Tema Tema

Diplomatske i druge note

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske poslalo je 15. srpnja diplomatsku notu Veleposlanstvu Republike Srbije u kojoj se »povodom informacije iz neslužbenih izvora o mogućem posjetu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, području Jasenovca i Pakraca, 17. srpnja 2022. podsjeća da prilikom planiranja svakog posjeta stranih dužnosnika, vrijeme, priroda i program posjeta treba biti predmetom službene komunikacije i dogovora obje strane«.

»Činjenica da hrvatska strana nije službenim putem informirana o namjeri mogućeg posjeta Republici Hrvatskoj je neprihvatljiva«, ističe se u noti.

MVEP je također ukazalo da posjet visokog predstavnika strane države Spomen-području Jasenovac ne može biti privatnog karaktera.

»U trenutku kada se stvore uvjeti za takav posjet, o kojem ovom prilikom nisu službeno informirane vlasti RH, on će biti dogovoren uobičajenim diplomatskim kanalima«, kaže se u priopćenju.

Neslužbeni izvor su bili mediji u Hrvatskoj, prvenstveno Jutarnji list, koji je, pozivajući se na izvore iz hrvatske Vlade, objavio kako je predsjednik Vučić kontaktirao predsjednika Samostalne demokratske srpske stranke Milorada Pupovca i rekao mu kako planira privatno posjetiti Jasenovac, mjesto na kojem se za vreme NDH nalazio ustaški koncentracijski logor u kojem su stradali brojni Srbi u Drugom svjetskom ratu. Pupovcu je navodno rekao kako dolazi u privatni posjet Hrvatskoj i, ako želi, da se može i pridružiti, a ako smatra da treba, obavijestiti i hrvatsku Vladu, što je Pupovac i učinio.

Ministarstvo vanjskih poslova Srbije uzvratilo je diplomatskom notom u kojoj se navodi kako je Ministarstvo »šokirano protupravnom, antieuropskom i anticivilizacijskom odlukom MVEP-a Hrvatske kojom se, na osnovu arbitrarno iskazane volje hrvatskih vlasti i grubo kršeći princip slobode kretanja, zabranjuje dolazak predsjedniku Republike Srbije u Jasenovac, na mjesto stradanja više stotina tisuća nevinih žrtava srpske, židovske, romske i drugih nacionalnosti«, i poručuje kako je namjera predsjednika Vučića bila »samo da položi cvijeće i zapali svijeću«.

Nadalje se navodi kako je predsjednik Vučić zainteresiran učiniti službeni posjet Spomen području Jasenovac u bilo kom terminu u razdoblju do 17. rujna 2022. godine i kako se očekuje omogućavanje neometanog posjeta predsjednika Vučiću »i u tom smislu, od hrvatske strane očekuje da za tu priliku pruži odgovarajući tretman koji se odnosi na najviše strane dužnosnike, uključujući i sve potrebne sigurnosne aspekte«.

Vučić: Treći pokušaj posjeta

Nakon brojnih napisa u medijima i izjava političara, predsjednik Vučić sazvao je konferenciju za medije na kojoj je rekao kako nije želio »banuti« u Jasenovac, te da su domaći i regionalni mediji tako prenijeli.

»Mi smo htjeli u tišini predati notu. Krenuli su zato u napad sumanutim argumentima, Vučić će doći da položi cvijeće i upali svijeće. Naš grijeh se svodi na to da sam želio ući u zemlju EU i položiti cvijet«, rekao je Vučić i pokazao naslovne strane novina koje su pisale o njegovom (ne)odlasku u Jasenovac.

Rekao je kako su iz njegovog kabineta 2. rujna 2021. prvi puta kontaktirali Plenkovićev kabinet, kako bi Jasenovac posjetio 10. rujna.

»Dva dana kasnije, 4. rujna, stiže odgovor da se posjet pomjeri zbog 'unutarnje političke situacije'. Mi smo to prihvatili, a o tome nikoga nismo ni obavjestili, tako se to radi s partnerima. Prvog ožujka smo ponovili molbu, a nakon dva dana dobili smo poruku 'posjet nije dobrodošao u ovom trenutku'. Donio sam odluku da ne odemo u Jasenovac, a nikome o tome nismo kukali niti smo se žalili«, rekao je Vučić. Kako je dodao, došao je treći put i o tome je obavijestio Pupovca.

»Rekao sam da ćemo poći i doći u Jasenovac, da ću biti korektan, da ćemo ponijeti jednu kameru, a o događaju bismo naknadno obavijestili javnost. Sramota je da 81 godinu od osnivanja Jasenovca nijedan srpski predsjednik nije tamo otišao«, rekao je Vučić.

Vučić je rekao kako želi imati civiliziranu komunikaciju s Hrvatskom, a na pitanje zašto ponovo nije ispoštovao protokol kada je riječ o posjetu Jasenovcu, rekao je da se preko MVP-a ide kada je riječ o posjetima na najvišem nivou.

»Grlić Radman je došao u Petrovaradin bez odobrenja našeg Ministarstva i nitko ga nije zaustavio na granici. Ministar znanosti i obrazovanja je bio u lipnju, gradonačelnik Osijeka u svibnju je bio u Subotici… Nitko ih nije zabranio niti zaustavio. Kad god mi kažu, ja ću otići. Za mene je odavanje počasti srpskim mučenicima od najvećeg značaja i kad god mi odobre, otići ću, ali se plašim da od tog posla nema ništa«, izjavio je Vučić.

Naglasio je kako je službeno htio dogovoriti posjet Jasenovcu, ali nije htio prihvatiti da opet nije vrijeme.

Pupovac: Odsustvo komunikacije

»Dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Jasenovac ne bi smjelo biti provokacija«, rekao je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac na konferenciji za medije u Zagrebu.

»Trebali su se tražiti alternativni načini da se osigura njegov dolazak, pogotovo što je dva puta u nepunih godinu dana postojala komunikacija o datumima kad bi se to moglo dogoditi pa su se strane sporazumjele, a posjet odgodio. Ovaj put je ta komunikacija izostala, a moj napor da se osigura propao. To je ozbiljan problem«, rekao je Pupovac.

»Ovaj slučaj je pokazao kako nema ni elementarnih preventivnih mehanizama komunikacije da se izbjegnu krizne okolnosti, a kamoli da se progresivno komunicira o pitanju koje je od bitnog značenja za obje zemlje – da se sačuva postignuti nivo prava Srba u Hrvatskoj i da se unaprijedi nivo prava Hrvata u Srbiji«, naglasio je Pupovac.

Plenković: Kad se steknu uvjeti

»Točno je, znam za inicijativu krajem veljače. Rekli smo da tada nije moment i to je bilo to. Za ovaj drugi pokušaj dolaska saznali smo neslužbeno. Kazali smo da nije trenutak. Kada se steknu uvjeti, možemo razgovarati o njegovu dolasku«, rekao je hrvatski premijer Andrej Plenković i osvrnuo se na naslovnice srbijanskih tabloida, no rekao je kako ih on nema sa sobom i da neće biti teatralan.

»Baš da smo mi ustaška vlada, i to pošteno na naslovnicama srbijanskih medija... Mislio sam da smo jugoslaveni, jugokomunisti, udbaši, orjunaši. Sad nosimo i epitet ustaške vlade, i to na službenim stranicama srbijanskog Ministarstva«, rekao je Plenković.

Rekao je i kako se Vučićeva pokušaja dolaska u Jasenovac u rujnu ne sjeća, ali da će provjeriti.

Novinari su ga pitali i kad će biti pravi trenutak za Vučićev dolazak u Jasenovac.

»To ima svoje političke konzekvence. Hrvatska je država koja drži do sebe, do svojih susjeda... Ovakve vrste posjeta se ne događaju samo tako. Meni ne bi palo na pamet da idem nenajavljeno negdje. Treba više razgovarati, komunicirati... Lijepiti etikete, imati histerične reakcije, malo mi to djeluje smiješno. Nije da me to previše dira...«, rekao je.

»Pustit ćemo sada malo da se to slegne, kad se uspostavi normalna komunikacija, razgovarat ćemo što, kako i kada«, odgovorio je na pitanje hoće li se Vučiću omogućiti dolazak u Hrvatsku u rujnu.

Poruke iz Vlade Srbije

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je kako je predsjednik Vučić htio privatno posjetiti Jasenovac, ali je odgodio posjet »zarad dobrih odnosa« Srbije i Hrvatske. Ona je na TV Pink povodom pisanja Jutarnjeg lista rekla da je taj postupak hrvatskih vlasti »najveći skandal u modernoj povijesti Srbije i Hrvatske« i dodala da je to »brutalno gaženje slobode kretanja«.

»Vučić će sad tražiti službeno posjet, pa da vidimo te europske vrijednosti«, rekla je Brnabić.

Ona je rekla kako ostaje da se čuje službeni stav Vlade Srbije, što će dalje biti učinjeno po ovom pitanju i istakla da Srbija želi normalizaciju odnosa s Hrvatskom, ali da to mora počivati i na poštovanju srpskih žrtava.

Ministar vanjskih poslova Nikola Selaković odbacio je kao »besmislenu« procjenu hrvatskih dužnosnika da je planirani posjet predsjednika Vučića Jasenovcu bio neiskren i motiviran unutarpolitičkim razlozima. Odbacio je i navode da se Srbija ne želi baviti pitanjem nestalih osoba i da ne poštuje sporazum o nacionalnim manjinama.

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin hrvatsku je Vladu na službenom sajtu Ministarstva proglasio »ustaškom«.

»Odlukom ustaške Vlade Andreja Plenkovića predsjedniku Aleksandru Vučiću zabranjeno je posjetiti Jasenovac. Aleksandru Vučiću, unuku jasenovačke žrtve, nije dozvoljeno pokloniti se uspomeni na stotine tisuća zaklanih Srba, Židova i Roma. Predsjedniku Republike Srbije nije dozvoljeno obići najveće srpsko stratište. Ustaše danas, članice Europske unije, ne vole da ih se podsjeća koliko su djece poklali«, naveo je Vulin u pisanoj izjavi.

Vulin je najavio da svi funkcioneri hrvatske države, svi nositelji službenih ili diplomatskih pasoša ubuduće moraju posebno najaviti i obrazložiti svoj posjet ili prolazak kroz Srbiju i bit će stavlјeni na poseban režim kontrole.

»Tako će biti dok sam ja ministar policije ili dok se Hrvatska ne počne ponašati kao da nije NDH«, naveo je Vulin u saopćenju.

Odvjetnik za ljudska prava Aleksandar Olenik najavio je da će Republičkom javnom tužiteljstvu podnijeti kaznenu prijavu protiv ministra unutarnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina za kazneno djelo povrede ugleda strane države, odnosno uvreda izrečenih na račun Hrvatske.

Žigmanov: Brutalni antihrvatski narativi

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov je ocijenio za dnevni list Danas da predsjednik Vučić ima pravo posjetiti Spomen područje Jasenovac, ali je istovremeno nedopustivo etiketiranje poput »ustaška vlada«.

»Treba reći kako bez kritičkog odnosa nema demokracije, no ona pretpostavlja uljuđenost i istinu. Načelno je dopušteno podvrgavati kritici postupke Vlade Republike Hrvatske, ali imenovanje ‘ustaška vlada’ je nedopustivo i pogubno. Uzusi u međunarodnim odnosima tako što isključuju. S druge strane, riječ je o osjetljivom pitanju pa olakosti u pristupu mogu dodatno otežati i uvećati osjetljivosti samoga problema, na štetu svih«, rekao je Žigmanov u razgovoru za Danas.

Istaknuo je da jedna od posljedica najnovijeg nesporazuma u hrvatsko-srpskim odnosima, koja će najviše pogoditi Hrvate u Srbiji, jest gotovo sveprisutnost brutalnih antihrvatskih narativa u srbijanskoj javnosti.

»Stajališta DSHV-a su da ne postoji ništa vrijedno u društvima što bi trebalo razrješavati izvan okvira suradnje i dijaloga, te posvećenosti izgradnji međusobnog povjerenja. Dakle, predsjednik Vučić ima pravo posjetiti Spomen područje Jasenovac. Ujedno, snažno osuđujemo svako djelovanje, bez obzira s koje strane dolazilo, koje za posljedicu nema smirivanje napetosti u hrvatsko-srpskim odnosima, a s gnušanjem odbacujemo pokušaje, čak i na razini insinuacija, da se Hrvati u Srbiji uvuku u ovaj sukob«, istaknuo je Žigmanov.

Tadić: Kršenje protokola i provokacija

Bivši predsjednik Srbije i lider SDS-a Boris Tadić ocijenio je da je sve oko planiranog posjeta Aleksandra Vučića Jasenovcu – provokacija. Prema njegovim riječima, predsjednik Srbije je morao obavijestiti hrvatsku vladu o svojim planovima, a ovo što se dogodilo je samo Vučićeva »kvazipatriotska predstava«, pomoću koje na opasan način trguje nacionalnim osjećajima.

»Vučić i ostali predstavnici ove vlasti znali su da se radi o kršenju protokola, pa je opravdano postaviti pitanje je li Vučić najavio privatni posjet znajući točno kakav će odgovor dobiti kako bi namjerno isprovocirao još jednu kvazidomoljubnu predstavu. Osim toga, njegova najava privatnog posjeta Jasenovcu potpuno je neprimjerena i svojevrsno ponižavanje takvog posjeta, jer ako doista želi odati počast žrtvama Jasenovca, zašto bi se odrekao funkcije koju ima kao predsjednik države i išao privatno?«, rekao je Tadić i ponovio kako on jeste bio u ulozi predsjednika države na komemorativnom skupu na području logora Jasenovac, odnosno u Donjoj Gradini.

H. R. / Foto: Brenda Annerl (Wikipedia) / alo.rs/informer.rs

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika