Intervju Intervju

dr. sc. Zsombor Szabó: Odluke uvijek donosi politika, a ne stručnjaci

Narodno kazalište u Subotici nije samo »čedo« Józsefa Kasze, u igri su bili još neki, pa i bivši premijer Vojislav Koštunica

 

 

HR: Rušenje zgrade Narodnog kazališta izravno je povezano s vašom smjenom, ali ipak vam mnogi zamjeraju da ste s početka podržavali taj projekt i da se niste na vrijeme i dovoljno glasno usprotivili toj odluci. Što danas možete reći o tome kome je i zašto bilo toliko zapelo da ruši jednu od najstarijih kazališnih zgrada na prostoru nekadašnje Jugoslavije? Možete li ispričati što se tada događalo u Gradskoj kući?


To je jedna od onih laži kojima su me u ono vrijeme pokušali diskreditirati. Kada sam prihvatio dužnost glavnog arhitekta, napravio sam prijedlog programa rada na polju urbanog planiranja, s ciljem da cijela moja stranka to prihvati i da to bude nit vodilja za djelovanje u budućnosti. Tamo sam jasno iznio ideju da treba odustati od megalomanskog projekta kazališta. Znači, svi čelnici su od početka znali moj stav o projektu. To što sam ja dobio zaduženje tadašnjem premijeru Koštunici za deset minuta prikazati projekt, ne znači da sam se slagao s tim projektom. Možda je moja pogreška bila što sam se nadao da u okvirima moje stranke mogu spriječiti ostvarenje tog projekta. Pokušao sam uvjeriti i tadašnjeg predsjednika stranke Jozsefa Kaszu u razgovoru u četiri oka, da ne ulazimo u riskantan i skup projekt, jer nećemo dobiti novac za to, onda mi je na njemu svojstven način rekao kako sam budala, jer su potpisani ugovori s vladama Republike Srbije i Vojvodine o zajedničkom financiranju. Odgovorio sam kako ćemo vidjeti tko će biti budala, jer ja njima ništa ne vjerujem, bez obzira što su potpisali. Sada se on redovito javlja kao »vječiti predsjednik Upravnog odbora« kako nema novca, da Republika i Pokrajina ne daju novac itd. U ovome je degutantno što okrivljuje Pokrajinski fond za kapitalne investicije (posredno predsjednika SVM-a) koji nije niti potpisnik famoznog ugovora o izgradnji. Potpisnice su vlade Vojvodine i Republike Srbije, što znači da bi u samim proračunima godišnje trebali predvidjeti određena sredstva za izgradnju, ali to se ne događa.

Slavica Mamužić

Opširnije u tiskanom izdanju i u internetskom izdanju za pretplatnike

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika