Kolumne Kolumne

Vaganje

Posljednja istraživanja o stavu građana Srbije prema ulasku u Europsku uniju pokazala su da je većina, u postotcima iskazano 44%, protiv ulaska u EU. Taj svoj stav protivnici europskih integracija pravdaju pritiskom na Srbiju da uvede sankcije Rusiji. I nije to ništa novo, jer se i u ranijim kriznim situacijama, kao što je pitanje statusa Kosova, događalo isto – opadala je podrška građana Srbije europskim integracijama.

I što je tu čudno? Zašto se čuditi kada se kod nas europske integracije percepiraju kao izbor između neovisnog Kosova i Kosova kao dijela teritorija Srbije, između potpore i izdaje Rusije. Zašto se čuditi kada se europske integracije percepiraju kao izbor između izdaje nacionalnih interesa i nedvosmislene potpore istim tim nacionalnim interesima.

Ne kažem da je Europska unija idealna tvorevina. Ima i ona svojih manjkavosti, loših stvari s kojima se sada već troma briselska administracija ne može nositi. Ali, ako bismo vagali za i protiv, mislim da bi prevagnulo na za.

Kako to izgleda kada prevagne za nije potrebno puno lupati glavu. Dovoljno je, recimo, prijeći granicu i vidjeti kako su europski novci preporodili male hrvatske sredine koje sada imaju novu komunalnu infrastrukturu, uređene domove kulture, turističke objekte, umivene škole, aktivne ljude u lokalnoj zajednici. Sve to uspjele su uraditi lokalne akcijske grupe, kojima je premrežena cijela Hrvatska. Ideje i aktivizam krenuli su iz lokala, ali kako ideje ostaju samo ideje ako nema novaca, novci iz europske kase prigrabljeni su objeručke.

Zašto tako ne bi moglo i kod nas? Za početak, mogle bi se aktivirati lokalne zajednice kako bi se povećao broj lokalnih akcijskih grupa, kojih je sada u Srbiji tek 23. Zašto ih ne bi bilo 46? Za početak.

I to je Europska unija, koja daje potporu ruralnom i regionalnom razvoju. Ali čini se da kod nas to »ne pije vodu«, jer su male lokalne zajednice obesmišljene u potpunosti, pa i izbori za savjete mjesnih zajednica (kojima su ukinute sve ovlasti) postaju stranačko pitanje broj 1. I kako onda dozvoliti da se razvija neka zajednica koja se isključivo vodi interesima ljudi koji tamo žive? Nikako. Zato je najbezbolnije pitanje Europske unije staviti jedino u ravan sudbinskih izbora za ovu ili onu stranu.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika