Kultura Kultura

U sjeni Eiffelovog tornja

Tek je polovica ljeta, a članovi folklornog odjela Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo već sada mogu reći kako je ovo izuzetno aktivno ljeto. Naime, prošloga petka dio reprezentativnog i pripremnog ansambla vratio se s velike turneje – iz Francuske.

Oni su u periodu od 6. do 11. srpnja sudjelovali na Internacionalnom folklornom festivalu u mjestu Garennes sur Eure, koji je udaljen 70 km od Pariza. Nakon dvije godine rada bez prekida, bez osipanja članstva, ali i bez putovanja, uslijedila je nagrada – putovanja i nastupi, a uz to ono što je mladima i djeci najvažnije – druženje i zabava.

Uspomene za pamćenje

»Turneja u Fracuskoj je za sve mlade bila poseban izazov i poticaj. Prvi veliki grad koji smo posjetili bio je München, grad koji ih je oduševio starom gradskom jezgrom, a koji je nama poslužio kao odmor na putu do Pariza. Naše odredište je bilo u mjestu Garennes sur Eure koje se nalazi u Normandiji, u sjevernoj Francuskoj. Bio je to Internacionlani festival kojeg organizira Les Pierrots de la Vallée 16. puta, a na njemu uglavnom sudjeluju folklorne skupine iz Normandije i svake godine gostuje jedna skupina iz drugih zemalja. Ove godine smo to bili mi«, priča voditelj folklornog odjela Marin Jaramazović.

Mladi folkloraši francuskoj publici predstavili su se koreografijama ovoga podneblja u trajanju od 40 minuta, a najviše s bunjevačkim igrama, koje su i pokupile najveće ovacije.

Nastupu je prethodila zanimljiva večer, kada su, po riječima Jaramazovića, jedni druge učili svojim koracima.

Tijekom boravka u Francuskoj mladi su obišli i vidjeli brojne zanimljivosti i znamenitosti, a među njima su posjetili Ruan, glavni grad sjeverne Normandije, zatim Chartres koji je poznat po čuvenoj crkvi rane gotike (katedrali Notr-dame), koja se prostire na dvije i pol tisuće četvornih metara, a posebna je i po vitražima.

Po riječima Jaramazovića, kako je ranije i planirano, odlučili su platiti hotel i ostati u Parizu još nepuna tri dana. Prvoga dana imali su svečani prijem u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Parizu, gdje ih je dočekala otpravnica poslova dr. sc. Senka Burić sa suradnicima.

»U Veleposlanstvu smo zaista bili lijepo primljeni, a dr. Burić je ovom prilikom naglasila značaj promocije naše tradicije i dalje od granica Srbije i Hrvatske te izrazila iznimno zadovoljstvo našim dolaskom. Iskoristili smo ovu prigodu te pripremili kratak program kako bismo pokazali samo mali dio onoga što mi radimo«, kaže Jaramazivić.

Aktivno ljeto

Naredna dva dana bila su namijenjena razgledanju i uživanju u znamenitostima Pariza.

»Doći u Pariz i ne vidjeti ništa, ili sjediti u hotelskoj sobi je besmisleno, te smo se mi uputili u obilazak. Tako smo obišli i vidjeli Eiffelov toranj, koji je svima bio nešto posebno, jedan od najvećih svjetskih muzeja Louvre, novi dio Pariza, crkvu Notre-dame koja se renovira pa je ulazak nemoguć, a svima je bilo zanimljivo iskustvo i vožnja metroom. Ostalo je još puno toga za vidjeti, jer Pariz je milijunski grad, koji godišnje primi oko 47 milijuna turista, ali nadam se da će još biti prilike«, kaže Jaramazović i dodaje: »Drago mi je da su naši mladi imali priliku sve to vidjeti i doživjeti. Pariz je prijestolnica kulture, mode, gospodarstva... Jednoga dana kada budu odrasli ljudi, možda ih život odvede ponovno na ovo mjesto, pa će moći i druge znamenitosti detaljnije vidjeti.«

Na putu do Subotice folkloraši su još posjetili i Linz u Austriji i time završili ovu veliku turneju, ali tek jednu u nizu, koja je kompletno trajala od 4. do 15. srpnja.

Nisu se uspjeli pošteno niti odmoriti od puta, već su krenule probe, a za vikend je dio njih na Dužijanci u Novom Sadu, a drugi dio na 56. Smotri folklora u Zagrebu.

»Cijela ova godina za folklorni odjel HKC-a Bunjevačko kolo je izuzetno aktivna. Članstvo se tijekom korone nije osulo i ostali smo na brojci od 150 aktivnih folkloraša u pet skupina. Zahvaljujući tom broju možemo prihvatiti dosta toga i pokriti da svaki folkloraš bar negdje putuje. Kada se vratimo s puta i kada treba pripremiti nošnju, onda bih rekao da imamo i previše putovanja, ali ovo nam je prilika nadoknaditi protekle dvije godine«, pojašnjava Jaramazović.

Svako putovanje iziskuje i financijske troškove, a put u Francusku pomogao je Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika