Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Cvjetna rapsodija u Venerinom vrtu

Branislava Skakavac iz Rume bavi se zanimljivim poslom, a još jedna zanimljivost je to što posao koji radi nema veze s njenom strukom. Branislava je po struci diplomirana ekonomistica, međutim njena osobna interesiranja odvela su je na drugu stranu. Danas je novinarka na jednoj televiziji, a za ovu našu priču važnije je što je Branislava osnivač Venerinog vrta, rasadnika lizijantusa i kala. Financijska sredstva za početak vlastitog posla kao i savjete tijekom trajanja projekta Yourjob, dobijala je od članova organizacije Caritas. Ta potpora bila joj je značajna jer bez njih ne bi mogla pokrenuti posao i dalje razvijati svoju poslovnu priču.

Nježni lizijantusi i neobične kale

Venerin vrt je nastao iz Branislavine ljubavi prema cvijeću, a odabrala je lizijantus jer je on jedan od najtraženijih cvjetova, simbol iskrene ljubavi, nade, sreće i radosti.

»Proizvodnjom cvijeća u većem opsegu se bavim dvije godine i zaista sam sretna i zadovoljna kada vidim kako i koliko napredujemo«, kaže na početku razgovora Branislava i dodaje: »Kao i u svakom poslu, i kod mene su se događale neplanirane situacije koje su iziskivale dodatna ulaganja, ali to ne bi trebalo obeshrabriti sve one koji žele pokrenuti nešto svoje jer na kraju to nisu neka prevelika ulaganja. Oduvijek volim cvijeće i iz te ljubavi se rodila ideja o pokretanju ovakvog posla. Lizijantus jest bila moja primarna ideja, ali sam shvatila u konzultacijama s članovima moje organizacije Caritas da bi posao bio održiviji ukoliko bude više od jedne vrste cvijeća. Danas proizvodimo lizijantuse u nekoliko boja i kale u tri boje: bijeloj, žutoj i crnoj. Na našem tržištu ove boje kale su jedinstvene i upravo to je ono što nas razlikuje od drugih proizvođača ove vrste cvijeća«.

Branislava proizvodnju ima u dva plastenika od 140 i 160 četvornih metara, a sve što proizvede proda od kuće vlasnicima cvjećarnica. Za dvije godine rada stekla je stalne kupce s kojima redovito surađuje.

»Zaista sam zadovoljna gdje se danas nalazimo. Iako je činjenica da sam bila veoma mlada kada sam otpočela posao, čini me ponosnom i sretnom kada vidim koliko smo se razvili i koliko je posao napredovao. Naši primarni kupci su cvjećarnice, ali pored toga surađujemo i s dekoraterima. Budući da sam diplomirana ekonomistica koja je završila smjer vezan za marketing, mislim da je to jedan od najbitnijih aspekata svakog posla. Osim kvalitete samog proizvoda, trenutak povezivanja vašeg posla s kupcima jest važan«, pojašnjava Branislava svoju poslovnu politiku.

Nježna i krhka biljka

»Lizijantus je veoma nježna i krhka biljka i zaista joj je potrebno dosta pažnje dok ona ne ojača, ali neki posebni uvjeti lizijantusu nisu potrebni. Zahtijeva toplotu i redovito zalijevanje. Specifičan je po svojim raskošnim cvjetovima i nevjerojatnim bojama. To je cvijet koji neodoljivo podsjeća na ružu ali je, ja bih rekla, i raskošniji od ruže«, kaže Branislava.

U narednoj godini nove cvjetne vrste

Branislava je danas zadovoljna poslom kojim se bavi. No, navodi da uvijek može bolje, pa već iduće godine planira proširenje i uvođenje drugih vrsta cvijeća.

»Svaka nova investicija i proširenje zahtijeva nova sredstva. Mi radimo posao najbolje što znamo i nastojimo rasti i napredovati, ali svakako da bi nam pomoć državnih i lokalnih institucija pomogla u realizaciji i napretku našeg posla. Uvijek smo otvoreni za nove prijedloge i poslovne suradnje. Smatram da je najbitnije da radite ono što zaista volite i u čemu se pronalazite. Kako jedna poslovica kaže: ukoliko radiš ono što voliš, nijedan dan u životu nećeš raditi. Prije pokretanja svakog biznisa bitno je kreirati planove kao što su biznis plan i financijski plan. Uz pomoć ovih planova ćete imati uvid u to razvija li se vaš biznis onako kako ste i planirali. Ja sam zadovoljna i zaista je sve onako kako planiram.«

Na kraju razgovora naša sugovornica kaže da puno toga možemo naučiti od cvijeta. Jedna od najbitnijih lekcija je da loša situacija ili nepredvidiva životna okolnost ne smije biti prepreka na našem putu.

»Koliko god uspona i padova imali u životu to vas ne smije obeshrabrtiti i zaustaviti na vašem putu. Cvjetajte usprkos svemu što vas u nekom trenutku pokušava sputati. Mladima bih poručila da slijede svoje snove i rade ono što vole, jer jedino tada će napredovati i na poslovnom i na osobnom planu. Ukoliko je njihov san da pokrenu nešto svoje, ja im šaljem podršku da to i učine. Nije lako, ali verujte da će se isplatiti i da ćete s ponosom za nekoliko godina stajati iza svog biznisa, a taj osjećaj je neprocjenjiv. Zato nemojte da strah bude taj koji će prevladati i spriječiti vas da ostvarite svoj san«, poručuje Branislava na kraju razgovora.

S. D.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika