Tema Tema

Jednokratna potpora za 40 studenata

Hrvatsko prosvjetno društvo Bela Gabrić iz Subotice raspisalo je natječaj za dobivanje jednokratne financijske potpore u iznosu od 6.000 dinara namijenjene studentima, pripadnicima hrvatske zajednice, koji studiraju u Srbiji. Natječaj je okončan, a sredstva je dobilo 40 studenata iz Subotice i okolice, Šida, Novog Sada i Beograda. Svečano potpisivanje ugovora održano je u ponedjeljak, 25. srpnja, u sjedištu Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici.

Financijska sredstava za potrebe ovog natječaja osigurao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, uz dodatnu potporu HNV-a i Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ.

Prva potpora

HNV godinama pomaže studente hrvatske nacionalnosti koji studiraju u Hrvatskoj, pružajući im potporu kod procesa prijave i polaganja prijamnih, dok im institucije u matičnoj državi osiguravaju stipendije, smještaj u dom, posebne upisne kvote. Predsjednica HPD-a Bela Gabrić Margareta Uršal kaže kako je osiguravanje jednokratne pomoći prvi projekt kojim se pomažu studenti koji studiraju u Srbiji.

»Preko projektnih aktivnosti naša udruga je već ranije osigurala financijsku potporu za obitelji s troje ili više djece. U pitanju su djeca koja se obrazuju u nastavi na hrvatskom jeziku. Sada su na red došli studenti. HNV nema evidenciju o tome koliko studenata hrvatske nacionalnosti studira u Srbiji, ali ovakvi projekti i susreti svakako pomažu da se prikupe te informacije. Već smo ranije imali božićni susret sa studentima, gdje su bile generacije studenata koje studiraju u Hrvatskoj i Srbiji, ovo im je nova prilika za druženje i upoznavanje«, kaže Uršal.

Dodala je i kako je jedan od planova otvoriti mogućnost studiranja kroatistike u Srbiji, točnije u Novom Sadu. Osnova toga je već postojeći Lektorat hrvatskog jezika i književnosti na tamošnjem Filozofskom fakultetu koji bi trebao prerasti u Katedru.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić kaže kako iznos jednokratne pomoći nije velik, ali da se ovime na simboličan način počinje s potporom studentima u Srbiji.

»Prvobitno je osigurano 30 stipendija, ali smo na kraju tu potporu proširili te su osigurana dodatna sredstava za ukupno 40 studenata. To su studenti od prve godine do apsolvenata, u njih vrijedi ulagati. Ako završe lektorat, bit će od pomoći u nastavi na hrvatskom ili će na neki drugi način biti aktivni u hrvatskoj zajednici. Plan nam je skrbiti o mladima koji studiraju i ovdje i u Hrvatskoj«, rekla je Vojnić.

Financijska i moralna potpora

Studenti koji su dobili jednokratnu pomoć ističu kako im ovaj čin znači i kao financijska, ali i moralna potpora. Jedna od njih je studentica treće godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu Antonija Rudić.

»Znači nam ova potpora, drago nam je da su HNV i hrvatske institucije prepoznali nas koji studiramo u Srbiji. Inače, ja sam pohađala vrtić i osnovnu školu na hrvatskom jeziku. Bilo je jako dobro, imali smo odličnu učiteljicu, puno smo putovali. Nadam se da će i moja djeca ići na nastavu na hrvatskom jeziku. Kasnije, kod studija 'lomila' sam se između Osijeka ili Zagreba i Novog Sada, ali sam ipak ostala ovdje«, kaže Rudić.

Studenti treće godine Ekonomskog, odnosno Građevinskog fakulteta u Subotici Nemanja Sarić i Matija Benčik također ističu zahvalnost za potporu.

»Drago nam je što su obratili pažnju na nas. Poznat mi je rad ovdašnjih hrvatskih institucija, budući da sam aktivan u folklornom odjelu HKC-a Bunjevačko kolo. Nakon studija planiram ostati tu u Subotici«, kaže Sarić.

»Znao sam za HNV i da postoje poticaji za studente u Hrvatskoj, a sada smo pomoć dobili i mi koji studiramo u Srbiji. To nam znači. Plan mi je završiti master, a možda i doktorske studije, ostati na fakultetu. Svakako planiram ostati ovdje u Subotici«, kaže Benčik.

Studiranje u Hrvatskoj

Nakon službenog dijela programa, u dvorištu HNV-a uslijedilo je druženje studenata. Studentima koji studiraju u Srbiji pridružile su se i kolege koje se školuju u Hrvatskoj. U Hrvatskoj trenutačno studira pedesetak Hrvata iz Srbije. Jedna od njih je studentica prve godine Učiteljskog fakulteta u Zagrebu Dunja Šimić.

»Puno nam znači potpora HNV-a koji je stajao iza nas kad nam je trebalo prikupiti dokumentaciju, dobiti dodatne informacije. A u Hrvatskoj, kao Hrvati izvan Hrvatske imamo osiguran dom, dobivamo stipendiju i imamo posebne upisne kvote koje nam omogućuju da ne moramo pisati državnu maturu, pa samim time mnogo lakše upisujemo fakultete, iako imamo provjere znanja. Zagreb je veliki grad i daleko je, studirati u njemu za mene predstavlja i avanturu. Nakon studija planiram se vratiti u Srbiju«, kaže Šimić.

Emil Cvijin studira fizioterapiju u Vukovaru.

»Drago nam je da se organiziraju ovakvi susreti studenata, gdje se bolje upoznajemo. HNV mi je puno pomogao kod upisa na studije u Vukovar. Vukovar kao grad je, po meni, vrlo zahvalan za studiranje. Također, i bliže je kući. Fakultet je dobar, zadovoljan sam znanjem koje dobivam, društvo je dobro, moja očekivanja su se ispunila«, kaže Cvijin.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika