova zastupnika.

Za predsjednika je izabran Vladimir Orlić na prijedlog Srpske napredne stranke čiji je član. Od 230 nazočnih zastupnika, javnim glasanjem 154 njih je podržalo kandidaturu Orlića, a protiv je bilo 76. Uzdržanih nije bilo. Zastupnici su se izjašnjavali javnim glasovanjem.

Vladimir Orlić, doktor telekomunikacija i znanstvenik, član je SNS-a od 2008. godine. Izabran je za narodnog zastupnika na izborima 2014., 2016., 2020. i 2022. godine. Bio je zamjenik šefa zastupničke grupe SNS-a u Skupštini Srbije, a u prošlom sazivu bio je potpredsjednik parlamenta.

Posao predsjednika Skupštine je da vodi sjednice parlamenta, predstavlja ovu instituciju i raspisuje predsjedničke i lokalne izbore. Od njega zavisi kakav će ton biti prisutan na sjednicama.

Za potpredsjednike Narodne skupštine izabrani su Sandra Božić iz SNS-a (sa 194 glasa), Snežana Paunović iz SPS-a (194), Elvira Kovács iz SVM-a (194), Usame Zukorlić iz Stranke pravde i pomirenja (195), Božidar Delić iz koalicije NADA (197), Borko Stefanov iz SSP-a (204) i Zoran Lutovac iz DS-a (207).

Novi saziv parlamenta činit će 120 narodnih zastupnika s izborne liste Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve, 38 zastupnika s liste Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije, a 31 s liste Ivica Dačić – Premijer Srbije. Lista Dr. Miloš Jovanović – Nada za Srbiju imat će 15 zastupničkih mandata, lista Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije 10 mandata, koliko i lista Milica Đurđević-Stamenovski – Srpska stranka Zavetnici. Pet zastupničkih mjesta je na izborima pripalo listi Savez vojvođanskih Mađara, tri listi Muftijin amanet – SSP – Usame Zukorlić, dva koaliciji Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, koliko i listi SDA Sandžaka – Dr. Sulejman Ugljanin, dok će jednog zastupnika imati Koalicija Albanaca doline.

Za generalnog tajnika Narodne skupštine imenovan je Srđan Smiljanić – za njega su glasala 182 zastupnika, pet je bilo protiv, a 10 je bilo uzdržano. Izabrani su i članovi radnih tijela i članovi stalnih parlamentarnih delegacija u međunarodnim institucijama.

U novom sazivu Skupštine Srbije formirano je 15 zastupničkih grupa. U novom sazivu parlamenta, jedan klub činit će zastupnici manjinskih lista Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani – Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, SDA Sandžaka i Koalicije Albanaca doline u okviru grupe Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina, koji će voditi Aleksandar Olenik, a mijenjat će ga Enis Imamović.

Parlamentarni izbori u Srbiji su održani prije četiri mjeseca, 3. travnja, ali su ponavljani na više izbornih mjesta zbog nepravilnosti. Skoro je maksimalno iskorišten jednomjesečni, zakonski rok za održavanje konstitutivne sjednice koji je počeo 5. srpnja kada su objavljeni konačni rezultati parlamentarnih izbora. Nakon konstituiranja parlamenta počinje drugi, komotniji rok od 90 dana za formiranje nove vlade.

Aplauzi i udaranje o klupe

Konstitutivnom sjednicom Skupštine Srbije predsjedao je najstariji zastupnik, a to je u ovom slučaju Vladeta Janković s izborne liste Ujedinjeni za pobedu Srbije.

Novi saziv Skupštine je konstituiran, ali su izgleda ostali stari maniri: početak sjednice su obilježili aplauzi, ali i udaranje o klupe. Zastupnici oporbe su aplaudirali, dok su zastupnici vlasti naprednjaka lupali po klupama. Takvu reakciju izazvalo je obraćanje zastupnika Jankovića u svojstvu predsjedavajućeg parlamenta, koji je čestitao izabranim zastupnicima i održao kratak govor.

Janković je naveo da će Skupština povjerenje opravdati samo ako »srce ove države bude stvarno kucalo ovdje pod skupštinskom kupolom, a ne s druge strane parka« i naglasio kako Srbija lišena poštenih izbora ne može biti sretna i poštovana zemlja.

»Poštenih izbora neće i ne može biti dokle god svaki i najudaljeniji građanin Srbije ne bude mogao na Dnevniku RTS-a svakoga dana vidjeti što govori i čini vlast, ali i oni koji nisu na vlasti. Poštenih izbora nema i ne može biti dokle god ima pritisaka, potkupljivanja i nasilja, dokle god se nacionalni medijski prostor ne učini dostupnim svima, dokle god izborne komisije budu čekale da umjesto njih odluče vladajući političari, dokle god volja i hir jednog čovjeka budu iznad Ustava Srbije«, rekao je Janković.

Novi šef zastupničke grupe SNS-a Milenko Jovanov naveo je novinarima kako »ovaj saziv Skupštine nije počeo u duhu demokracije, bez obzira što su konstitutivnoj sjednici prethodile dugotrajne konzultacije i što smo oporbi izašli u susret i ispunili sve njihove zahtjeve. Janković je zlouporabio mjesto na kojem se našao i održao politički govor«.

Žigmanov: Hrvati priznati u svojoj političkoj relevantnosti

Za predsjednika DSHV-a Tomislava Žigmanova ulazak u novi saziv parlamenta, kao predstavnika manjinske liste Zajedno za Vojvodinu – Vojvođani dokaz je da su Hrvati priznati u svojoj političkoj relevantnosti, da će unutar institucija Srbije moći govoriti o svojim problemima, kao i odlučivati o pitanjima koja ih se neposredno tiču.

Usijana atmosfera

Konstitutivna sjednica Narodne skupštine nastavljena je u utorak. Zastupnici su, prema dnevnom redu, na zasjedanju raspravljali o izboru predsjednika, potpredsjednika i generalnog tajnika parlamenta. Jedini kandidat za novog predsjednika Skupštine bio je Vladimir Orlić.

Šef zastupničke grupe Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve Milenko Jovanov obrazložio je prijedlog kandidata te zastupničke grupe za predsjednika Skupštine Vladimira Orlića.

Jovanov je istaknuoo kako se očekuje da će Orlić voditi parlament na dostojanstven način.

»Namjera naše zastupničke grupe, Srpske napredne stranke, je da na čelu parlamenta bude čovjek koji će slijediti srpsku politiku. Mi se ne želimo ponašati kao navijači, da sudjelujemo u karikiranju filma Tri karte za Ameriku, već da sačuvamo svoju zemlju od stradanja i umiranja i zato predlažemo Vladimira Orlića, jer smo uvjereni da on taj zadatak može ispuniti. On je iskusan zastupnik, tolerantan«, rekao je Jovanov.

Dok je Jovanov predlagao Orlića, oporba je dobacivala i aplaudirala, a Jovanov je uzvraćao i naposljetku je zatražio od Vladete Jankovića da provjeri jesu li »oni koji aplaudiraju uzeli terapiju«.

Šefovi zastupničkih grupa oporbe su negodovali zbog riječi Jovanova i istaknuli da Jovanov vrijeđa sve zastupnike koji ne misle kao on, da se SNS predozirao vlašću i da unižava cijeli parlamentarni dom.

Nakon izlaganja predlagača otvoren je pretres o izboru Orlića za predsjednika Narodne skupštine. Nastavila se usijana atmosfera kakva je bila već prvog dana zasjedanja novog saziva. Zastupnici oporbe su kritizirali prijedlog za izbor Orlića, dok su zastupnici vladajućih oštro odgovarali na te kritike. Zastupnici oporbe su se mnogo puta pozvali na povredu poslovnika, a u više navrata pozivao je na red predsjedavajući Vladeta Janković.

Nakon izbora, u svom prvom obraćanju s mjesta predsjednika Skupštine, Orlić je zahvalio zastupničkoj grupi Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve i zastupnicima koalicijskih stranačkih grupa na podršci koju su mu pružili.

Zahvalio je i onima koji su pružili podršku politici države čime su, kako je ocijenio, pokazali odgovornost.

»To je prava odluka ljudi koji shvaćaju brigu za državu. Tog posla smo se prihvatili i u ova dva dana pokazali razumijevanje za težinu trenutka, što je danas najvažnije«, dodao je Orlić.

Posebno se obratio zastupnicima oporbe i rekao da nisu istinite njihove tvrdnje da izbori nisu bili fer i pošteni, te da je dokaz za to što je izvješće Republičke izborne komisije usvojeno jednoglasno.

»Vi znate, a nećete da kažete da ste tretman dobili više nego fer i ne možete naći sličan primjer da je netko tko okuplja većinu na ovaj način postupio kao mi sad«, rekao je Orlić osvrnuvši se na konzultacije o skupštinskim odborima i radnim tijelima.

Narod je, kako je istaknuo Orlić, odabrao politiku rezultata, jaču ekonomiju, veće plaće, infrastrukturu, nove kliničke centre.

»To je narod podržao i to je politika koja je osigurala stvaranje dobre perspektiv za našu zemlju i mi danas imamo više slobode i više demokracije«, rekao je Orlić i dodao da će takvu politiku i on voditi.

Priredio: Z. S.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika