Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Blagoslov novih električnih orgulja

Putem projekta »Opremanje župne crkve Kraljice mučenika u Vukovaru i župne crkve sv. Jurja u Subotici« u okviru programa prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije koji je financiralo hrvatsko Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, u spomenutu su subotičku crkvu 21. srpnja stigle nove električne orgulje koje su blagoslovljene na svetoj misi u nedjelju, 24. srpnja.

»Ovdje smo se sabrali na blagoslov novih orgulja. Po njima liturgijsko slavlje dobiva na ljepoti i svečanije se obavlja. Upotreba glazbene umjetnosti u svetim činima ide u prvome redu za proslavom Boga i posvećenjem ljudi. I brujanje je orgulja izvrstan znak one nove pjesme na koju Sveto pismo često potiče Božji narod. Zaista, Bogu pjevamo novu pjesmu kad čestito živimo te spremno i radosno vršimo Božju volju i ljubeći jedni druge ispunjavamo novu zapovijed«, rekao je pred sâm čin blagoslova župnik crkve sv. Jurja Ferenc Fazekas.

On se ovom prigodom za podršku za dobivanje novih orgulja posebno zahvalio ministrici spomenutog ministarstva Nataši Tramišak i njezinim suradnicima, kao i svojim vjernicima, ističući kako su u realizaciji ovog projekta sudjelovali članovi crkvenog zbora tzv. Senćanske crkve, na čelu s orguljašem Filipom Čelikovićem.

Vlč. Ferenc Fazekas, župnik ove crkve od srpnja prošle godine, nakon što je više od dva desetljeća služio u crkvi Bezgrešne Djevice Marije u Bačkoj Topoli također navodi da osim ovih novih imaju i klasične orgulje koje planiraju u budućem periodu obnoviti, dodajući da su u planu i radovi na obnovi crkve.

»U planu nam je, nadam se ove godine, a na preporuku našeg biskupa napraviti novi misni oltar od drveta, potom novi ambon, a nešto veći i zahtjevniji plan je krečenje i farbanje crkve, što će biti realizirano u više etapa.«

O samim orguljama orguljaš u crkvi sv. Jurja, mag. theo. Filip Čeliković kaže:

»Riječ je o elektroničkim orguljama talijanske tvrtke Viscount, a slične orgulje od istog proizvođača već nekoliko godina posjeduju i subotička katedrala i pojedine crkve u Subotičkoj biskupiji. Za ovu tvrtku smo se odlučili kako zbog višegodišnjeg dobrog iskustva suradnje s dobavljačem ovih orgulja u Srbiji tako i zbog vrlo pristupačnih cijena u odnosu na druge tvrtke, a da se pritom ne gubi na kvaliteti instrumenta. Štoviše, ova serija orgulja posjeduje Viscountovu inovativnu Psysis tehnologiju koja pridonosi tomu da orgulje što više zvuče kao akustični instrument. Naime, da bi se stvorio zvuk kod elektroničkih instrumenata ovog tipa snimaju se pojedinačni tonovi akustičnih instrumenata koji se kasnije softverski čiste i programiraju za reprodukciju na elektroničkim instrumentima. Elektronički instrument je praktično i jeftinije rješenje, a s obzirom na uznapredovalost tehnologije pomoću njega moguće je estetski prikladno obogatiti i produbiti naše sudjelovanje u otajstvima liturgijskog slavlja«.

On ujedno izražava zadovoljstvo što iza nabave ovog instrumenta stoji Hrvatska.

»Mi Hrvati u Srbiji ne bismo mogli razumjeti dobar dio svog identiteta bez hrvatske liturgijske baštine, općenito Katoličke crkve u Hrvata koja je neraskidiv dio našeg identiteta. Briga domovine jača i našu želju da čuvamo to bogatstvo – naše pjesme i sve specifičnosti hrvatskih liturgijskih pjesama. Mi ćemo čuvati svoj identitet, jer samo cjeloviti identitet može slaviti Boga svim srcem, svom dušom i svom snagom. Vjerujem da će i nove orgulje pridonijeti tomu da nam bude lijepo u onome što jesmo i da sve što jesmo bude naša euharistija – zahvala Bogu na svemu što nam je povjerio na našu koristi i svoju slavu.«

Članica Pastoralnog vijeća župe sv. Jurja Ninoslava Pirša, koja je radila na pisanju projekta, kaže da je realiziran skupa sa župom Kraljice mučenika iz Vukovara, te da su sredstva, osim za orgulje, dobili i za mikrofone na oltarima, za zbor i za ozvučenje. Putem ovog projekta, dodaje, odobreno je ukupno 135 tisuća kuna, od čega je župi sv. Jurja pripalo 90 tisuća.

I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika