Aktualno Aktualno

Žigmanov: DSHV stožer politički angažiranih Hrvata

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) 15. srpnja obilježio je 32 godine od osnutka stranke. U crkvi sv. Jurja u Subotici služena je sveta misa za sve preminule članove stranke. Nakon toga organiziran je prijem u Domu DSHV-a.

DSHV je najstarija i danas jedina aktivna politička stranka hrvatske zajednice u Srbiji, podsjetio je predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

»Stranka je od osnutka bila, a ostala je do danas najsnažniji stožer politički angažiranih Hrvata u Vojvodini. Stranka je bila od presudne pomoći prilikom osnutka novih institucija i organizacija u područjima značajnim za ostvarivanje manjinskih prava. Hrabro ćemo se i odlučno nastaviti zauzimati za pozitivne politike priznanja, za prestanak politika isključivanja, za otklone od prešućivanja i ignoriranja te nametanja kolektivne krivnje. Ravnopravnost Hrvata u Vojvodini mora biti u vrhu onoga što mi ostvarujemo. Stoga se moramo nastaviti boriti za sudjelovanje u procesu donošenja odluka, za jednake mogućnosti u sudjelovanju u javnom životu i zapošljavanju, osobito u državnim institucijama i ustanovama. Naša se zalaganja imaju odnositi i na poboljšanje uvjeta života u sredinama u kojima žive Hrvati. Želimo živjeti od rada. Nastavit ćemo se zalagati za postizanje suštinske ravnopravnosti s drugim nacionalnim zajednicama kada je riječ o manjinskim pravima«, kazao je Žigmanov i dodao kako europske vrijednosti i težnja k europskim integracijama nikada nisu bili upitni.

DSHV i Hrvati u Srbiji žele biti dionici u politikama koje će voditi Srbiju u europske integracije, razvijati demokraciju i osnaživati vladavinu prava, izgrađivati uključujuće politike prema nacionalnim manjinama, omogućiti integriranje hrvatske zajednice u srbijansko društvo na ravnopravan način, te imati pozitivan pristup hrvatsko-srpskim odnosima. Za dalje djelovanje važna je suradnja s Hrvatskim nacionalnim vijećem, Katoličkom crkvom, s Hrvatima koji su morali otići s ovih prostora, onima koji su organizirani u kulturnim i drugim udrugama.

»Sve nas treba okupiti isti cilj: očuvanje dostojanstva Hrvata u Vojvodini i ostvarenje naše pune ravnopravnosti«, kazao je Žigmanov i dodao kako su dio te pune ravnopravnosti osnivanje Hrvatskog školskog centra i Drame na hrvatskom jeziku.

Predsjednik DSHV-a podsjetio je da će u Srbiji tijekom listopada biti popis stanovništva.

»To je vrijeme kada svi trebamo biti zajedno. Sve konstruktivne snage, ustanove i organizacije, te svi pozitivni pojedinci koji hoće dobro Hrvatima u Srbiji. Budimo takvi i na izborima za V. saziv HNV-a«, kazao je Žigmanov.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika