Aktualno Aktualno

Plenković: Hrvati u Srbiji, uz vas smo!

Predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić bili su gosti XIX. općeg sabora Hrvatske demokratske zajednice, koji je održan u subotu, 11. lipnja, u Zagrebu.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je u svom govoru, među ostalim, kazao kako je pitanje Hrvata u Srbiji izrazito važno, kao i da je Hrvatska pokazala najviše standarde kada je riječ o zaštiti svih nacionalnih manjina u toj državi.

»To očekujemo i od nama susjednih zemalja, osobito onih u kojima žive hrvatske manjine. Tomislave i Jasna, Hrvati u Srbiji, uz vas smo! Hrvatska demokratska zajednica i Vlada Hrvatske podržavat će vas kao i do sada – i još i više!«, rekao je Plenković.

Osim nazočnosti, predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov se i obratio sudionicima Općeg sabora HDZ-a. U svojem govoru zahvalio je svim dužnosnicima Hrvatske demokratske zajednice sa svih razina vlasti na dosadašnjim podrškama u nastojanjima i projektima Hrvata u Srbiji.

»I sada i ovdje treba osvijestiti da, zbog različitih nepovoljnosti društvenog ambijenta i prilika koje nama u Srbiji nisu naklonjene, opstojnost Hrvata u Republici Srbiji daleko je izvjesnija uz vaše podrške. Naši napori da očuvamo hrvatsko ime i izgradimo perspektive za naš narod na krajnjem Istoku hrvatskoga etničkog prostora čine se uspješnijim uz vašu pomoć, naša nastojanja da kvalitetno odgovaramo na izazove pred kojima se nalazimo jednostavnije se i lakše ostvaruju kada ste uz nas i sa nama«, kazao je Žigmanov.

Dodao je i kako hrvatska zajednica u Srbiji pred sobom ima velike zadaće te da joj je i dalje potrebna pomoć Hrvatske. »Znademo da je u vodstvu i članstvu Hrvatske demokratske zajednice imamo«, naglasio je on.

Na marginama Sabora, Žigmanov je imao i kratki susret s predsjednikom Europske pučke stranke Manfredom Weberom. Kako je Žigmanov naveo na svojem Twitteru, razgovarali su, među ostalim, i o mogućem učlanjenju DSHV-a u obitelj europskih pučkih stranaka.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika