Kolumne Kolumne

Konačno!

Konačno! Stavljena je točka na izbore. Sjećate se valjda izbora. Jeste da su bili 3. travnja. Jeste da je od dana glasanja do proglašenja konačnih rezultata prošlo skoro tri i pol mjeseca, ali ipak su to izbori, pa ne biste smjeli tako olako zaboraviti dan kada ste mogli slobodno (?) iskazati svoju volju. Sada je na to stavljena točka, jer konačno se razmrsilo i klupko u Velikom Trnovcu. Glasalo se tamo čak pet puta, a od ishoda tog glasanja ovisio je (ne)ulazak Albanaca u Skupštinu Srbije. Lomilo se između SPS-a i Koalicije Albanaca Doline. Voljom brača (ili nekom drugom voljom) skoro apsolutnu potporu dobila je albanska koalicija, a izlaznost je bila nikada veća. I konačno možemo odahnuti. I ova trakavica privedena je kraju.

Počinje nova. S istim akterom u glavnoj ulozi. Ne mislim sada na ulogu predsjednika RIK-a, ni na ulogu predsjednika stranke s najviše zastupnika u Skupštini, mislim na predsjednika države.

U toj ulozi glavni akter pozvao je na konzultacije predstavnike stranaka i koalicija, a ukupno ih 12, koje su osvojile zastupnička mjesta. Razgovori su počeli jučer (14. srpnja), a pred glavnim akterom oni s druge strane stola smjenjivat će se sve do 19. srpnja. Po utvrđenom redoslijedu jučer su naspram glavnog aktera trebali biti predstavnici manjinskih lista. I tako redom do trenutka kada će na red doći i najveća stranka. E tu će nastati mali problem. Gdje će sjediti glavni akter? Hoće li razgovarati sam sa sobom, jer će se baš (ne)zgodno poklopiti da glavni akter kao predsjednik stranke treba razgovarati s glavnim akterom predsjednikom države.

Da, stvarno zar našim Ustavom nije definirano da su dužnosti predsjednika države i šefa stranke nespojive? Jeste. Ali nije nam ovo prvi puta da smo »progutali« istu osobu na dvije dužnosti (za one zaboravne ne tako davno bio je to Boris Tadić.)

Ali tko sad još da brine o nespojivosti državnih i stranačkih dužnosti, daj da konačno dobijemo Skupštinu i Vladu.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika