Kolumne Kolumne

Ulica

Izlazak na ulicu da bi se javno iskazalo nezadovoljstvo nije ništa novo i nije naš izum. Malo-malo pa ulica postane mjesto iskazivanja bunta, stavova, slanja poruka. Način političke borbe. Način da se skrene pozornost. Način da se postane dio interesa javnosti. Ali i način da se pokaže radost i ponos.

Ovih dana na ulicama su radnici Fiata (koliko shvaćam: privremeno bivši). Sjećate se svi, to je nekada bila naša političko-gospodarska uzdanica koja je trebala dati značajan doprinos državnom BDP-u, uz ne malu potporu iz kase iste te države. Razlog izlaska na ulice je prestanak (kažu privremeni) rada tvornice i zatvaranje radnih mjesta. Za nekoliko tisuća radnika to znači da će ili ostati bez posla ili će taj isti posao morati nastaviti u nekoj od Fiatovih tvornica u Europi. I srećom još se nitko nije dosjetio da ovaj ulični bunt proglasi prosvjedom s političkom pozadinom. Što ne znači da neće.

Nekoliko dana prije toga na ulicama su bili poljoprivrednici. Bio je to njihov način da kažu kako ih brinu izjave otkupljivača o punim skladištima, što naravno znači najavu nižih otkupnih cijena. Koliko će to u konačnici biti još se ne zna. Za sada se silosi samo pune, a obračuni za predanu robu tek slijede. Ne naravno obračun na ulici, već onaj financijski koji treba proizvođačima odgovoriti koliko vrijedi njihova proizvodnja. Za sada je to samo prazno polje na potvrdama o predanoj količini i kvaliteti.

No, ima ovih dana i onih ljepših povoda za izlazak na ulicu. Na ulicama su maturanti. Veliki i mali. Najava je to ferija, ljeta, odmora.

Odmora ne bi trebalo biti za aktere političkog života, jer valjda će nam se konačno dogoditi i kraj izbora (ako ih se uopće još i sjećate) i valjda će izabrani zastupnici zaista i postati zastupnici, a politička kombinatorika konačno sastaviti novu Vladu. Neizvjesnost oko toga tko će biti pozvan u novu Vladu i hoće li tu biti mjesta i za manjine još traje, čisto da nam početak ljeta ne bude previše jednoličan i dosadan i čisto da se ne uspavamo i zaboravimo da se kod nas sve vrti oko politike.

Za jesen ne brinite.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika